1922. Πώς φτάσαμε στην Καταστροφή… Του Κώστα Μ. Σταματόπουλου

333

Έναν αιώνα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, εξακολουθεί να επικρατεί στην ελληνική κοινή γνώμη η μονόπλευρη και μεροληπτική εικόνα που επί δεκαετίες επέβαλαν πολιτικές συγκυρίες και προσωπικές σκοπιμότητες, εικόνα την οποία σήμερα έχει πλήρως ανασκευάσει η ιστορική έρευνα. Το ανά χείρας πόνημα, στηριζόμενο στην εγχώρια και στην διεθνή βιβλιογραφία, επιχειρεί να δώσει με νηφαλιότητα περιεκτικές απαντήσεις σε βασικά ζητήματα της μικρασιατικής τραγωδίας, επιθυμώντας να συμβάλλει στην επικράτηση μιας νηφάλιας ενατένισης των συγκλονιστικών γεγονότων που πραγματεύεται.

  • Έναν αιώνα μετά την πολεμική εμπλοκή της Ελλάδος στην Μικρά Ασία —και εις πείσμα πλειάδος στιβαρών ιστορικών έργων για την Μικρασιατική Καταστροφή— εξακολουθεί να επικρατεί στην ελληνική κοινή γνώμη η μονόπλευρη και μεροληπτική εικόνα που επί δεκαετίες επέβαλαν πολιτικές συγκυρίες και προσωπικές σκοπιμότητες, εικόνα την οποία σήμερα έχει πλήρως ανασκευάσει η ιστορική έρευνα. Tο νέο βιβλίο του Κώστα Μ. Σταματόπουλου, αξιοποιώντας την εγχώρια και την διεθνή βιβλιογραφία, επιχειρεί να δώσει περιεκτικές απαντήσεις σε βασικά ζητήματα του Μικρασιατικού, επιθυμώντας να συμβάλλει στην επικράτηση μιας νηφάλιας ενατένισης των συγκλονιστικών γεγονότων που πραγματεύεται, απαλλαγμένης από ψυχοσυναισθηματική φόρτιση και εμπαθείς αντιπαραθέσεις. Κατά πόσο οι αντικειμενικές συνθήκες δικαιολογούσαν την εμπλοκή της Ελλάδος στην Μικρά Ασία; Ποιες ήσαν οι συνέπειες για την Ελλάδα από την διαπάλη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Μικρά Ασία; Ποιες οι ευθύνες του Ελευθερίου Βενιζέλου στις καίριες επιλογές και ποια είναι η άλλη όψη των διπλωματικών του επιτυχιών; Υπήρξε όντως μεταβολή πορείας ως προς το Μικρασιατικό Ζήτημα στην ελληνική κυβερνητική πολιτική, όπως και στην στάση των Δυνάμεων έναντι της Ελλάδος, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920;  Ποιος ήταν ο ρόλος του βασιλέως Κωνσταντίνου και ποια η έκταση της ευθύνης των κυβερνήσεων της αντιβενιζελικής παράταξης στην έκβαση της τραγωδίας;

  • Βάρος 300 g
    Διαστάσεις 14,8 × 21 cm
    Βιβλιοδεσία
    Γλώσσα Ελληνικά
    Σελίδες 128
    Φωτογραφίες 12
    Σχέδια
    • ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ Μ.

      Μετά την εκπόνηση στη Σορβόννη της διδακτορικής του διατριβής στη Βυζαντινή Ιστορία, ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος συνέγραψε σειρά άρθρων και μελετών για τον ελληνισμό της Κωνσταντινουπόλεως και της Μικράς Ασίας. Έργα του επίσης είναι:

      Τοµές στην νεοελληνική αγωνία (Δόμος, 1988)  Βήµατα στα πάτρια Κωνσταντινουπόλεως (Δόμος, 1989, επαυξημένη έκδοση 1992)  Κωνσταντινούπολη: αναζητώντας την Βασιλεύουσα (μαζί με τον Ακύλα Μήλλα, Μπρατζιώτη, 1990)  Μάθηµα Βαλκανικής Ιστορίας (Δόμος, 1995)  Η τελευταία αναλαµπή: η κωνσταντινουπολίτικη Ρωµηοσύνη στα χρόνια 1948–1955 (Δόμος, 1996)  Η Μικρασία του Αιγαίου (Αστερισμός, 1998)  Το Χρονικό του Τατοΐου (1800–2003), τ. Αʹ και τ. Βʹ (Καπόν, 2004)  Τα µνηµεία του Πεντελικού όρους (Δήμος Βριλησσίων, 2007, συμμετέχει και η Αλεξία Αλτουβή)  Η Κωνσταντινούπολη µέσα από τον φακό του Αχιλλέως Σαµαντζή και του Ευγενίου ∆αλέζιου (Allemandi, 2009)  Ηµερολόγιο πρίγκιπος Νικολάου (1909–1912) (Φερενίκη, 2011)  Περί της βασιλείας στη νεώτερη Ελλάδα (Καπόν, 2015)  Monarchy in modern Greece (Kapon, 2017)   De la royauté hellénique (Kapon, 2017)  Η µικρασιατική µου πλευρά (Καπόν, 2018)

      Ο τόμος Σινασός της Καππαδοκίας (Άγρα, 1986), στον οποίο συμμετείχε με το εκτενές άρθρο «Η καθημερινή ζωή στην Σινασό στις αρχές του 20ού αιώνα», καθώς και το έργο Κωνσταντινούπολη: αναζητώντας την Βασιλεύουσα, βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.

      Στον τόμο Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή των Ελλήνων, 2009) συνέγραψε τα κεφάλαια: «Τα ανάκτορα επί Γεωργίου Αʹ (1863–1909)» και «Το αργό λυκόφως (1909–1922)».

      Ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

    Πηγή: kaponeditions.gr