Οι φωνές στην Εύβοια, η εκλογολογία, το «Πύρνα» του Εμφιετζόγλου και ο χρησμός Σιάμισιη

205

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από τον Ιούλιο, δεν ξάφνιασε πολλούς. ‘Αλλωστε, οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού είναι δραματικές, σίγουρα χειρότερες κι από τις χειρότερες προβλέψεις.

Το πρόβλημα είναι, όμως, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, ότι ο κύκλος της ανόδου των επιτοκίων μόλις άνοιξε και δεν θα κλείσει σύντομα. Κάποιοι μιλούν για άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων ως το τέλος του έτους, ώστε το βασικό επιτόκιο να ανέλθει στο +0,25%.

Αλλά δε θα απέκλειε κανείς μια πιο επιθετική κίνηση τον Σεπτέμβριο ώστε το επιτόκιο να φτάσει στο +0,50%.

Τώρα ποια θα είναι η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά που έχουν δάνεια συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ; Αυτό θα φανεί πολύ σύντομα…

Ανεβαίνουν οι επιστρεπτέες στο Taxis

Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις και πολλές προσδοκίες ότι τελικά οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα χαριστούν και δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «πατάει το κουμπί» και προχωρά στην ανάρτηση όλων των λογαριασμών που έχουν λάβει περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ο.Τ. το πιθανότερο είναι σήμερα Παρασκευή να ανέβουν όλα τα ποσά που έχουν λάβει οι δικαιούχοι αλλά και εκείνα πουτους αντιστοιχούν στην εφάπαξ πληρωμή ή σε έως 96 δόσεις. 

Σε κάθε περίπτωση τα ποσά που είναι να επιστραφούν αν τελικά επιλεγούν οι πολλές δόσεις θα είναι κουρεμένα από 25έως 50%, ενώ όσοι επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή θα έχουν και μία επιπλέον έκπτωση 15% επί του επιστρεφόμενου ποσού. Το καλό είναι ότι η εφάπαξ καταβολή αλλά και η επιλογή των δόσεων αφορά την κάθε επιστρεπτέα προκαταβολή χωριστά. Κατά συνέπεια αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το συνολικό ποσό που του αναλογεί για ένα συγκεκριμένο κύκλο επιστρεπτέας αλλά δεν μπορεί για κάποιον άλλον μπορεί να επιλέξει για τον μεν πρώτο να πληρώσει εφάπακ και για το δεύτερο να εξοφλήσει σε δόσεις. 

Από το σύνολο των 8,3 δισ. ευρώ που έχουν εισπράξει οι δικαιούχοι τελικά το κράτος ευελπιστεί να πάρει πίσω περίπου 3 δισ. ευρώ και αυτά σε βάθος 8ετίας.

Οι υδρογονάνθρακες της Κρήτης και ο χρησμός Σιάμισιη…

Για το θέμα των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων της Κρήτης μετά την αποχώρηση της Total από την κοινοπραξία με την ExxonMobil και των Ελληνικών Πετρελαίων, που έχει μισθώσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Κρήτης ρωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού ομίλου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης είπε πως είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τις δύο εταιρείες, προφανώς για την κατανομή του μεριδίου του γαλλικού ομίλου, και απέφυγε να τοποθετηθεί.

Ωστόσο ο ίδιος υπαινίχθηκε…: «Σε ένα με δύο μήνες θα υπάρχει μία εξέλιξη…» Ο CEO είτε εννοούσε στην κατάληξη των συζητήσεων και για το πώς θα μοιραστεί το μερίδιο των ΕΛ.ΠΕ είτε, με βάση τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, για την αποχώρηση και της αμερικανικής ExxonMobil.

Μπορεί βέβαια και να αναμένουμε μέχρι και τον Αύγουστο και την έκβαση μία αναγγελίας που είχε κάνει πριν από εβδομάδες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος. Ο τελευταίος είχε δηλώσει στην ΕΡΤ πως «χρειαζόμαστε έναν επενδυτή» δείχνοντας τις παραχωρήσεις της Κρήτης…

Όπως και να ’χει ο κ. Σιάμισιης επανέλαβε χθες στους μετόχους τη δέσμευση των ΕΛΠΕ πως θα προχωρήσουν τις έρευνες για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα…

Τουρίστες πολλοί, εργαζόμενοι ελάχιστοι…

Δραματική μοιάζει να είναι η κατάσταση για τις τουριστικές επιχειρήσεις και την εστίαση. Μην παρεξηγηθώ. Δεν αναφέρομαι στους τζίρους και στις προσδοκίες στους δύο κλάδους, που φέτος αναμένεται να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν ώθηση στο ΑΕΠ. Το πρόβλημα υπάρχει στην εύρεση προσωπικού.

