Οι μαρτυριάρηδες του ΣΥΡΙΖΑ… Του Δημήτρη Κούρκουλα

227

Του Δημήτρη Κούρκουλα

H εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παραβίαση του απορρήτου της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ακρόασης του πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν θα έπρεπε να δημιουργεί έκπληξη. Τo κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαρύνεται ήδη με συμπεριφορές ευτελισμού θεσμών και διαδικασιών ακόμα και σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

Ας θυμηθούμε τα όσα είχαν διαδραματιστεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στα τέλη του 2017 όταν ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθειά του να καλύψει κάποιες αμφισβητούμενες πρωτοβουλίες του εταίρου του και υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου για πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, έφτασε στο αδιανόητο σημείο να αποκαλύψει δημοσίως το όνομα του προσώπου που είχε δώσει απόρρητες πληροφορίες στον έλληνα πρεσβευτή στο Ριάντ. Ο «πληροφοριοδότης» του έλληνα διπλωμάτη ήταν ένας Ελληνας που κατείχε θέση συμβούλου της σαουδαραβικής κυβέρνησης με πρόσβαση σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς ενημερώθηκε για το όνομα του πληροφοριοδότη, αλλά ζήτησε από τον πρεσβευτή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες εγγράφως. Ο πρεσβευτής έστειλε βεβαίως τα στοιχεία που του ζήτησε ο υπουργός με τηλεγράφημα Ε.Χ. – «ειδικού χειρισμού», το ανώτατο επίπεδο απορρήτου.

Φανταστείτε την έκπληξη, και την αγανάκτηση του πρεσβευτή όταν, παρακολουθώντας τηλεοπτικά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, άκουσε τον τότε Πρωθυπουργό να διαβάζει μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς το άκρως απόρρητο τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού και να κατονομάζει τον πληροφοριοδότη τού πρεσβευτή! Επρόκειτο ασφαλώς για ρεσιτάλ πρωθυπουργικής ανευθυνότητας. Βαριές είναι και οι ευθύνες του τότε υπουργού Εξωτερικών που έπρεπε να είχε αποτρέψει τον άπειρο και επιπόλαιο Πρωθυπουργό από ένα τόσο σοβαρό ολίσθημα.

Η προστασία των πηγών που αξιοποιεί κάθε χώρα είτε μέσω των μυστικών της υπηρεσιών είτε μέσω του διπλωματικού της δικτύου είναι υψίστης σημασίας. Η συλλογή και αξιολόγηση αυτών των πληροφοριών συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της εξωτερικής και αμυντική πολιτικής. Οποιοδήποτε σφάλμα, ακόμα και αν προέρχεται από αμέλεια, θέτει σε κίνδυνο τις «πηγές» και υποσκάπτει την αξιοπιστία της χώρας.

Μήπως έχει έρθει η ώρα να τεθεί ένα φρένο σε αυτόν τον επικίνδυνο κατήφορο; Τι ακριβώς πιστεύουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ποια είναι η στάση των δικαστικών Αρχών στην κατάφωρη παραβίαση σημαντικών για την εθνική ασφάλεια κανόνων;

ΤΑ ΝΕΑ 26-8-2022