Τριγμούς και παραιτήσεις προκαλεί η Ρωσία στο αριστερό Die Linke της Γερμανίας… Της Julia Dahm

226

Της Julia Dahm

Δύο εξέχοντα μέλη ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το Αριστερό Κόμμα της Γερμανίας, το Die Linke, μετά από μια κοινοβουλευτική ομιλία που κατακεραύνωσε τον «οικονομικό πόλεμο» της Δύσης κατά της Ρωσίας και προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο πρώην ευρωβουλευτής και βουλευτής Φάμπιο ντε Μάσι ανακοίνωσε την Τρίτη (13 Σεπτεμβρίου) την αποχώρησή του από το κόμμα, αφού ο Ούλριχ Σνάιντερ, επικεφαλής της ένωσης των οργανώσεων πρόνοιας, είχε κάνει το ίδιο βήμα μία ημέρα νωρίτερα.

Στην ομιλία της στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου, η πρώην επικεφαλής του κόμματος Σάρα Βάγκενκνεχτ επέκρινε την κυβέρνηση ότι, κατά την άποψή της, ηγείται ενός «πρωτοφανούς οικονομικού πολέμου» κατά της Ρωσίας και ζήτησε να τερματιστούν οι «μοιραίες οικονομικές κυρώσεις» και να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα με σκοπό την επανέναρξη των εισαγωγών φυσικού αερίου.

Οι δηλώσεις της Βάγκενκνεχτ έγιναν δεκτές με κύμα επικρίσεων, μεταξύ άλλων και από τις τάξεις του ίδιου της του κόμματός της.

«Το γεγονός ότι η φράξια του κόμματος της Αριστεράς άφησε τη Βάγκενκνεχτ να πάρει το λόγο και τα όσα στη συνέχεια – θα έπρεπε να το γνωρίζει κανείς – διακήρυξε ήταν υπερβολικά. Παραιτήθηκα από το κόμμα», έγραψε η Σνάιντερ στο Twitter.

Ο Ντε Μάσι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η διαμάχη γύρω από την ομιλία δεν ήταν «καθοριστική πλέον» για την απόφασή του, αλλά επιβεβαίωσε την εντύπωσή του ότι μια «λεπτή συζήτηση» δεν ήταν «πλέον δυνατή» στο κόμμα.

Τα τελευταία χρόνια, το κόμμα της Αριστεράς έχει αγωνιστεί με σημαντικές εσωκομματικές διαφορές, καθώς και με τμήματα του κόμματος που αντιμετωπίζουν αντιδράσεις για τις θέσεις τους σχετικά με τη μετανάστευση, την πανδημία του Covid και, πιο πρόσφατα, για τις φιλορωσικές τάσεις.

Πηγή: euractiv.gr