Πριν λίγο καιρό, είχε διατυπωθεί η εκτίμηση ότι υπάρχουν κενές 50.000 θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφθούν. Όπως όμως λέει φίλος της στήλης που διευθύνει εταιρεία εύρεσης προσωπικού, το νούμερο αυτό είναι πολύ συντηρητικό.

«Μόνο από εμάς έχουν ζητήσει 30.000 κόσμο. Και όλη η αγορά ψάχνει για 50.000; Αδύνατον. Δεν θέλω να κάνω εκτίμηση, γιατί δεν έχω τα απαραίτητα δεδομένα, αλλά θεωρώ ότι ο αριθμός των κενών θέσεων είναι τουλάχιστον εξαψήφιος» μας είπε.

Αλλαγές σε τράπεζα;

Αλλαγές σε κορυφαίο επίπεδο αναμένονται το επόμενο διάστημα σε ελληνική τράπεζα. Βεβαίως, αυτοί που δεν πρέπει να ανησυχούν είναι γνωστοί. Οι… ανησυχούντες, όμως, θα περιμένουν τις εξελίξεις και τις… βουλές των μετόχων. Το σίγουρο είναι ότι οι τραπεζικές εξελίξεις θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα.

Στα… κάγκελα η Εύβοια

Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν στην Εύβοια. Οι πυρόπληκτοι κάτοικοι στον Βορρά διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ανάτασης της περιοχής. Και δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι αντιδράσεις και οι φωνές που ακούστηκαν από τον «γαλάζιο» δήμαρχο Ιστιαίας, Γ. Κοτζιά, ο οποίος ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης.

Τώρα, μαθαίνουμε ότι ήρθε κι ένα ακόμη θέμα για να ταράξει τα νερά. Αφορά στο κλείσιμο δύο υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας στη Λίμνη και την Αιδηψό. Με επιστολή τους οι Εμποροεπαγγελματικοί Σύλλογοι Λίμνης-Ροβιών-Λ. Αιδηψού, ζητούν να μην καταργηθούν τα δύο υποκαταστήματα.

Η επιστολή είναι στα χέρια του κ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού, κ. Τριαντόπουλου, του Σ. Κεδίκογλου αλλά και του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Οι τράπεζες, βεβαίως, κάνουν τον σχεδιασμό τους σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των υποκαταστημάτων τους. Όμως, σε μια περιοχή που καταστράφηκε ολοσχερώς, το να κλείσεις τραπεζικά υποκαταστήματα δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Κι όπως λένε οι κάτοικοι, είναι θέμα κοινωνικής ευαισθησίας να παραμείνουν ανοικτά. Αλλά κι ότι ενδεχόμενο κλείσιμό τους θα έπληττε τον τουρισμό, την οικονομική δραστηριότητα και τη συνήθεια των κατοίκων που θα πρέπει να μετακινηθούν αλλού για να κάνουν τις συναλλαγές τους.

Και πώς να μετακινηθούν σε ένα διαλυμένο οδικό δίκτυο; Γι’ αυτό ζητούν να ανασταλεί η απόφαση για το «λουκέτο» για ένα έτος εκτιμώντας ότι με τις επιχορηγήσεις και τα προγράμματα στήριξης που θα δοθούν στους πυρόπληκτους, και τα υποκαταστήματα θα είναι βιώσιμα.

Μύρισαν εκλογές;

«Είστε έτοιμοι; Θα έχουμε εκλογές;» Αυτό ρωτήσαμε τους επικεφαλής της εταιρείας – σύμβολο για τις κάλπες στην Ελλάδα, της Singular Logic. Κάποιες φήμες ότι κάνουν προετοιμασίες και τσεκάρουν συστήματα, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία από την οποία «κρεμόμαστε από τα χείλη της »τις Κυριακές των εκλογών, δημιούργησαν μια αναστάτωση.

Όπως, όπως, μου είπαν, «εμείς είμαστε όλο το χρόνο έτοιμοι. Δεν υπάρχει καμιά ειδική προετοιμασία για εκλογές τώρα. Ανανεώνουμε τα συστήματά μας διαρκώς κι όταν ο πρωθυπουργός… σφυρίξει, θα είμαστε εκεί».

