Ανοδική κίνηση εν μέσω ρευστού σκηνικού στο Χ.Α… Του Δημήτρη Τζάνα

287

Του Δημήτρη Τζάνα*

Η Σ.Κ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξε σολομώντεια οδό σε σχέση με το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, ικανοποιώντας και την επιθυμία του Βίκτορ Ορμπάν για μη διακοπή της ροής του προς την Ουγγαρία, ενώ προχωρεί σε νέο πακέτο κυρώσεων προς την Ρωσία. Σαν αποτέλεσμα, η τιμή του πετρελαίου αναρριχάται πάνω από τα 120 δολάρια, ενώ η Ρωσία θα αναζητήσει νέους πελάτες για το πετρέλαιό της, με την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία να ανταποκρίνονται ήδη. Η Ευρώπη πληρώνει βαρύ κόστος για την επιλογή αυτή στο βαθμό που η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίζεται με τον εναρμονισμένο πληθωρισμό της ευρωζώνης να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ σύμφωνα με την επίδοση 8,1% του Μαΐου. Εξέλιξη που σύντομα αναμένεται να οδηγήσει στην αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ που ολοκληρώνει σύντομα τις αγορές ομολόγων και τον Ιούλιο αναπροσαρμόζει τα παρεμβατικά της επιτόκια κατά 25-50 μονάδες βάσης, καθώς οι φωνές των «γερακιών» που ζητούν να επανέλθει στην αντιπληθωριστική της πολιτική ολοένα και πυκνώνουν.

Οι εξελίξεις προδήλως είναι επιβαρυντικές για την ευρωπαϊκή οικονομία που φλερτάρει ήδη με το στασιμοπληθωρισμό καθώς η ευρωζώνη καταγράφει επίδοση μόλις +0,2% στο 1ο τρίμηνο έναντι του προηγουμένου. Σαν αποτέλεσμα, οι αρνητικές επιδόσεις που καταγράφηκαν στις αγορές για το 1ο τρίμηνο είναι πιθανό να συνεχιστούν. Στις ΗΠΑ, το 1ο τρίμηνο καταγράφει ήδη υποχώρηση κατά 1,4% σε ετήσια βάση, διαμορφώνοντας ήδη σκηνικό αβεβαιότητας για τη συνέχεια. Με αυτά τα δεδομένα, οι αναταράξεις στις αγορές συνεχίζονται με τους διαχειριστές να επιλέγουν τη διατήρηση αυξημένων ρευστών διαθεσίμων και την αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο να κλιμακώνεται.

Στην ελληνική αγορά, ο Γ.Δ. θα καταγράψει απώλειες για το μήνα Μάιο, οι οποίες την τελευταία εβδομάδα περιορίστηκαν μετά από 5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ήταν το αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης των θετικών επιδόσεων των συστημικών τραπεζών που κατέγραψαν βελτιωμένη κερδοφορία, αισθητή μείωση των ΜΕΔ, κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η πιστωτική επέκταση που καταγράφηκε, ιδιαίτερα της Eurobank και της Alpha Bank. Επιπλέον, οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank προϊδέασαν για το ενδεχόμενο τα φετινά μεγέθη να επιτρέψουν την καταβολή μερίσματος το 2023. Σαν αποτέλεσμα, ο σχολιασμός της Bank of America και άλλων οίκων για τα αποτελέσματα των τραπεζών ήταν ευμενής, αν και ο ίδιος οίκος είχε προηγουμένως υποβαθμίσει τις προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ωστόσο, η επανάληψη μιας αυτόνομης πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου ανάλογη εκείνης που σημειώθηκε στο 1ο τετράμηνο δεν είναι πλέον πιθανή, όπως δείχνουν οι συνεχείς αποτυχημένες αναμετρήσεις με τις 900 μονάδες. Οι ξένοι διαχειριστές δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν την επενδυτική στρατηγική τους για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ακόμη και μετά την προσθήκη 2 νέων εταιρειών στο δείκτη αναφοράς MSCI Standard Greece δεν θα μεταβληθεί ουσιωδώς η ήδη χαμηλή συμμετοχή του στους δείκτες στάθμισης (κάτω από το 0,3%). Θα απαιτηθούν και άλλες προϋποθέσεις, η αναβάθμιση της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας ανάμεσά τους, ώστε να βελτιωθεί ουσιωδώς η κεφαλαιοποίηση του αναδυόμενου ελληνικού χρηματιστηρίου που ευρισκόμενη στο 35-36% του ΑΕΠ περίπου υστερεί δραματικά σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιδόσεις.

*Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