Ο Πάτσης που «καίει», η ημερομηνία των εκλογών, οι φήμες για τη ΔΕΗ, τα πιο ακριβά νοίκια και το… Co-working

274

Οι παρενέργειες της υπόθεσης Πάτση και η «παγωμάρα»

Βαρύ, μαθαίνουμε, παραμένει το κλίμα στην κυβέρνηση μετά την υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση. Και η αμηχανία στα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ είναι εμφανής όταν πρέπει να εξηγήσουν τι πραγματικά συνέβη και ο Πάτσης «ξέφυγε» από όλα τα «ραντάρ». Και του κόμματος, και της κυβέρνησης και φυσικά της Βουλής.

Η στήλη που μίλησε με στελέχη της ΝΔ αντιλήφθηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης. Διότι ούτε να εξηγήσουν την «ασυλία» που είχε ο κ. Πάτσης μπόρεσαν, ούτε να «μετρήσουν» τη ζημιά που έχει γίνει και τα αντίστοιχα κέρδη που μετράνε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και η παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα κρίνεται από κάποιους ως… κίνηση απελπισίας. «Μετά από τόσα χρόνια τώρα «θυμήθηκαν» να κάνουν ελέγχους γι αξιόποινες πράξεις;», έλεγαν χθες.

Όμως, στην υπόθεση έχουν ακουστεί πολλά ψέματα και ανακρίβειες, με στόχο να «θολωθούν» τα νερά. Ένα από αυτά τα ψέματα για παράδειγμα αφορά στο ρόλο του δικηγορικού γραφείου του κ. Πάτση και στο πώς έπαιρνε δουλειές. Διότι πληροφορούμαστε ότι ουδέποτε ήταν τοπικός εκπρόσωπος της μεγάλης ξένης δικηγορικής εταιρείας, αλλά ο ίδιος ο βουλευτής αυτό έλεγε χθες στα κανάλια. Ο σκοπός του προφανής, αν και μαθαίνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα περάσει εύκολα έτσι.

Μαθαίνουμε επίσης ότι όσοι σήμερα πανηγυρίζουν καλό θα είναι να κρατάνε μικρό καλάθι διότι ίσως υπάρξουν αποκαλύψεις που θα… εκπλήξουν.

Οι συντάξεις, οι εκλογές και η … «ροή του χρήματος»

Κι όμως οι συντάξεις και οι ημερομηνίες καταβολής τους καταδεικνύουν – σε μεγάλο βαθμό – την ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.

Μέχρι πρότινος, ως επικρατέστερος χρόνος διεξαγωγής των εκλογών ήταν ο μήνας Μάιος. Οπότε οι προαναγγελθείσες αυξήσεις στις συντάξεις του 2023, είχε ανακοινωθεί ότι θα δοθούν – από κοινού με αναδρομικά –  κατά το τέλος  Μαρτίου, δηλαδή με την εξόφληση των συντάξεων του Απριλίου.

Τις τελευταίες ημέρες όλα δείχνουν ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης άλλαξαν. Οι πρώτες εκλογές – πλέον – τοποθετούνται στις αρχές του Απριλίου, ώστε να ακολουθήσουν οι δεύτερες εντός του Μαΐου.

Και ω του θαύματος άλλαξε και η ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων των συντάξεων. Επισήμως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, πως θα καταβληθούν τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή με την εξόφληση των συντάξεων του Φεβρουαρίου.

Οπότε έχει βάση το κοινώς λεγόμενο, πως εάν θέλεις να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για πολλά πράγματα, «ακολουθήσει την …ροή του χρήματος».

Μύθοι και αλήθειες για την απόβαση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια…

Το success story της ΔΕΗ αναμφίβολα κερδίζει τις εντυπώσεις ως προς την ικανότητα του management να γυρίσει μία εταιρεία από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας όχι μόνο στην κερδοφορία αλλά και στο να πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων.

Πολύ περισσότερο δε, όταν η δημόσια εταιρεία περνά και τα σύνορα της χώρας επιδιώκοντας τη μεγέθυνση της και την αποκόμιση οφέλους για τους Έλληνες πολίτες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το δημόσιο είναι μέτοχος με 34%.

Γιατί κάνω αυτήν την εισαγωγή;

Γιατί πράγματι η ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες «σκανάρει» τη βαλκανική αγορά για τον εντοπισμό επενδυτικών ευκαιριών. Η ρευστότητα που έχει αποκομίσει, ύψους 1,3 δις. ευρώ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, της επιτρέπει να διεκδικεί με αξιώσεις την εξαγορά είτε καθετοποιημένης ενεργειακής εταιρείας είτε χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ.

Με αυτό το δεδομένο, τελευταία κυκλοφορούν στην αγορά φήμες που θέλουν τη ΔΕΗ να εξαγοράζει κατά 70% θυγατρικής μεγάλου ενεργειακού κολοσσού στη Ρουμανία.

Κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά από τη διοίκηση της επιχείρησης. Εντούτοις τα σενάρια επιμένουν αν και πηγές της ΔΕΗ κάνουν λόγο για «μυθεύματα».

Ποια είναι η αλήθεια; Όπως πληροφορούμαι η εταιρεία έχει στο στόχαστρο τουλάχιστον πέντε εταιρείες σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Και ακόμη δεν έχει καταλήξει…

Είναι σε συζητήσεις με τις υποψήφιες προς εξαγορά επιχειρήσεις και βρίσκεται στη διαδικασία της αξιολόγησης των οικονομικών μεγεθών και προοπτικών τους.

Τώρα γιατί κυκλοφορούν με επιμονή τα σενάρια για συγκεκριμένη εταιρεία; Δεν αποκλείεται κάποιοι που τα διακινούν να επιχειρούν να κάψουν την εξωστρεφή δραστηριότητα της ΔΕΗ.

Και όπως μου έλεγε καλός αναλυτής, «κάποιοι που δεν ήθελαν το δημόσιο να μειώνει το μερίδιο του στη δημόσια εταιρεία…»

Αν δε μειωθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο… καήκαμε

Τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και ιδίως του φυσικού αερίου, καταγράφει η εβδομαδιαία έρευνα της Alpha Bank. Συγκεκριμένα, και με αφορμή τη μείωση των τιμών πανευρωπαϊκά, οι αναλυτές τονίζουν:

Η πρόσφατη μεγάλη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη. Ωστόσο, είναι καθοριστικής σημασίας η υποχώρηση της τιμής να αποκτήσει διάρκεια, καθώς στην περίπτωση αυτή:

Θα συμβάλει στον μετριασμό των πληθωριστικών πιέσεων. Σημειώνεται ότι, βάσει του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2023, ο ΕνΔΤΚ στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% το 2023 έναντι 8,8% το 2022, ενώ η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον ΕνΔΤΚ στην Ευρωζώνη είναι 5,5% το 2023 έναντι 8,1% το 2022 και

Θα μετριάσει τις προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για την εξέλιξη των τιμών τους επόμενους μήνες, οι οποίες παραμένουν έντονα θετικές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη.

Στη χώρα μας, οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι πιο έντονες μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρηματιών στο λιανικό εμπόριο και ακολουθούν οι υπόλοιποι τομείς, ενώ στην Ευρωζώνη έντονα ανοδικά κινούνται και οι προσδοκίες για την εξέλιξη των τιμών στη βιομηχανία και τις κατασκευές.

Συμπέρασμα: Αν δεν έχουμε συνεχή αποκλιμάκωση των τιμών του αερίου, τότε θα υπάρξει μείζον πρόβλημα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Το Co-working ήρθε και στην Ελλάδα

Ξέρετε τι είναι το Co-working και το Co-living; Αν και πρόκειται για τάσεις που κάνουν θραύση παγκοσμίως εδώ και τρία χρόνια, στην Ελλάδα αρχίζουν δειλά – δειλά να εμφανίζονται.

Το Co-working, λοιπόν είναι οι λεγόμενοι συνεργατικοί χώροι που απευθύνονται κυρίως σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες και σε startups που έχουν ανάγκη από «ευέλικτες» υποδομές και επαγγελματικούς χώρους.

Αυτή η νέα μορφή εργασίας με τους coworkers να δουλεύουν σε ένα περιβάλλον με άλλους επαγγελματίες και θέτουν ένα επίπεδο συνεργασίας, ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ διαφορετικών επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων.

