Άκρως επιτυχημένη η εκδήλωση του LEADER της ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.: «Οινοτουρισμός: Η Επόμενη Μέρα»

445

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ολοήμερης εκδήλωσης – workshop «Οινοτουρισμός: Η επόμενη μέρα», που διεξήχθη στις 16 Ιουνίου 2022 στις εμβληματικές εγκαταστάσεις της οινοποιίας Achaia-Clauss στην Πάτρα, από την ΟΤΔ ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., η οποία αποτέλεσε την πρώτη εκδήλωση, σηματοδοτώντας την έναρξη της υλοποίησης της διατοπικής συνεργασίας «Οργάνωση & Προβολή του Οινοτουρισμού», στο πλαίσιο του υπομέτρου 19.3 του Τ.Π. CLLD/LEADER 2014-2020.

Στο πλαίσιο των εργασιών της εκδήλωσης, χαράχθηκε το σχέδιο για το βιώσιμο μέλλον του οινοτουρισμού στην Ελλάδα και επισφραγίσθηκαν συνεργασίες κρατικών, ημικρατικών και ιδιωτικών φορέων, με στόχο τη διαμόρφωση εθνικών δράσεων και ενεργειών για την αποτελεσματική ανάπτυξη της θεματικής αυτής μορφής τουρισμού.

Κύριος στόχος της διατοπικής συνεργασίας ―που υλοποιείται από 22 αναπτυξιακές εταιρείες (ΟΤΔ LEADER) από όλη την Ελλάδα― είναι η μετατροπή των σταθερά αυξανόμενων πιστοποιημένων για την υποδοχή επισκεπτών οινοποιείων σε κόμβους διασύνδεσης του πρωτογενούς αγροτικού τομέα (αμπέλι) και της μεταποίησης (οινοποίηση), με φορείς και εργαλεία του τουρισμού: τουριστικούς πράκτορες, φιλοξενία, εστίαση, τοπική κοινωνία, τοπικά προϊόντα και βέβαια τις καθαυτές περιοχές, την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και τα αξιοθέατά τους.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η οργάνωση και η προβολή του οινοτουριστικού προϊόντος, μέσα από την υλοποίηση δράσεων που θα συμβάλουν στη δημιουργία, στην οργάνωση και στην προσφορά ενός μίγματος που, με αφετηρία τον οίνο, θα αφορά ένα τουριστικό προϊόν βιωματικής εμπειρίας προς ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης από τουρίστες εξωτερικού και εσωτερικού, μέσου έως και υψηλού εισοδήματος. Έτσι, το κέρδος δεν θα αφορά μόνο τα οινοποιεία, αλλά τον ελληνικό τουρισμό εν γένει, την περιφέρεια ―συχνά και τη λιγότερο αναπτυγμένη τουριστικά― και τις τοπικές κοινωνίες, με οικονομικά και όχι μόνο οφέλη, π.χ. αποκέντρωση, δημιουργία θέσεων εργασίας, εκπαίδευση, αντιμετώπιση της ερήμωσης της υπαίθρου κ.ά.

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτησε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, με την ιδιότητα του Προέδρου της ΟΤΔ ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο κ. Παπαδόπουλος προσδιόρισε τον ρόλο της ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στην περιοχή ως έναν εξαιρετικά χρήσιμο και αποτελεσματικό βραχίονα στην υλοποίηση δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα. «Εδώ και πολλά χρόνια ―και αυτό το δείχνει η ίδια η πραγματικότητα― οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται και υλοποιούνται μέσω του προγράμματος LEADER από την ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., έχουν βοηθήσει σημαντικά στο να συγκρατηθεί ο πληθυσμός σε αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές, κυρίως στα ορεινά και παράλληλα, να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον απελευθέρωσης της τοπικής δυναμικής και ανακυττάρωσης της υπαίθρου», τόνισε. Όσο για το θεματικό της εκδήλωσης ανέφερε ότι, «αν υπάρχει ένας υποτυπώδης ορισμός του εθνικού τουριστικού προϊόντος, τότε ο οινοτουρισμός δικαιωματικά αξιώνει μια περίοπτη θέση και ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο σ’ αυτό τον ορισμό».

«Ήταν η πρώτη φορά που στην ίδια εκδήλωση τρία υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Τουρισμού και Εξωτερικών), συνευρέθηκαν με τις κορυφαίες συλλογικές κλαδικές ενώσεις του ελληνικού κρασιού, με σημαντικούς εκπροσώπους από τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς καθώς και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. και Συντονίστρια του Προγράμματος CLLD/LEADER στην Αχαΐα, Ηρώ Τσιμπρή, που είχε την ευθύνη και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης. Τα τρία εν λόγω υπουργεία εκπροσωπήθηκαν, αντίστοιχα, από τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό Ανδρέα Κατσανιώτη.

Ο κος Γεωργαντάς, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του ΥΠΑΑΤ στον οινοτουρισμό, η οποία στηρίζεται μέσα από τα προγράμματα LEADER, ενώ για τη συγκεκριμένη διατοπική συνεργασία του οινοτουρισμού, είπε ότι η μετατροπή επισκέψιμων οινοποιείων σε «κόμβους διασύνδεσης» του τοπικού πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάδειξη της υπαίθρου.

Η κα Ζαχαράκη από την πλευρά της τόνισε ότι «ο οινοτουρισμός, ως θεματικός τουρισμός, έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος του Ελληνικού τουρισμού, αλλά και της χώρας συνολικά. Από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων στο υπουργείο Τουρισμού, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Ο κος Κατσανιώτης υπογράμμισε πως οι «διαδρομές σε τόπους και κουλτούρες μέσα από τις οινικές παραδόσεις, προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη, Έλληνα και ξένο να γνωρίσει τον τόπο μας, με έναν τρόπο που θα τον κουβαλάει στην καρδιά του. Ο κος Κατσανιώτης υπογράμμισε τη δυνατότητα αξιοποίησης της κληρονομιάς των αμπελοοινικών περιοχών και την ανάδειξη των αμπελουργικών παραδόσεων από την UNESCO, προτείνοντας να υποβληθεί φάκελος για τις αναβαθμίδες της Αιγιάλειας.

Χαιρετισμό ακόμα απεύθυνε και ο υφυπουργός του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στύλιος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, Φωκίων Ζαΐμης, ανέφερε ότι ο οινοτουρισμός είναι μια συνδυαστική προσπάθεια επιχειρηματιών της φιλοξενίας και της εστίασης με οινοπαραγωγούς, ενώ αναγνώρισε την αξιέπαινη, όπως είπε, πανελλαδική προσπάθεια των αναπτυξιακών εταιρειών (ΟΤΔ LEADER), που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα: ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου LEADER και Δ/ντης της Αναπτυξιακής Καβάλας, Μιχάλης Σκορδάς και πλήθος στελεχών από Αναπτυξιακές Εταιρείες (ΟΤΔ LEADER) από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και τη Ρόδο, οινοποιοί, άνθρωποι της εστίασης και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κ.ά.

Έμπρακτη απόδειξη της επιτυχίας της εκδήλωσης, αλλά και του πνεύματος που επικράτησε σε αυτήν, ήταν η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, Αλέξανδρου Βασιλικού και του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου ―του κορυφαίου κλαδικού φορέα για το ελληνικό κρασί― Κωνσταντίνου Ευσταθίου, παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη και της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τον Οινοτουρισμό, Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου, η συμβολή της οποίας υπήρξε καθοριστική, τόσο κατά το σχεδιασμό της διατοπικής συνεργασίας, όσο και για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης.