Μια διάταξη που εκθέτει τη χώρα διεθνώς

57

Του Παναγιώτη Στάθη 
Μια διάταξη νόμου που καταγγέλθηκε πολλάκις, κυρίως στην ψήφισή της την Άνοιξη του 2015, εκθέτει διεθνώς τη χώρα καθώς την εμφανίζει αφενός να χαρίζει ποινές σε πρόσωπα τα οποία φέρονται να υποτροπιάζουν, αφετέρου να είναι ξέφραγο αμπέλι στο θέμα του μεταναστευτικού, αφού ο νεαρός Αφγανός για τον οποίο δημιουργήθηκε το θέμα στη Γερμανία, έφυγε ως κύριος από τα ελληνικά σύνορα παρά τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.
Για να εξηγηθεί το θέμα, πρέπει να είναι σαφές ότι όλες οι κυβερνήσεις κατά το παρελθόν έχουν νομοθετήσει για να αποσυμφορίσουν τις φυλακές, οι οποίες αδικαιολογήτως είναι τόσο γεμάτες που οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες. Όμως υπάρχει μια βασική διαφορά στους νόμους αυτούς, μεταξύ αυτών, ακόμα και του Χαρ. Αθανασίου, προκατόχου του  κ. Παρασκευόπουλου, με το συγκεκριμένο νομοθέτημα (Ν. 4322/2015).
Όλοι έθεταν χρονικούς περιορισμούς ισχύος μικρής διάρκειας και κυρίως έθεταν προϋποθέσεις, ειδικά προς τα αδικήματα τα οποία είχαν διαπράξει οι κατηγορούμενοι. Ο νόμος Παρασκευόπουλου όμως ήταν και σε αυτό “λαρτζ”. Οι παρατηρήσεις που γίνονται από την αντιπολίτευση κυρίως για τις διαφορές των νόμων είναι οι εξής:
Διαφορές
– Με το Ν. 4274/2014 (επί Αθανασίου)  απολύθηκαν, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, όσοι εξέτιαν, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) ετών και είχαν εκτίσει τα δύο πέμπτα (2/5) της ποινής τους. Ρητά εξαιρούντο από τη ρύθμιση αυτή όσοι είχαν καταδικασθεί για συγκεκριμένα κακουργήματα με μεγάλη κοινωνική απαξία, όπως ανθρωποκτονίες, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ζωής, ληστείες κ.α.
– Με το Νόμο Παρασκευόπουλου (Ν. 4322/2015) απολύθηκαν καταδικασθέντες αδιακρίτως των κακουργημάτων που είχαν διαπράξει (δηλ. και για ανθρωποκτονίες, ληστείες, αποπλανήσεις ανηλίκων, πορνογραφίες κλπ). Σε αυτήν την περίπτωση εμπίπτει και η υπόθεση του εγκληματία Αφγανού, ο οποίος με το Ν. 4274/2014 δεν θα απολύετο των φυλακών. Επιπλέον, με τον ίδιο νόμο Παρασκευόπουλου (4322/2015) απολύθηκαν και όσοι εξέτιαν ποινή κάθειρξης άνω των δέκα (10) ετών (10-20 έτη), ρύθμιση που για πρώτη φορά εισήχθη στο ποινικό σύστημά μας.
– Οι  ρυθμίσεις των προηγούμενων Κυβερνήσεων καταλάμβαναν μόνο όσους είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις κατά την έναρξη ισχύος τους και κανέναν άλλον. Επομένως, το εύρος τους ήταν πολύ περιορισμένο. Αντιθέτως, οι ρυθμίσεις του Νόμου Παρασκευόπουλου θα διαρκέσουν συνολικά 28 μήνες, καθώς με  το άρθρο δέκατο πέμπτο του Ν.4411/2016 κρίθηκαν τόσο πετυχημένες ώστε η ισχύς του επεκτάθηκε μέχρι τα  τέλη Αυγούστου 2017.
Θύελλα αντιδράσεων 
Σε έναν μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου το 2015 είχαν βγει από τις φυλακές περίπου 1.900 κρατούμενοι. Οι διατάξεις του νόμου, είχαν εξ αρχής προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις καθώς, όπως καταγγέλλεται ανοίγουν τις πόρτες της φυλακής για  βαρυποινίτες με βαριά εγκληματική συμπεριφορά. Το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντούσε τότε ότι η πλειονότητα των αποφυλακισθέντων είναι μικροπαραβάτες με ποινές μέχρι 3 χρόνια, αλλά πληροφορίες μιλούν και για νωρίτερες αποφυλακίσεις βαρυποινιτών. Αλλωστε ο νόμος δίνει, χωρίς παρεκκλίσεις τέτοιο δικαίωμα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν   50χρονος αποκαλούμενος ως Έλληνας Εσκομπάρ που είχε συλληφθεί για 5,5 τόνους ηρωίνης, αποφυλακίστηκε αλλά αναιρέθηκε τελικά η δευτεροβάθμια απόφαση που τον έριχνε στα μαλακά και βρέθηκε πάλι στις φυλακές. Επίσης 38χρονος Γεωργιανός που όταν αποφυλακίστηκε σκότωσε 27χρονο στην Πυλαία  Θεσσαλονίκης.
Ο συγκεκριμένος νόμος έδινε δυνατότητα αποφυλάκισης με βραχιολάκι και σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80% όπως ο Σάββας Ξηρός. Επίσης τότε αποφυλακίστηκαν 3 ισοβίτες αλλά χωρίς χρήση αυτών των διατάξεων.  Στους 8 μήνες  απολύθηκαν  50 κρατούμενοι (με 67% ή 80% αναπηρία). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βας. Παπαγεωργόπουλος (εξέτιε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης) που αποφυλακίστηκε λόγω του υψηλού ποσοστού αναπηρίας του. Με τον νόμο 4322/2015 επίσης έγινε:
* Συντομότερη απόλυση φιλοξενούμενων αλλοδαπών:  απολύθηκαν 684 (την 16η Απριλίου “φιλοξενούνταν” 485 ενώ την 1η Δεκεμβρίου 50)
* Απόλυση ανηλίκων (κάτω των 18 ετών): απολύθηκαν 31 (την 16η Απριλίου κρατούνται 22 την 1η Δεκεμβρίου κρατούνται  9)
Η διάταξη θα έχει ισχύ ως τον Αύγουστο του 2017.
Πηγή : capital.gr