Το Co-living από την άλλη είναι ένα νέο μοντέλο διαβίωσης μιας κοινότητας ανθρώπων που μοιράζονται πολλούς κοινούς χώρους και υπηρεσίες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο. Περιγράφοντας στο συνέδριο της Prodexpo το προφίλ των ψηφιακών νομάδων, ο Haz Memon, Co-Founder, Coliving Hub | Greek Escape είπε πως είναι άνθρωποι από 25-50 ετών, κυρίως από  τους κλάδους του μάρκετινγκ και του προγραμματισμού υπολογιστών, αλλά και ψυχολόγοι, συγγραφείς και καθηγητές.

Και η συγκεκριμένη εταιρεία αναπτύσσει ένα μοντέλο τέτοιο στην Κρήτη η οποία διαθέτει και τις κατάλληλες υποδομές.

Αυτά τα μοντέλα εργασίας και διαβίωσης θα τα ακούμε συχνά και στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό οι επενδυτές διαθέτουν στις εγκαταστάσεις τους τουλάχιστον έναν όροφο ευέλικτου χώρου εργασίας.

Σύμφωνα με την Έρη Μητσοστέργιου, πρόεδρο της ULI Greece & Cyprusι, υπάρχει ζήτηση από εργαζόμενους και επιχειρήσεις για Co-working, με αρκετούς ιδιοκτήτες να παρέχουν πλέον τα ακίνητά τους για ευέλικτη εργασία. Σημείωσε πως η ζήτηση για ευέλικτους χώρους εργασίας αυξάνεται όπου υπάρχουν πολλές start ups, εκτιμώντας ότι σε μερικά χρόνια το 20% των γραφειακών χώρων θα το διαχειρίζονται εταιρείες διαχείρισης ευέλικτων χώρων εργασίας.  Η κυρία Μητσοστέργιου συμπλήρωσε πως η Ελλάδα έχει ελκυστικά χαρακτηριστικά για ανθρώπους που εργάζονται εξ’ αποστάσεως, διαβλέποντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τις εργασίες σχέσεις και σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις, η «ευελιξία» στη δουλειά συγκεκριμένων επαγγελμάτων θα γίνει ισχυρή τάση σύντομα και στην Ελλάδα.

Γιατί αυξήθηκαν ξανά οι αποταμιεύσεις

Γέμισαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί με ζεστό χρήμα τον Σεπτέμβριο, καθώς ο τουρισμός έκανε το… θαύμα του.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση των αποταμιεύσεων κατά 2,255 δις. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 89 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 6,2% από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.

Τα περισσότερα χρήματα, όπως αναμενόταν, πήγαν στις επιχειρήσεις, προφανώς σε όσες συνδέονται με την τουριστική κίνηση, αν και ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου με τέτοια αύξηση δείχνει κι άλλα πράγματα.

Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, αύξησαν κατά 1,502 δις ευρώ τις καταθέσεις τους ενώ επιπλέον 753 εκατ. ευρώ μπήκαν στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης 465 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Επομένως, οι λογαριασμοί στις τράπεζες «φούσκωσαν» για τα καλά, αφενός λόγω των τουριστικών εσόδων και αφετέρου εξαιτίας της «αυτοσυγκράτησης» των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων εν αναμονή του δύσκολου χειμώνα.

Μάλλον οι πολίτες μοιάζουν με «μυρμήγκια» που μαζεύουν για να πληρώσουν λογαριασμούς, φόρους, υψηλό ενεργειακό κόστος.

Που έχουμε τα πιο ακριβά ενοίκια

Χαράς ευαγγέλια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης, πλήγμα για τα εισοδήματα των ενοικιαστών. Το 2022 μπορεί να αποδεικνύεται καλό για όσους έχουν σπίτια προς μίσθωση, αλλά είναι κακό για τους ενοικιαστές.

Η έρευνα της RE/MAX για τα ενοίκια δείχνει αύξηση 8,6% στην Αττική, 15,1% στη Θεσσαλονίκη, 12% στην περιφέρεια.

Ειδικά για την πρωτεύουσα φαίνεται ξεκάθαρα που υπάρχει έλλειψη αποθέματος κατοικιών με αποτέλεσμα να γίνονται «μήλον της έριδος» τα ελεύθερα ακίνητα. Στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20 – 25 ετών,  εμβαδού 51-80 τ.μ. με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 510 ευρώ. Σ΄ αυτή την  κατηγορία εντάσσονται και οι κατοικίες που προορίζονται για φοιτητές.

Στη Δυτική Αττική η ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ηλικίας 15-20 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ. με το ύψος του μέσου ενοικίου να κυμαίνεται αρκετά χαμηλότερα στα 400 ευρώ.

