Απάντηση Ερντογάν σε ΠτΔ: «Βρείτε τα μεταξύ σας…»

212

Κράτησε αποστάσεις και έριξε την μπάλα στις δύο πλευρές για να τα βρουν μεταξύ τους ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Απαντώντας στα όσα έθεσε ενώπιον του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο περιθώριο του δείπνου των χωρών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε, όπως πληροφορούμαστε, ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο, έχουν καταθέσει τις θέσεις τους και θα ήταν σωστό να γίνει μια προσπάθεια με την τουρκοκυπριακή ηγεσία να βρεθεί ένα κοινό σημείο επανέναρξης του του διαλόγου. Αναφορά με την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να αποφύγει ουσιαστικά να πάρει οποιαδήποτε θέση.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο tweet του, το αδιέξοδο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει στην ανάρτηση του, ότι είχε το προνόμιο να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στο περιθώριο του ευρωατλαντικού δείπνου και ότι συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία. «Υπογράμμισα ότι όλες οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντίστοιχα, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν θέλουν οι τελευταίες να είναι αποτελεσματικές», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό. «Υποστήριξα ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων εταίρων, μια λειτουργική και βιώσιμη λύση είναι πράγματι εφικτή», τόνισε ο Πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο, είπε, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Μπάιντεν για το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή. «Τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να διασφαλιστούν», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ευτυχής για τη σύντομη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον. Πρόσθεσε ότι εξέφρασε την απογοήτευσή του σε σχέση με την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενώ είπε επίσης ότι συμφώνησαν να επανέλθουν στο θέμα το συντομότερο δυνατό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε μηνύματα τόσο όσον αφορά το Κυπριακό, όσο και γενικότερα για τον ρόλο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο δείπνο εργασίας, ενώπιον των 36 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Στο δείπνο παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

ΠΤΔ: Ανοικτή πληγή το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε ως μια «ανοικτή πληγή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι όσο αυτό διαιωνίζεται, τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε πως επιδίωξή του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρέμβασή του στο δείπνο, στάθηκε αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, με προεξάρχουσες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στον σεβασμό, αφενός, της αυτονομίας των δύο οργανισμών ως προς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεών τους και, αφετέρου, του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στην παρέμβασή του, τέσσερα σημεία που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα, δηλαδή (α) την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες, (β) την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές, (γ) την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και (δ) την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Φρίξος Δαλίτης 

Πηγή: philenews.com