Η Τουρκία επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες να εκβιάσει το ΝΑΤΟ εκμεταλλευόμενη τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη βορειοτλαντική συμμαχία. Στο ανατολικό παζάρι Ερντογάν εντός του ΝΑΤΟ επιχειρεί να μπει σφήνα ο Ερσίν Τατάρ, προκειμένου να εκβιάσει η Τουρκία την αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Στη Βρετανία, η Ντέιλι Εξπρές σε δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι η Τουρκία εξετάζει το κατά πόσο θα θέσει την αναγνώριση των κατεχόμενων στην Κύπρο ως όρο για να άρει το βέτο κατά της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδιάς στο ΝΑΤΟ.
Το δημοσίευμα, στην ιστοσελίδα της Ντέιλι Εξπρές, επικαλείται πηγή κοντά στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, στον οποίο αναφέρεται ως «πρόεδρο» της «βόρειας Κύπρου». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερσίν Τατάρ φέρεται να τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να του ζητήσει να θέσει το στάτους της διεθνώς μη αναγνωρισμένης «δημοκρατίας» – όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος – στο τραπέζι των νατοϊκών συνομιλιών.
«Ξέρω ότι το τηλεφώνημα έγινε και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μη χρησιμοποιήσουμε κάθε μοχλό πίεσης που μπορούμε σε αυτή την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός αυτή η αδικία να επιλυθεί», δηλώνει η πηγή της βρετανικής εφημερίδας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στην Ντέιλι Εξπρές είχε επαναλάβει τη θέση του ότι «η βόρεια Κύπρος είναι μια ξεχωριστή χώρα». Είπε ακόμα ότι είναι μάταιο να καταβάλλεται προσπάθεια για να έρθουν ξανά μαζί οι δύο πλευρές στην Κύπρο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του (πηγή Μπιργκιούν/ΓΤΠ) και αναφερόμενος στις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ είπε πως δεν ήταν στο αναμενόμενο επίπεδο οι συναντήσεις που είχαν οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών στην Τουρκία. Ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες έχουν προσδοκίες αλλά «δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με την Τουρκία και εξακολουθούν να μεταφέρουν τρομοκράτες στους δρόμους της Στοκχόλμης της Σουηδίας και να τους ασφαλίζουν με τη δική τους αστυνομία. […] Δεν είναι ειλικρινείς».
Ο Ερντογάν υποστήριξε πως δεν μπορεί να επαναληφθεί «το λάθος που έγινε στο παρελθόν σχετικά με τις χώρες που αγκαλιάζουν και τροφοδοτούν τέτοιους τρομοκράτες στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. […] Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ στο παρελθόν και η τότε τουρκική διοίκηση άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ξανά».
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν μπορεί να καλμάρει τα νεύρα του για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και συνεχίζει να είναι επιθετικός έναντι του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο τέλειωσαν οι συνομιλίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, είπε πως αυτό ήταν ένα μήνυμα προς την Ελλάδα «για να συμμαζευτεί».
«Ωστόσο, δεν το έκανε», υποστήριξε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως δεν έχει πλέον επαφές με τον Μητσοτάκη και δεν είναι πλέον συνομιλητής του.
«Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικό τρόπο. Ενώ τρώμε, συνεργαζόμαστε, συνομιλούμε, λέμε να μην εμπλέξουμε τρίτους, μετά από 15 μέρες πηγαίνει στις ΗΠΑ και απευθύνεται στο Κογκρέσο μιλώντας εναντίον της Τουρκίας για να πάρει χειροκροτήματα», δήλωσε και πρόσθεσε το εξής: «Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά ένα πράγμα πρέπει να ξέρουν καλά, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό».
Τέλος, για τη συνεργασία με το Ισραήλ στο θέμα του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι τα πλοία γεωτρήσεων της Τουρκίας θα εκτελέσουν τις εργασίες τους στις καθορισμένες θέσεις. Σύμφωνα με τον Ερντογάν θα υπάρξουν συναντήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Μέσω Τουρκίας θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο
Άνοιξε ο δρόμος για μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και ψευδοκράτους, δήλωσε ο «υπουργός συγκοινωνιών και έργων», Ερχάν Αρικλί.
Ο τουρκοκυπριακός Τύπος (πηγή ΓΤΠ) αναφέρει ότι ο Αρικλί δήλωσε πως «σύντομα θα προκύψουν μεγάλες ευκαιρίες για την τδβκ. Το αέριο θα φέρει ανέμους ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το αέριο θα διασφαλίσει οικονομικά οφέλη και στην τδβκ».
Μιλώντας σε συνδιάσκεψη που διοργάνωσαν οι καταγόμενοι από την τουρκική πόλη Αρνταχάν με την ευκαιρία της 30ής επετείου ανακήρυξης της περιοχής τους σε επαρχία, ο Ερχάν Αρικλί ανέφερε ότι άνοιξε ο δρόμος για να πηγαίνει στην Ευρώπη μέσω του ψευδοκράτους και της Τουρκίας το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. «Όταν οι ΗΠΑ απέσυραν τν στήριξή τους στο έργο East Med, κατέρρευσε ένα σχέδιο για το οποίο έτρεφαν μεγάλες ελπίδες το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα. Τώρα, ακόμα και αν βρουν φυσικό αέριο στις επίμαχες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο οι Ελληνοκύπριοι, δεν έχουν άλλη δυνατότητα από το να στείλουν αυτό το αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι, αλλά και το Ισραήλ δεν έχει άλλη δυνατότητα». Σύντομα θα προκύψουν μεγάλες ευκαιρίες για το ψευδοκράτος, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις «προεδρικές εκλογές», υποστήριξε ότι αν κέρδιζε ο Μουσταφά Ακιντζί και όχι ο Ερσίν Τατάρ, θα είχε ιδρυθεί ομοσπονδία στην Κύπρο, η Τουρκία θα αποκλειόταν από το νησί και έτσι «θα υλοποιείτο μια Ανατολική Μεσόγειος χωρίς την Τουρκία».
Η στρατηγική των ΗΠΑ άλλαξε όταν εξελέγη ο Τατάρ και απέσυραν τη στήριξή τους από τον East Med, ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν αρνείται το μέρος που γεννήθηκε, αλλά ούτε και το μέρος που μεγάλωσε και νιώθει περήφανος που είναι «ένας Τουρκοκύπριος γεννημένος στο Αρνταχάν με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν».
Παραιτήθηκε από τη «βουλή» ο Οζερσάι
Ο Κουντρέτ Οζερσάι, πρόεδρος και «βουλευτής» του Kόμματος του Λαού παραιτήθηκε από τη «βουλή» στις 26 Μαΐου, ανακοίνωσε η «βουλή» στα κατεχόμενα.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παραίτηση υποβλήθηκε με βάση το άρθρο 132 του εσωτερικού κανονισμού της «βουλής». Η «σύσκεψη των αρχηγών» της «βουλής» θα συνέλθει αύριο για να εξετάσει το αιτιολογικό της παραίτησης του κ. Οζερσάι. Στην συνεδρία έχει προσκληθεί και ο ίδιος, όπως αναφέρεται.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΛ είχε λάβει την απόφαση να φύγει από τη «βουλή» πριν από 12 μέρες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη νόμιμη – όπως θεωρεί – «κυβέρνηση» υπό τον «βουλευτή» του ΚΕΕ, Ουνάλ Ουστέλ.
Το ΚΛ διαθέτει 3 “έδρες” στη «βουλή». Μέχρι τώρα κοινοποιήθηκε μόνο η παραίτηση του κ. Οζερσάι. Οι κ. Ρότζερς και Μπαϊμπάρς που είναι επίσης «βουλευτές» του ΚΛ δεν ανακοίνωσαν αν θα παραιτηθούν, ούτε και ανακοινώθηκε από τη «βουλή» ότι υπέβαλαν παραίτηση.
Ανδρέας Πιμπίσιης
Πηγή: philenews.com