Συνέντευξη τύπου μέσα σ΄ ένα καταφύγιο, στο δεύτερο υπόγειο ενός κρατικού κτιρίου, με τη σειρήνες του συναγερμού να ηχούν δαιμονισμένα, πρώτη φορά έδινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η αλήθεια είναι ότι είπαν στον κ. Δένδια να μην πάει στην Ουκρανία, λόγω των φονικών κτυπημάτων των ιρανικών drones, αλλά ο κ. Δένδιας δεν ήθελε να αλλάξει το πρόγραμμά του. Ούτε τα drones, ούτε οι εκρήξεις τον σταμάτησαν, κάτι που επεσήμανε και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρι Κουλέμπα λέγοντάς του πόσο γενναίος είναι. Αλλά πώς είναι να βρίσκεσαι σε ένα πολεμικό καταφύγιο την ώρα που ηχούν οι σειρήνες;
Το μεγαλοπρεπές κτίριο του Ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, εκεί όπου οι Ουκρανοί για να τιμήσουν τους νεκρούς τους δημιούργησαν ένα είδος μνημείου. Γύρω από μνημείο (όπου ο κ. Δένδιας κατέθεσε λουλούδια) υπάρχουν διάσπαρτα κατεστραμμένα ρωσικά τανκς, προκειμένου να δείξουν οι Ουκρανοί την βαρβαρότητα των Ρώσων έναντι των Ουκρανών. Ορισμένα από τα ρωσικά αυτά τανκς είχαν στρέψει τα πυροβόλα τους εναντίον αμάχων. Στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών υπάρχουν σακιά από άμμο, περισσότερο μοιάζει με φυλάκιο ή με οδόφραγμα, παρά με είσοδο κρατικού κτιρίου.
Ένας Ουκρανός στρατιώτης, με το καλάσνικοφ ζωσμένο στη μέση του, οδηγεί τους επισκέπτες (στην προκειμένη περίπτωση τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τους Έλληνες δημοσιογράφους) στο δεύτερο υπόγειο, εκεί όπου βρίσκεται το καταφύγιο. Μέσα υπάρχουν τεράστιες σωλήνες, που χρησιμεύουν για τον εξαερισμό του κτιρίου. Το καταφύγιο χωρίζεται στα δύο: Στο πρώτο δωμάτιο έχουν τοποθετηθεί πολλές καρέκλες. Εκεί βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών. Στο δεύτερο βρίσκεται η αίθουσα για τις συνεντεύξεις, ένα γραφείο, καρέκλες για τους δημοσιογράφους και οι σημαίες, μια ουκρανική και μια ελληνική.
Πηγή: tovima.gr