Στον Πειραιά και τις όμορες περιοχές του, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 440 ευρώ με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ακίνητα ηλικίας 15-20 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα.

Στα Βόρεια και τα Νότια προάστια οι μέσες τιμές των ενοικίων είναι σχεδόν διπλάσιες  από τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής καθώς διαμορφώνονται στα 870 ευρώ, ενώ  ζητούνται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας από 81 έως 120 τ.μ. με τις μεζονέτες να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση είναι το Κολωνάκι με 12 ευρώ/τ.μ., η Φιλοθέη με 11,3 ευρώ/τ.μ., ο Αλιμος με 11 ευρώ/τ.μ., ομοίως και η Γλυφάδα, το Παλαιό Ψυχικό με 10 ευρώ/τ.μ.

Στην παραλία της Θεσσαλονίκης καταγράφεται το υψηλότερο ενοίκιο με 14,3 ευρώ/τ.μ. ενώ στην περιφέρεια η Μύκονος νοικιάζει με 12 ευρώ, το ίδιο και η Νάξος και η Σαντορίνη με 11,5 ευρώ/τ.μ.

Καλύτερα στο πατρικό, παρά σε πανάκριβο νοίκι

Και μιας και μιλάμε για ακριβά ενοίκια, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ξέρετε ποια είναι η νέα, δυναμική τάση; Η επιστροφή στο πατρικό σπίτι, η επιστροφή στο παιδικό δωμάτιο. Το πανάκριβο κόστος διαμονής, ειδικά τα ενοίκια – φωτιά, ακόμη και για μικρά διαμερίσματα, οδηγούν πολλούς να γυρίζουν στο σπίτι που μεγάλωσαν και που δεν τους επιβαρύνει.

Όπως αναφέρει άρθρο της Wall Street Journal, οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων έπεσε το τρίτο τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Το ποσοστό κενών διαμερισμάτων αυξήθηκε στο 5,5% το τρίτο τρίμηνο, από 5,1% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων ακινήτων CoStar.

Τα ενοίκια, εν τω μεταξύ, έχουν αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια. Ακόμη, Το 18% των ενηλίκων στις ΗΠΑ που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, δήλωσαν ότι είχαν ζήσει χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο με άλλα άτομα τους τελευταίους έξι μήνες, από 11% την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό ενηλίκων που ζουν δωρεάν με τους φίλους και την οικογένειά τους από τότε που η UBS άρχισε να κάνει την ερώτηση το 2015.

Κι αν νομίζετε ότι αυτό είναι… αμερικανική πατέντα, σας γελάσανε. Ήδη και στην Ελλάδα οι κτηματομεσίτες λένε ότι παρατηρείται το φαινόμενο της επιστροφής στο πατρικό από νέους που δεν μπορούν να αντέξουν τόσο υψηλά ενοίκια. Ή παρατηρείται η αδυναμία, ο φόβος των νέων να απομακρυνθούν από τα σπίτια των γονιών τους και παραμένουν, ακόμη και σε ηλικίες πάνω από 30 ετών.

Μόνο με πολλές προσφορές η πώληση συμμετοχών του ΤΧΣ

Η εντολή είναι συγκεκριμένη: «Δεν θα δεχθούμε μία και μόνο προσφορά για τις συμμετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες. Δεν πρόκειται δηλαδή να υπάρξει πώληση τραπεζικής συμμετοχής αν υπάρξει μόνο μία προσφορά. Και φυσικά δεν τίθεται θέματα συμφωνίας εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας.

Όταν έρθει η ώρα για τα συγκεκριμένα πακέτα μετοχών, κυρίως στην Εθνική και την Πειραιώς, θα ζητηθούν δημόσιες προσφορές και «όλοι εκεί θα μετρηθούν».

Συνεπώς, όπως λέγεται στο παρασκήνιο, δεν είναι «δουλειά» μόνο των Αράβων για Εθνική ή της ιταλικής ΙΟΝ για την Πειραιώς.

Αλλωστε, τη στρατηγική αποεπένδυσης θα την χαράξει το ΤΧΣ με βάση το πόρισμα της Rothschild που τώρα τελειώνει. Στη συνέχεια θα επιλεγεί ο σύμβουλος διάθεσης κάθε πακέτου ξεχωριστά.

Πηγή: ot.gr