Eτοιμάζει το έδαφος για προσάρτηση ο Ερντογάν

277

Σε δύο εβδομάδες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει (εάν η υγεία του το επιτρέψει) να βρεθεί στα κατεχόμενα για να γιορτάσει μαζί με το εγκάθετο καθεστώς την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Οι επισκέψεις Ερντογάν στα κατεχόμενα συνοδεύονται πάντοτε με ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό. Αυτό που συζητείται ευρέως σε κατεχόμενα και Τουρκία είναι κατά πόσο ο Ερντογάν θα κάνει κινήσεις στο θέμα της προσάρτησης. 

Η τουρκική κυβέρνηση με μια σειρά ενεργειών της έχει ήδη δώσει αρκετά δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση. Πέραν από τον πολιτικό έλεγχο που ασκεί στα κατεχόμενα η Τουρκία, το πρόσφατο πρωτόκολλο που υπέγραψε με το κατοχικό καθεστώς αποτελεί μιας μορφής οδικό χάρτη προς την προσάρτηση.

Σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Χαλκίν Σεσί (πηγή ΓΤΠ) εμφανίζεται το θέμα της προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία. Η εφημερίδα επικαλείται κείμενο του Τούρκου αρθρογράφου Τζεβχερί Γκιουβέν, στο οποίο υποστηρίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

Στο ίδιο δημοσίευμα καταγράφονται και κινήσεις που γίνονται επί του εδάφους από πλευράς Τουρκίας στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για προσάρτηση. Σύμφωνα με τον Γκιουβέν, βάσει του «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος θα εγκατασταθούν 200 αστυνομικοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά. Οι αστυνομικοί, σημειώνει ο Γκιουβέν, δεν θα φέρουν όπλα καθότι στην Κύπρο δεν υπάρχει εγκληματικότητα ούτε εντάσεις, ωστόσο σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η προσάρτηση θα προκύψουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις και τότε θα υπάρχει ανάγκη αστυνομικής δύναμης, συμπλήρωσε.

Γι’ αυτό και η επόμενη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα σε δύο εβδομάδες θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οπόταν θα φανούν οι προθέσεις του. Γιατί εξ αρχής, όταν έγινε γνωστό ότι θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα στις 20 του Ιούλη, κανείς δεν πίστεψε ότι θα έμενε μόνο σε τελετές για έναρξη εργασιών για την ανέγερση ενός νέου «προεδρικού μεγάρου». Αντίθετα η συζήτηση είχε να κάνει με ενδεχόμενες ανακοινώσεις που θα είχαν να κάνουν και πάλι με την Αμμόχωστο.

Στο συγκριμένο άρθρο του Γκιουβέν αναφέρεται πως οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται σε συνεννόηση με τη Βρετανία. Ο Τούρκος αρθρογράφος υποστηρίζει πως μια προσάρτηση των κατεχομένων βολεύει το Λονδίνο που δεν θέλει να δει ολόκληρη της Κύπρο μέλος της ΕΕ.

Σ’ ό,τι αφορά τις επιστολές Ερσίν Τατάρ προς Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τα δημοσιεύματα στα κατεχόμενα αναφέρουν πως αυτές ετοιμάζονται στην Άγκυρα και μετά αποστέλλονται στο γραφείο του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χαλκίν Σεσί (άρθρο Χασάν Καχβετζίογλου/πηγή ΓΤΠ) μετά από μήνες το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας «ετοίμασε μια επιστολή την οποία παρήγγειλε ο Ερσίν Τατάρ» και με την οποία «απαντά με αντιπροτάσεις στις προτάσεις που υπέβαλε πριν από ορισμένο χρονικό διάστημα ο Αναστασιάδης». Σημειώνεται πως η επιστολή Τατάρ «δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις Αναστασιάδη» και «δεν χρησιμοποιεί την έκφραση ‘μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης’». Τονίζεται δε και το ότι ο Τατάρ προτείνει μια «ανέφικτη συνεργασία» σε τέσσερα θέματα. Και φαίνεται, μέσα από το δημοσίευμα της Χαλκίν Σεσί, ένας από τους λόγους που ακόμα δεν έφτασε η επιστολή Τατάρ προς Αναστασιάδη είναι γιατί αυτή θα ταξιδέψει μέσω Νέας Υόρκης πριν επιστρέψει στην Κύπρο.

Ανδρέας Πιμπίσιης

Πηγή: www.philenews.com