Κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ο Βούλγαρος πρόεδρος… Του Krassen Nikolov

239

Του Krassen Nikolov

Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μέχρι να λήξει η σύγκρουση με τη Ρωσία. Η προεδρία δημοσίευσε τη θέση του με αφορμή τη δήλωση των προέδρων 9 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που ζητούν να γίνει δεκτή η Ουκρανία στη Συμμαχία. Η Βουλγαρία δεν προσχώρησε στη δήλωση αυτή.

Εννέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δήλωσαν την Κυριακή (2 Οκτωβρίου) ότι υποστηρίζουν την πορεία του Κιέβου προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά την αίτησή του την Παρασκευή. Σε κοινή δήλωσή τους, οι πρόεδροι της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσαν ότι «στέκονται σταθερά πίσω» από μια απόφαση του ΝΑΤΟ που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία.

«Ο αρχηγός του κράτους Ρούμεν Ράντεφ δεν συμφωνεί με το πλήρες κείμενο της δήλωσης που υιοθετήθηκε από ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ υποστηρίζει τις άλλες θέσεις που περιέχονται στο έγγραφο», αναφέρεται στη θέση του Βούλγαρου προέδρου.

Η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είναι οι δύο μοναδικές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που δεν βοηθούν την Ουκρανία με άμεση στρατιωτική βοήθεια. Η Ουγγαρία απουσιάζει επίσης από τους υπογράφοντες. Επί του παρόντος, μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που διορίστηκε από τον πρόεδρο βρίσκεται στην εξουσία στη Βουλγαρία, η οποία διεξήγαγε πρόωρες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή.

Η ένταξη στη συμμαχία απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη και των 30 μελών της και δεν υπάρχει διαδικασία fast-track. Η συνθήκη του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει διατάξεις, ιδίως το άρθρο 5 της ρήτρας συλλογικής άμυνας, που περιορίζουν την αποδοχή ενός υποψηφίου που βρίσκεται σε πόλεμο ή έχει αμφισβητούμενα εδάφη.

«Η Βουλγαρία αποτελεί μέρος της δήλωσης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας, αλλά η δήλωση αυτή υιοθετήθηκε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον ασφαλείας. Οι στρατιωτικές ενέργειες στο έδαφος της Ουκρανίας σήμερα απαιτούν να συζητηθεί η ένταξή της στη Συμμαχία στο πλαίσιο της πλήρους σύνθεσης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου και να μην οδηγήσει στον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο», αναφέρεται στη θέση του Βούλγαρου προέδρου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κράτους, «η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ληφθεί μόνο μετά την ανάπτυξη σαφών παραμέτρων για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και να εφαρμοστούν και από τις δύο εμπόλεμες χώρες».

Πηγή: euractiv.gr