Πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις πως η Τουρκία πιθανώς κάτι ετοιμάζει.
Η Τουρκία συνεχίζει την αμφίσημη τακτική της έναντι της Ελλάδας, χωρίς επί της ουσίας να εγκαταλείπει τη στρατηγική της έντασης. Οι κινήσεις της Άγκυρας μοιάζουν με σκωτσέζικο ντους και όπως το κρύο νερό εναλλάσσεται με το ζεστό έτσι και οι επιθετικές κινήσεις στο πεδίο και η ακραία προκλητική ρητορική εναλλάσονται με προσκλήσεις ή δήθεν προσκλήσεις για διάλογο.
Η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας
Το σύντομο -δεν διήρκεσε πάνω από πέντε λεπτά- τετ α τετ του Νίκου Παναγιωτόπουλου με το Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ είναι ενδεικτικό του όλου κλίματος αλλά και της αινιγματικής στάσης της Τουρκίας.
Οι πληροφορίες από τα δύο υπουργεία Άμυνας συγκλίνουν στο ότι εκφράζουν πρόθεση διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας παρά την ένταση που το τελευταίο διάστημα έχει οξυνθεί επικίνδυνα.
Για παράδειγμα από πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας τονίζεται η «σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, η σημασία της εστίασης στη θετική ατζέντα, η συμβολή αυτής της ατζέντας στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία, και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση της έντασης».
Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Άμυνας επισημαίνουν σχετικά με το σύντομο τετ α τετ των Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, ότι πρόκειται για ένα άνοιγμα των διαύλων επικοινωνίας και σε καμία περίπτωση για κάτι περισσότερο όπως η έναρξη διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών ή η επανέναρξη της συζήτησης για τα ΜΟΕ τα οποία έχει παγώσει η Τουρκία.
Οι όροι για την εξομάλυνση της έντασης
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε ορισμένους όρους για να εξομαλυνθεί η ένταση απευθυνόμενος στον κ. Ακάρ όπως το να μπει ένα τέλος στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου καθώς και να σταματήσουν οι λεκτικές επιθέσεις.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά αν συνεχίσει η Τουρκία την ίδια πολιτική τόσο στη ρητορική όσο και στο πεδίο. Δεν μπορεί να λέει κάθε μέρα τόσο και να κάνει και υπερπτήσεις και παραβιάσεις» φέρεται να είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του.
Στο μικροσκόπιο
Από την άλλη πλευρά είναι προς αξιολόγηση το γεγονός ότι από τα «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν και τις ακραία επιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο επί του πεδίου όπως με την άσκηση «Efes 2022» και τις συνακόλουθες κραυγές πολέμου από τα χείλη του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Χουλουσί Ακάρ εμφανίζεται τώρα έτοιμος να συζητήσει ακόμα και μια περισσότερο επίσημη συνάντηση πέραν του τετ α τετ το οποίο παρά την όποια σημασία του δεν μπορεί να δημιουργεί ιδιαίτερες προσδοκίες.
Τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη ή τα χαμόγελα στα τετ α τετ όπως των κ.κ. Παναγιωτόπουλου – Ακάρ, ή η «χειραψία» και η «σύντομη συνομιλία κοινωνικού χαρακτήρα» που είχαν οι Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν εφησυχάζουν την Αθήνα που έχει στο μικροσκόπιό της κάθε κίνηση της Άγκυρας.
Άλλωστε εκτός από το επεισόδιο του Ακάρ με τους Έλληνες βουλευτές, αντίστοιχο επεισόδιο είχαμε ξανά με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι το Λιμενικό της πνίγει και σκοτώνει πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο μεταξύ υπάρχουν σε εξέλιξη ανησυχητικές κινήσεις της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.
Πιθανόν κάτι ετοιμάζει
Η Τουρκία διακινεί δισέλιδο non paper στις ξένες πρεσβείες για να δικαιολογήσει γιατί ακύρωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και αφενός μεν κατηγορεί την ελληνική πλευρά για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου αφετέρου εγκαλεί την Ελλάδα για τυχόν χρήση του δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο, ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
Παράλληλα δημοσίευμα του Nordic Monitor προκαλεί ανησυχία για το τι πραγματικά έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν, καθώς σε αυτό το έγγραφο που αφορά την συνέχιση της τουρκικής παρουσίας στην Λιβύη ο Τούρκος πρόεδρος πονηρά έχει αλλάξει αυτή την φορά την λέξη «Λιβύη» με την λέξη «χώρες» και ζητά με την ψήφο τους οι βουλευτές να τον εξουσιοδοτήσουν, ουσιαστικά να του δώσουν ελευθέρας για στρατιωτική επέμβαση χωρίς να απαιτείται η σύγκληση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
Παράλληλα η Άγκυρα συνεχίζοντας την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας με δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο για ασκήσεις, βάζει σε κίνδυνο ακόμα και επιβατικές πτήσεις. Διεθνείς και εγχώριες. Σε κάθε περίπτωση πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις πως η Τουρκία πιθανώς κάτι ετοιμάζει.
Υπάρχει δε η άποψη πως η Τουρκία ενόψει μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης με τους Αμερικανούς, μέρους της οποίας διαπραγμάτευσης αποτελεί και το βέτο σε Φινλανδία – Σουηδία αλλά και με τους Ρώσους για τη Συρία, πιθανόν να ρίχνει τους τόνους με την Ελλάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ωστόσο κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν μέσα στο καλοκαίρι στείλει τουρκικό γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ ή επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο στις ελληνικές θάλασσες.
Πηγή: www.in.gr