Η ανεξάρτητη Σκωτία θα επιδιώξει την ένταξη στην ΕΕ αλλά θα διατηρήσει τη λίρα

432

Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα επιδιώξει αμέσως την επανένταξή της στην ΕΕ, αλλά θα διατηρήσει τη βρετανική λίρα, υποσχέθηκε η κυβέρνηση της Σκωτίας.

Σε ένα έγγραφο πολιτικής με τίτλο «Χτίζοντας μια νέα Σκωτία», στο οποίο περιγράφονται οι οικονομικές της προτεραιότητες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα (17 Οκτωβρίου), η εθνικιστική κυβέρνηση της Νίκολα Στέρτζιον επιβεβαίωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην επανένταξη στην ΕΕ και θα επιδιώξει επίσης να ενταχθεί στον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν της ΕΕ.

Ωστόσο, ενώ μια ανεξάρτητη Σκωτία θα δημιουργούσε αμέσως μια σκωτσέζικη κεντρική τράπεζα και ένα γραφείο διαχείρισης χρέους, θα διατηρούσε το βρετανικό νόμισμα «μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να μεταβούμε σε μια σκωτσέζικη λίρα», αποκλείοντας ουσιαστικά την προοπτική ένταξης στο ευρώ, όπως αναμένεται από τα μελλοντικά μέλη της ΕΕ.

Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με διαφορά δύο προς ένα στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας της Στέρτζιον έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι την έβγαλαν από την Ένωση παρά τη θέλησή της, χρησιμοποιώντας το Brexit ως μέρος του κινήτρου για τη δέσμευση διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στις 19 Οκτωβρίου του επόμενου έτους.

Σε περίπτωση που η Σκωτία παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιμετωπίσει «στενότερους ορίζοντες ως αποτέλεσμα του Brexit», δήλωσε η Στέρτζιον σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

«Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται θεμελιωδώς σε λάθος δρόμο και δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση που να προσφέρεται στο πλαίσιο του συστήματος του Γουεστμίνιστερ», δήλωσε η Σκωτσέζα πρωθυπουργός.

«Η συναίνεση του κατεστημένου για το Brexit – παρά τη ζημιά που προκαλεί – το καταδεικνύει αυτό», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Γουεστμίνστερ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιτρέψει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν με ποσοστό 55-45% υπέρ της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγει επί του παρόντος ακροάσεις σχετικά με το κατά πόσον η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει τις νομικές εξουσίες να προχωρήσει σε δημοψήφισμα χωρίς τη συγκατάθεση του Γουεστμίνστερ, με τη σκωτσέζικη κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι, εφόσον η ψηφοφορία θα είναι συμβουλευτική και όχι νομικά δεσμευτική, δεν απαιτείται συγκατάθεση.

Η υποστήριξη για την ανεξαρτησία αυξήθηκε μετά το Brexit, αλλά οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι σχεδόν μοιρασμένη 50-50.

Με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται πλέον εκτός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, η κυβέρνηση της Στέρτζιον έχει δηλώσει ότι θα εισαχθούν έλεγχοι στα φυσικά σύνορα για τα εμπορεύματα στις δύο κύριες οδικές αρτηρίες μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, μαζί με παρόμοια μέτρα στους σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς σταθμούς, αν και η ελεύθερη διαβατηριακή κυκλοφορία θα παραμείνει για τα ταξίδια μεταξύ της Σκωτίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.

Η οικονομική υπόθεση της ανεξαρτησίας της Σκωτίας ήταν ένα από τα πιο έντονα αμφισβητούμενα ζητήματα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2014, εν μέρει λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μοιραζόταν το συνολικό χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου και περιουσιακά στοιχεία όπως το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας. Η Σκωτία λαμβάνει επίσης υψηλότερα επίπεδα δημόσιων δαπανών από τον μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της σχετικά χαμηλότερης οικονομικής της παραγωγής.

Σε άλλα σημεία, το οικονομικό σχέδιο υπόσχεται έως και 20 δισεκατομμύρια λίρες σε επενδύσεις σε πράσινες υποδομές, παράλληλα με μια ανανεωμένη και πιο ανοικτή μεταναστευτική πολιτική.

Πηγή: euractiv.gr