Ο άνθρωπος ως αξία… Της Στέλλας Δροσοπούλου

328

Της Στέλλας Δροσοπούλου

Κάποτε στην γαλλική επανάσταση στην επανάσταση της διαφώτισης λέγεται πως ο Βολταίρος είχε γράψει ιστορία διατυπώνοντας μια πρώτη διακήρυξη ελευθερίας του ατόμου με την έκφραση που του έχει αποδοθεί «διαφωνώ με ό,τι λες αλλά θα υποστηρίξω και με την τελευταία ρανίδα του αίματος μου το δικαίωμά σου να το λες».

Την ίδια περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης τίθεται και το θέμα της ισότητας των γυναικών από την Ολυμπία Ντε Γκουζ με τη διάσημη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Γυναίκας και της Πολίτισσας (1791).

Ακολούθησαν κι άλλοι αγώνες κι άλλες επαναστάσεις στην παγκόσμια ιστορία, για το δικαίωμα του ανθρώπου στην ελευθερία και φτάσαμε στον 20ό αιώνα να παρακολουθούμε παρελάσεις ίσων δικαιωμάτων με αποκορύφωμα την gay parade. Μια πολύχρωμη διαδήλωση για την ισότιμη διαβίωση ανεξαρτήτως φύλου, επιλογών, σεξουαλικών προτιμήσεων και πεποιθήσεων .

Σήμερα 18.6 στην Αθήνα πραγματοποιείται παρέλαση υπερηφάνειας με αφετηρία την Βουλή των Ελλήνων στις 18.00.
Ο άνθρωπος ως ιδέα από την αρχαιότητα ως σήμερα είναι μια τοποθέτηση όλων των φιλοσόφων και των διανοούμενων στο διηνεκές. Μια τοποθέτηση των είναι επίσης πως η ελευθερία του ατόμου σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Και γι’ αυτό φροντίζουν οι νομοθεσίες των κρατών.

«Μέτρον πάντων ο άνθρωπος» Αυτό παραμένει μία διαχρονική αξιακή πυξίδα. Το πως νιώθει κανείς το πως θέλει να περάσει τις ημέρες που του αναλογούν πάνω στη γη, το τι θέλει να κάνει με το σώμα του όταν σέβεται τα όρια τα ηθικά τα ψυχολογικά και τα ατομικά της κοινωνίας, είναι κάτι που αφορά μόνο εκείνον.

Για να είμαστε ρεαλιστές ισότητα σε μία κοινωνία σαν την ελληνική, με βαθιά πουριτανικά και πατριαρχικά κατάλοιπα θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί μία ουτοπία.

Όμως το 2022 έχουμε μία κυβέρνηση που πρότεινε για Πρόεδρο που Δημοκρατίας γυναίκα και φρόντισε για τη σύσταση επιτροπής για τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην οποία ορίστηκε επικεφαλής ένα πρόσωπο υψηλού κύρους, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και καθηγητής της Νομικής Αθηνών, Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος.

Έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις ώστε η αντίληψη των πραγμάτων να μπορεί να μπει σε άλλο πλαίσιο από αυτό που μια τέτοιου είδους κοινωνία διαμορφώνει. Οι βάσεις είναι όντως τοποθετημένες.

Κανείς πλέον για να βάλει ταμπέλα, για να μεταχειριστεί με ανισότητα δεν θα το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη ή ίσως να μην το κάνει καθόλου (αν και για αυτό έχουμε “δρόμο” ακόμη). Περάσαμε από την περίοδο της κατακραυγής της ανισότητας των φύλων στην περίοδο της συνειδητοποίησης. Για εμένα το γεγονός πως προηγείται σκέψη της πράξης που χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο ή τον περιθωριοποιεί είναι μια πρώτη νίκη. Και αυτό το συγκαταλέγω και στα θετικά των social media.

Από την άλλη, οι ευνοούμενοι των αλλαγών αυτών θα χρειαστεί να αποδείξουν πως σέβονται το κοινωνικό σύνολο που τους εντάσσει ισότιμα. 

Γιατί αν μιλάμε για ένταξη τότε δεν πρέπει να υπενθυμίζεις με αρνητικό τρόπο την διαφορετικότητα σου αλλά να την αξιοποιείς προς όφελος του συνόλου που σε αποδέχτηκε.

Γυναίκες, άτομα με ξεχωριστές ανάγκες, ΛΟAΤΚΙ+, αλλοδαποί όλοι είναι άξιοι ισότητας. Άνθρωποι, όλοι γεννήθηκαν ίσοι αλλά δεν το βιώνουν ισότιμα στις κοινωνίες.

Έχουν δικαίωμα να το διεκδικήσουν, αλλά για να κερδίσουν χρειάζεται να κερδίσουν εξίσου και σεβασμό.

Πηγή: lykavitos.gr