Κάνε κι εσύ ένα κλικ. Μπορείς!… Του Πέτρου Βενέτη

550

Του Πέτρου Βενέτη

Με αφορμή την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί, με τον πληθωρισμό να μεγαλώνει, τα έσοδα να μικραίνουν και το ενεργειακό να μας απειλεί με στερήσεις, θυμήθηκα μια σκηνή απ’ την Ελληνική ταινία «ο σπαγγοραμένος» με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Εκεί ο αξέχαστος ηθοποιός, εξηγούσε στην Κατερίνα Γιουλάκη, πως πρέπει να κάνει οικονομία στο, ρεύμα.

«Μπαίνουμε στο δωμάτιο… κλικ ανάβουμε το φως. Βγαίνουμε από το δωμάτιο… κλικ, σβήνουμε το φως.

Μετά από τόσα χρόνια γενικής ευμάρειας, με ανεβασμένα κατά πολύ τα όρια της φτώχιας, συνηθίσαμε να μη δίνουμε σημασία σε μικρές λεπτομέρειες, όπως το νερό, το ηλεκτρικό, τη βενζίνη και το τηλέφωνο, εκτός από τους αμετανόητους σπαγγοραμένους και τους πραγματικά φτωχούς.

Μας είναι δύσκολο να κάνουμε συνειδητά και μελετημένα κινήσεις, τις οποίες έχουμε συνηθίσει να κάνουμε αυθόρμητα και χωρίς περίσκεψη.

Όπως φαίνεται, όμως, θα πρέπει να αναβιώσουμε το «κλικ» του μεγάλου της κωμωδίας Σακελλάριου, σε πολλές εφαρμογές, όχι για να κάνουμε οικονομία στις δαπάνες μας, αλλά για να μην αρχίσουν οι διακοπές στο ρεύμα και το δελτίο στα καύσιμα.

Λοιπόν:
Πριν το μπάνιο μας, κλικ ανάβουμε τον θερμοσίφωνα.

Μετά το μπάνιο μας, κλικ σβήνουμε τον θερμοσίφωνα.

Κάνει ανυπόφορη ζέστη; (μιλάμε μόνο για ανυπόφορη), κλικ ανάβουμε τον κλιματισμό και τον βάζουμε στην ψηλότερη θερμοκρασία που νοιώθουμε ανεκτή. Μόλις τη φτάσει, κλικ… αυτό θα κλίσει μόνο του.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καμιά βεντάλια σαν βοήθημα. Είναι ανέξοδη και οικολογική.

Άλλωστε, κι όταν δεν υπήρχαν τα κλιματιστικά, περνάγαμε μια χαρά τα καλοκαίρια.

Όταν πρέπει να μετακινηθούμε, ένα κλικ στο μυαλό και αλλάζουμε νοοτροπία. Κοιτάμε για τραμ, για μετρό, ή λεωφορείο. Μπορεί και να μας αρέσει.

(Πολλοί μετάνιωσαν για το τι έχαναν τόσα χρόνια ταλαιπωρίας, εκνευρισμού, κόστους και καθυστέρησης, μόνο και μόνο για να μην νοιώθουν μειονεκτικά).

Είναι πολλά τα κλικ, που μπορούν να βοηθήσουν να περάσουμε καλύτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά δεν αναφέρω άλλα, για να μην προκαλέσω το κλικ… που θα με σβήσει απ’ τις οθόνες σας.