Λέτε αυτή η έμμεση διάψευση, μαζί με τις ευθείες αναφορές του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, να σταματήσουν το «γαϊτανάκι» των φημών;

Κάνει κακό στην αγορά

Πάντως, όπως μου λένε στελέχη της αγοράς, η παραφιλολογία για κάλπες το φθινόπωρο, δεν κάνουν καθόλου καλό. Αφενός γιατί έχει παρατηρηθεί μια «νωθρότητα» στη λήψη αποφάσεων του κρατικού μηχανισμού (όπως λέει ο λαός, κάποιοι υπουργοί έχουν χαλαρώσει, κατέβασαν μολύβια και κοιτάνε τις… περιφέρειές τους, εκλογικές εννοώ).

Αφετέρου, στην αγορά κάθε φορά που ακούγονται σενάρια εκλογών, παγώνουν τα πάντα. Από την κατανάλωση μέχρι deals που είναι να γίνουν κι αναβάλλονται.

Πολλώ δε μάλλον όταν το εκλογικό σύστημα που θα γίνουν οι εκλογές μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες (ή και τρίτες;) κάλπες. Πόσο καλό είναι αυτό για μια χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά τις πανδημίες και τους πολέμους;

Σπάταλο δημόσιο

Το μάθαμε κι αυτό: Σχεδόν 1,1 δις ευρώ αναμένεται να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο για τους λογαριασμούς ρεύματος στους φορείς που ανήκουν σε αυτό. Λόγω της ενεργειακής κρίσης, φυσικά, το ποσό σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Γι’ αυτό, λοιπόν, χθες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα «Θερμοστάτης» για την εξοικονόμηση ενέργειας (και πόρων) σε 212 χιλιάδες κτίρια του δημοσίου.

Τα κλιματιστικά στους 23 βαθμούς, θα κλείνει ψύξη, θέρμανση όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, θα κλείνουν τα φώτα και τα κλιματιστικά μετά το πέρας του ωραρίου, θα γίνεται φυσικός αερισμός τη νύχτα.

Δηλαδή, χρόνια τώρα έφευγαν οι εργαζόμενοι κι άφηναν φώτα και κλιματισμό ανοικτά; Και κανείς δεν ήταν εκεί να τα κλείσει;

Και ύστερα λέμε γιατί το δημόσιο είναι σπάταλο.

Ανακοίνωσαν βέβαια και την ενεργοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα» 640 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημοσίου.

«Ήμουν νιος και γέρασα», μιας και από την προηγούμενη δεκαετία ακούγαμε για βιοκλιματικά συστήματα, για ταράτσες γεμάτες λουλούδια και δέντρα, για θερμοπροσόψεις κ.λπ. Για να μη θυμηθούμε και την απομάκρυνση δημοσίων υπηρεσιών από το κέντρο της Αθήνας. Πόσοι και πόσοι υπουργοί το εξήγγειλαν…

Υφυπουργείο Ακρίβειας ενόψει;

Ένας σμπίρος πολιτικός μου έλεγε τις προάλλες ότι ο περιβόητος ανασχηματισμός που όλο γίνεται κι όλο αναβάλλεται, μάλλον δεν θα είναι αυτός που περιμένουν κάποιοι. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να πάει σε ραγδαίες αλλαγές, παρά μόνο σε στοχευμένες κινήσεις, όπου κρίνει ότι χωλαίνει το κυβερνητικό έργο.

«Να δυσαρεστήσει ο Μητσοτάκης αυτούς που θα φύγουν από την κυβέρνηση και όσους ήθελαν υπουργικό θώκο αλλά δεν θα πάρουν τίποτε; Ολοι αυτοί είναι περισσότεροι από εκείνους που θα είναι… happy γιατί θα μπουν στην κυβέρνηση», φέρεται να λένε οι θιασώτες των… μη αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Πάντως, δεν έχει φύγει από το τραπέζι η δημιουργία ενός «υφυπουργείου ακρίβειας» που θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των τιμών στην αγορά, θα συνομιλεί με τους αρμόδιους φορείς, θα κάνει τους ελέγχους και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται για να υποχωρήσει η ακρίβεια. «Καυτό» χαρτοφυλάκιο, αλλά καίριο για το κυβερνητικό έργο. Αλλωστε, σε όλες τις δημοσκοπήσεις το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες είναι η ακρίβεια. Κι αυτό το βλέπουν στο Μαξίμου.

Η Motor Oil και το υδρογόνο

Δίαυλο επικοινωνίας με τον σαουδαραβικό όμιλο ACWA Power άνοιξε η Motor Oil. Η πρώτη επαφή έγινε όταν η ελληνική αποστολή είχε επισκεφθεί το Ριάντ, ακολούθησε η επίσκεψη των Αράβων στην Αθήνα και θα υπάρχει και συνέχεια.

