Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την ταχεία έκδοση ρωσικής υπηκοότητας στη νότια Ουκρανία… Του Derek Saul

242

Του Derek Saul

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την Τετάρτη διάταγμα που επιτρέπει στους κατοίκους των νότιων ουκρανικών περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια να υποβάλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα, σε ένα ακόμη σημάδι των σχεδίων της Ρωσίας για μακροπρόθεσμο έλεγχο της περιοχής.

Ο Πούτιν υπέγραψε την Τετάρτη το διάταγμα με το οποίο εγκρίνονται ταχύτατα οι αιτήσεις υπηκοότητας για τους κατοίκους των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια που κατέχονται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές δυνάμεις από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Το διάταγμα έρχεται δύο εβδομάδες αφότου ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία επικεφαλής της της Χερσώνας δήλωσε ότι σχεδιάζει να απευθυνθεί απευθείας στον Πούτιν για προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία, μια ιδέα την οποία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε θερμά.

Το διάταγμα αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο Πούτιν σκοπεύει να προσαρτήσει περιοχές της νότιας Ουκρανίας που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος του Politico, Christopher Miller.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των περιφερειών Χερσώνα και Ζαπορίζια από τις αρχές Μαρτίου. Πολλοί έχουν προβλέψει ότι η Ρωσία θα επιδιώξει σύντομα να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη που ελέγχει ήδη από αυτόν τον μήνα, σε μια παρόμοια διαδικασία με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αλλά το Κρεμλίνο δεν το έχει κάνει ακόμη. Αντιθέτως, η Ρωσία έχει στραφεί στο εργαλείο της έκδοσης διαβατηρίων που χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες για να ασκεί έλεγχο σε ξένες χώρες. Οι κάτοικοι του Ντονμπάς μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ρωσικά διαβατήρια στο πλαίσιο του ίδιου ταχύρυθμου προγράμματος από το 2019. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πέρυσι ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν ενδεικτικό των σχεδίων της Ρωσίας να προσαρτήσει την περιοχή.

Περίπου 530.000. Τόσοι είναι οι Ουκρανοί που ζουν στην περιοχή του Ντονμπάς και έχουν λάβει ρωσικά διαβατήρια από το 2019 έως τα μέσα του 2021, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο.

Πηγή: capital.gr