Αποκτούν μεγάλες δυνατότητες ελέγχων και επιβολής προστίμων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της κινητής τηλεφωνίας
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Η εποχή όπου οι εφοριακοί θα μπαίνουν και στο κρεββάτι μας, δεν είναι πλέον αποκύημα νοσηρής φαντασίας, αποτελεί κατά την εκτίμηση μας θέμα χρόνου, σε μια εποχή όπου και αυτός ο τελευταίος τρέχει γρήγορα.
Τα απανταχού δημόσια ταμεία θα έχουν όλο και πιό πολύ ανάγκη από χρήμα, για να μοιράζουν επιδοτήσεις αλλά και για να αποπληρώνουν συνεχώς αυξανόμενα δημόσια χρέη. Η πανδημία και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις συμβάλλουν αποφασιστικά πλέον στην ενίσχυση παγκοσμίως του κρατισμού, φαινόμενο που πήρε νομοτελειακό χαρακτήρα. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και από πολιτικής πλευράς.
Κατά τα λοιπά στην Ελλάδα, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικά χρόνια έναν εφοριακό με τη χρήση του κινητού και μόνο να βάζει πρόστιμα και να αναγνωρίζει εάν μία απόδειξη είναι αυθεντική. Επίσης ποιος φανταζόταν ότι ο εφοριακός θα μπορούσε με το κινητό του να σκανάρει τις πινακίδες ενός αυτοκινήτου και να γνωρίζει τη στιγμή εκείνη εάν έχουν πληρωθεί ή όχι τα τέλη κυκλοφορίας. Πιθανόν κανένας πολίτης δεν θα το πίστευε, αλλά πλέον όλα αυτά είναι τα εργαλεία για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Τα εντυπωσιακά ηλεκτρονικά εργαλεία που σχεδιάζονται το διάστημα αυτό, αποτελούν όχι απλώς το μυστικό όπλο της ελληνικής εφορίας, αλλά και των φορολογικών αρχών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα, πλέον δεν χρειάζεται να ακολουθεί αλλά βρίσκεται δίπλα με τις εφορίες των ευρωπαϊκών χωρών και ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία. Σύντομα οι έλεγχοι τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελούν ότι πιο σύγχρονο υπάρχει για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ εντός του 2022 ενεργοποιούνται:
– Εφαρμογή για τον έλεγχο αποδείξεων ταμειακών μηχανών και μέσω σάρωσης (QR code). Σε δεύτερο στάδιο, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει το λογισμικό σάρωσης προκειμένου οι ίδιοι οι φορολογούμενοι όχι μόνο να ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν αλλά και να τις προσθέτουν στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που απαιτεί η νομοθεσία και οι οποίες ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος.
– Νέα εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας αυτοκινήτων. Η εφαρμογή αυτή κρίνεται άκρως αναγκαία, καθώς πλέον μέσω του myCAR, οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να καταθέτουν τις πινακίδες για να θέτουν σε ακινησία τα οχήματα τους και να απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας
– Πιλοτική ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ElenxisLive)
– Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου
– Ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους. Επί της ουσίας, μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας, θα υποστηρίζονται πλήρως η διαχείριση των υποθέσεων ελέγχου, η άμεση πρόσβαση για λόγους ελέγχου σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων, η αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων, η αυτοματοποίηση της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου, καθώς και η υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων.
– Επικαιροποίηση του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
Σε δεύτερο χρόνο η Εφορία θα εκσυγχρονιστεί με υπερόπλα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης:
– Προηγμένη Επιχειρησιακή Νοημοσύνη (ΒΙ) και Ανάλυση Δεδομένων (Data Analytics). Για παράδειγμα, θα προωθηθεί η εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης για τη βελτίωση της στόχευσης των ελέγχων, κατευθύνοντας τους επιτόπιους και τους ουσιαστικούς ελέγχους για την αποτελεσματική διερεύνηση περιστατικών απάτης και την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.
– Ηλεκτρονική υποστήριξη των έμμεσων τεχνικών ελέγχων
– Νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων ελέγχου .Ας ετοιμαστούμε λοιπόν και για …καλύτερες εφοριακές ημέρες!!