Μαθαίνω ότι η ACWA Power κυρίως για επενδύσεις στο κομμάτι του υδρογόνου. Η Ελλάδα, σ’ αυτό το μέτωπο, βρίσκεται πολύ πίσω. Ειδικά σε σχέση με τους (ανταγωνιστές) Ιταλούς Οι τελευταίοι υλοποιούν μεγάλη επένδυση στον τομέα του υδρογόνου στη Λιβύη.

Λέτε να δούμε και στα δικά μας εδάφη μια ανάλογη επενδυτική κίνηση;

‘Ερχονται τα easyHotels

Πράσινο φως για την ίδρυση και λειτουργία των πρώτων easyHotels και στην Ελλάδα άναψε ο Στέλιος Χατζηιωάννου. Μέσω της μεθόδου του franchise και γι’ αυτό ψάχνει για εγχώριους συνεργάτες ο Sir.

O Χατζηιωάννου έχει τον απόλυτο έλεγχο όλων των επιχειρηματικών δράσεων με τον όρο «easy» Το πρώτο ξενοδοχείο αυτής της κατηγορία θα είναι, μάλλον, city hotel. Όμως, ήδη κάποιοι ξενοδόχοι στην περιφέρεια καλοβλέπουν μια συνεργασία με τον ελληνοκύπριο μεγιστάνα.

Το «Πύρνα» του Εμφιετζόγλου

Αλλαξε χέρια το ακίνητο στην Κηφισιά της κόρης του επιχειρηματία και διευθύνουσας συμβούλου της Μηχανικής, Μελίνας Εμφιετζόγλου. Πόσο δόθηκε στον πλειστηριασμό; Αντί 2.900.001 ευρώ, ένα ευρώ παραπάνω σε σχέση με την αρχική τιμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ακινήτου, πρόκειται για ένα διατηρητέο διώροφο κτίσμα, το οποίο κατασκευάστηκε περίπου το 1905 σε ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 1.737 τ.μ. ενώ αρχικά λειτουργούσε σαν ξενοδοχείο με την επωνυμία Πύρνα προτού αλλάξει χρήση και μετατραπεί σε κατοικία, η οποία ανακαινίστηκε εκ βάθρων το 1998.

Ηταν ένα ξενοδοχείο ανάμεσα στα πολλά μιας άλλης εποχής (Πεντελικόν, Grand Hotel de Kifissia, Cecil, Ολυμπος, Απέργη). Η Κηφισιά, μετά την Επανάσταση του 1821 πέρασε σε χέρια πλουσίων και γαιοκτημόνων και σταδιακά μετατράπηκε σε πολυτελές θέρετρο. Εκεί κάπου στο 1920 και μετά άρχισαν να κτίζονται τα πολυτελή ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων και το Πύρνα που μέχρι χθες άνηκε στην οικογένεια Εμφιετζόγλου.

Το δημογραφικό πρόβλημα και οι συντάξεις

Η γενικότερη απειλή του δημογραφικού, έφερε στο προσκήνιο μια σειρά –  σοκαριστικών – στοιχείων και μέτρων, που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη του εκρηκτικού δημογραφικού προβλήματος.

Ενδεικτικές, οι αναφορές του αρμοδίου υφυπουργού κ. Π. Τσακλόγλου, ο οποίος είπε πως προ των μνημονίων τα στοιχεία έδειχναν ότι στο ασφαλιστικό σύστημα οδεύαμε σε έσοδα ύψους 9,5% του ΑΕΠ και δαπάνες 24,5% του ΑΕΠ.

«Καμία χώρα δεν επιβιώνει με τέτοια σχέση εσόδων και δαπανών στο ασφαλιστικό», σημειώνει ο υφυπουργός.

Αποτέλεσμα: τα μέτρα που ακολούθησαν μέσα στη δεκαετία των μνημονίων. Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.  Η σύνδεση του γενικού συνταξιοδοτικού ορίου με το προσδόκιμο της επιβίωσης.   Η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης. Ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση τα εισοδήματα όλου του εργασιακού βίου και όχι του τελευταίου έτους ή των πέντε τελευταίων ετών.

Μόνο που όλα αυτά, τα είχε προτείνει από το 2000, ο τότε υπουργός κ. Τάσος Γιαννίτσης ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων κάτι που οδήγησε στην αποπομπή του.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που πρότεινε ο τότε υπουργός, έγινε δέκα χρόνια αργότερα, υπό χειρότερες – οικονομικά – συνθήκες και με το βίαιο τρόπο που επέβαλαν τα μνημόνια…

Πηγή: ot.gr