Η Ν.Δ. ως κυβερνητική παράταξη και το παλαιό ΠΑΣΟΚ ως Κίνημα Αλλαγής, που μπαίνει σε νέα ταραγμένη εποχή, έχουν σοβαρές επιλογές να κάνουν.
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Με κάποιους φίλους που προβλέπουν γρήγορες εκλογές διαφωνώ γιατί κάτι τέτοιο την περίοδο που διάγουμε δεν είναι λογικό. Αντιθέτως είναι πολύ πιθανόν να γίνουν εκλογές πριν το τέλος του έτους και υπό συνθήκες που θα διευκολύνουν τις πολιτικές εκτιμήσεις.
Είναι γεγονός όμως σήμερα ότι άνοιξε η περίοδος των κομματικών συνεδρίων, με πρώτο αυτό του ΣΥΡΙΖΑ,που ήδη έγινε, και αυτή την εβδομάδα ακολουθούν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ. Και από την άποψη αυτή, είναι σίγουρα μισή αλήθεια ότι τα συνέδρια είναι απλή προετοιμασία ενόψει των εκλογών του επόμενου χρόνου. Γιατί η άλλη μισή είναι ότι η προεκλογική επίδοση εξαρτάται και από τη «φυσιογνωμία» του κόμματος όπως αυτή αποτυπώνεται στα συνέδρια με τις επίσημες αποφάσεις και τις ανεπίσημες διαμάχες. Αυτά ισχύουν σε κάθε περίσταση, αλλά ισχύουν κατεξοχήν στην παρούσα περίοδο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι διαχωριστικές γραμμές, οι εγκατεστημένες οι πιθανές συνεργασίες επαναχαράσσονται υπό την επίδραση των διλημμάτων της νέας εποχής. «…..Οι παλιές διαμορφωμένες ταυτότητες, παρατεταγμένες στον μεταπολεμικό άξονα Αριστερά – Δεξιά, δεν αρκούν πια για να ορίσουν τον κομματικό ανταγωνισμό. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα τρία σημαντικά κόμματα ανταγωνίζονται σήμερα να κατακτήσουν τον λεγόμενο μεσαίο χώρο ή κοινωνικό Κέντρο, έναν κρίσιμο χώρο σε κίνηση, που δεν προσεγγίζεται μόνο με «μέτρα» και «παροχές», αλλά επηρεάζεται και από τα ταυτοτικά στοιχεία των κομμάτων που τον διεκδικούν….», επισημαίνει με άρθρο του στα «ΝΕΑ» ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής κ.Γιάννης Βούλγαρης και δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, έγκυρες πληροφορίες μας από το κυβερνητικό επιτελείο, επιμένουν ότι το Συνέδριο της ΝΔ θα διαφέρει αισθητά τόσο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε πρόσφατα όσο και από το ανάλογο του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ που ακολουθεί σε τρεις βδομάδες και έρχεται ως συνέχεια της ψηφοφορίας που θα προηγηθεί για να επιλέξουν νέο όνομα στις 8 Μαΐου….».
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν χαρακτηριστικά ότι «….στον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν συνέδριο μόνο και μόνο για να ξεκαθαρίσουν τα εσωτερικά τους ζητήματα, ενώ στο ΠΑΣΟΚ εκείνο που φαίνεται να προέχει είναι το ταυτοτικό τους ζήτημα που τους εμποδίζει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν….».
Η Ν.Δ., αντιθέτως, θα διεξαγάγει «συνέδριο συσπείρωσης» γύρω από τον στόχο «να βρεθεί σε τροχιά αυτοδυναμίας» στις επόμενες εκλογές – είτε αυτές γίνουν το προσεχές φθινόπωρο, όπως προβλέπουν ορισμένοι, είτε στο τέλoς της επόμενης άνοιξης, όπως επιμένουν πηγές κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου – ευελπιστώντας έτσι να καταφέρει «να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση πλειοψηφίας» στις νέες κάλπες που θα στηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Κατά πληροφορίες ένα από τα συνθήματα που θα δεσπόζουν στους χώρους του Metropolitan Expo, όπου θα διεξαχθούν οι «γαλάζιες» συνεδριακές διαδικασίες, θα είναι και το «Αυτοδύναμη Ελλάδα». Πρόκειται για ένα σύνθημα που είχε λανσάρει παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ και από κάποιους επικρίθηκε ως «αντιγραφή», ενώ άλλοι μίλησαν για «ένα ακόμη βίωμα προς την πασοκοποίηση της Ν.Δ.».
Η εκδοχή αυτή όμως απορρίπτεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, το οποίο τονίζει ότι η εναρκτήρια ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει βαρύ πολιτικό περιεχόμενο και θα περιγράφει το στίγμα, τις προτεραιότητες και τους στρατηγικούς στόχους στην πορεία προς τις εκλογές. Κατά πληροφορίες, κεντρικός άξονας θα είναι η έμπρακτη στήριξη προς τους πολίτες αλλά και μια συνολική πολιτική τοποθέτηση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τα δεδομένα της περιόδου που προηγήθηκε. Με βάση αυτά, αναμένεται ότι ο Πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση σε δύο στοιχεία: α) στην αναγκαιότητα ουσιαστικής κρατικής παρέμβασης στις αγορές και β) στη χάραξη ενός πλέγματος πολιτικής, με το βλέμμα στραμμένο στις ηλικιακές ομάδες 20-40, πιθανώς και με εξαγγελίες οι οποίες θα συνδυαστούν με τις αυξήσεις στους μισθούς, όπως τα μέτρα για τη στέγαση, τις επιδοτήσεις ενοικίων κ.ά. Κατά τα όσα σημειώνουν κυβερνητικές και κομματικές πηγές, στο συνέδριο αναμένεται να γίνει μια συνολική αποτίμηση όσων προεκλογικών δεσμεύσεων έχουν υλοποιηθεί και μια αναλυτική παρουσίαση των παρεμβάσεων για κάθε κοινωνική ομάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, προεξοφλείται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου πολιτικών προσδοκιών για το διάστημα έως τις εκλογές και με το βλέμμα στο διάστημα που θα ακολουθήσει. Συνεργάτες του αναφέρουν ότι κεντρικό στοιχείο σε αυτή την επιδίωξη θα είναι το επιχείρημα πως το κυβερνητικό σχέδιο έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, όμως για την ολοκλήρωση του απαιτείται η ανανέωση της εντολής διακυβέρνησης για μία ακόμα τετραετία.
Και το βαρύ ερώτημα είναι με ποιους ενδεχομένως θα υλοποιηθεί αυτή η προσδοκία.
Υπό αυτή την έννοια, η ΝΔ θα κριθεί από το κατά πόσο μπορεί να δώσει βαθύτερο περιεχόμενο στο αντιΣΥΡΙΖΑ αίσθημα, προβάλλοντας ως μια εθνική και φιλελεύθερη – δημοκρατική παράταξη, σταθερά στραμμένη στην Ευρώπη και τη Δύση, αλλά επίσης λαϊκή που δεν κοιτά αφ’ υψηλού και ελιτίστικα τον «ανορθολογισμό» και τον «αντιδυτικισμό» των αδύναμων στρωμάτων. Το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ θα κριθεί από το κατά πόσο, κινούμενο στο ίδιο εθνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον, θα δώσει τη δική του σοσιαλδημοκρατική εκδοχή, διεκδικώντας και πάλι την πρωτεύουσα θέση στον κόσμο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
Όσον αφορά τον Σύριζα και τον αρχηγό του, η ακραία πόλωση που επιχειρεί στις σημερινές συνθήκες μάλλον θα πέσει στο κενό.