Κώστας Βενιζέλος: Ο Ερντογάν δεν έγινε από μόνος του νταής!

266

Σαφώς και η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει την ίδια τη συμπεριφορά όπως την Τουρκία. Δεν είναι χώρα επεκτατική, δεν βρίσκεται μονίμως σε επιθετική στάση. Ένα δημοκρατικό, κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Ελλάδαδεν μπορεί να λειτουργεί όπως η κατοχική δύναμη, αλλά οφείλει να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία. Οφείλει, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, να στέλνει μηνύματα προς την Άγκυρα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την περασμένη Κυριακή, θέλησε να δώσει απαντήσεις στον νεοσουλτάνο της Άγκυρας. Χαρακτήρισε απαράδεκτες (λέξη κλισέ) τις δηλώσεις Ερντογάν, τονίζοντας ότι δεν θα ακολουθήσει το «μπαράζ σκληρών δηλώσεων». Θεωρεί δεπως όλο αυτό γίνεται (μόνο;) ενόψει εκλογών στην Τουρκία. Δεν θα τους ακολουθήσει, είπε, λέγοντας πως «θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις». Σάμπως η εξωτερική πολιτική και η στάση που διαμορφώνεται έναντι απειλών και ενεργειών είναι θέμα «προσωπικού χαρακτήρα». Σάμπως και η ασφάλεια της χώρας εξαρτάται από πόσο ευγενικός είναι ο ηγέτης! Τα όσα ανέφερε μπορεί να αναδείχθηκαν από τα ελλαδικά ΜΜΕ, αλλά κινούνται στη σφαίρα της ατάκας. «Πέφτει» η ατάκα από τον Πρωθυπουργό και γίνεται θέμα. Όπως η αναφορά στην ομιλία του, που θέλησε να στείλει μήνυμα προς τον Ερντογάν: «Για να το πω στη δική του γλώσσα: Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα!».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα «παραμένει ανοικτή σε διάλογο με τη γείτονα, ακολουθώντας τον δρόμο της υπευθυνότητας». Ασφαλώς και με διάλογο θα εκτονωθεί η κρίση. Για να αποφευχθεί ο πόλεμος, όμως, πρέπει να προετοιμάζεσαι γι΄ αυτόν και πρωτίστως να στέλνονται μηνύματα αποφασιστικότητας, αποτροπής κι όχι ατάκες εσωτερικής κατανάλωσης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικαλέστηκε και την Κύπρο εξηγώντας γιατίη κατοχική δύναμη θα συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα, στις 6 Οκτωβρίου. Όπως είπε, ενδεχόμενη τουρκική συμμετοχή θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η συμμετοχή της Τουρκίας θα συνιστούσε «έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί η Τουρκία προσκαλείται από την ευρωπαϊκή κοινότητα στην οποία συμμετέχει η Κύπρος», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Προφανώς σε αυτό -τη συμμετοχή της Τουρκίας δηλαδή- συναίνεσε και ο άλλος με τον… ίδιο χαρακτήρα, ο Νίκος Αναστασιάδης. Η Τουρκία με τέτοια συμπεριφορά δεν έχει κόστος. Έχει προσκληθεί στην πρώτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας πλατφόρμας πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας, που υιοθετήθηκε μετά από πρόταση του Γάλλου Προέδρου. Θα μπορούσε να πει κανείς πως και να μην προσκαλείτο η Άγκυρα δεν άλλαζε κάτι. Αλλά εκείνο, που προφανώς έχει σημασία είναι να λαμβάνει μηνύματα.

Η τουρκική απληστία είναι δεδομένη και δεν οφείλεται στον… χαρακτήρα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά σε ένα διαχρονικό ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ο οποίος αφορά στην Κύπρο και μέσω αυτής και την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό καλούνται να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία.

Είναι σαφές πως όσο ακολουθείται η πολιτική του κατευνασμού, το Κυπριακό και τα ελλαδοτουρκικά θα επιλυθούν όταν η Τουρκία εξασφαλίσει το μάξιμουμ των επιδιώξεών της και δεν είναι μακριά -τουλάχιστον στην Κύπρο- από αυτόν τον στόχο.

Ο Ερντογάν, νταής, προσβλητικός, επιθετικός δεν έγινε από μόνος του, αλλά αποθρασύνθηκε με τη στάση των τρίτων, αλλά και της Αθήνας και της Λευκωσίας. Έχει αποδειχθεί πως η πολιτική του κατευνασμού αποθρασύνει τον ηγέτη της κατοχικής δύναμης.

Τι πρέπει να γίνει; Επιβάλλεται αναθεώρηση πολιτικής έναντι της Άγκυρας. Μαζί πρέπει να κινηθούν Ελλάδα και Κύπρος, που αντιμετωπίζουν κοινό κίνδυνο. Μαζί στο πολιτικό, διπλωματικό πεδίο, αλλά και στο στρατιωτικό. Χρειάζονται αποφάσεις, αποφασιστικότητα και ενιαίος σχεδιασμός με αξιοποίηση των στρατηγικών τους πλεονεκτημάτων.

Πηγή: philenews.com