ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ 2022 – Ομιλία Νίκου Παπαποστόλου

266

Ήταν μεγάλη τιμή για μένα, όταν το έτος 2000 ο Πρόεδρος των Προέδρων των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, με κατέταξε στα επίτιμα μέλη της Ένωσης. Ήδη, πάει καιρός που ζήτησα από την αγαπητή Πρόεδρο Σάγια Τσαουσίδου και συγκαταλέγομαι τακτικό μέλος της Ένωσης, γεγονός που θεωρώ πρόσθετη τιμή για μένα.

Ακόμα και πριν από τις ημερομηνίες αυτές, όντας εφημεριδοφάγος, στην κοινωνία αλλά και σε εμένα, κυριαρχούσε το ερώτημα: «ο δημοσιογράφος εκφράζει την κοινή γνώμη και το κοινό αίσθημα» ή «ο δημοσιογράφος επηρεάζει το κοινό αίσθημα και τις πράξεις της κοινωνίας;»

Το 2016, θέλοντας να συνεχιστεί το έργο της μητέρας των παιδιών μου, που άδοκα και άκαιρα έφυγε, θέλησα και δημιούργησα το Κοινωφελές Ίδρυμα Προσφοράς Αγάπης ΚΑΙΤΗ PAPAPOSTOLOU και αγγλικά Charitable Love Foundation ΚΑΙΤΗ PAPAPOSTOLOU, με έδρα την Ζυρίχη.

Στο κάθισμα σας βρήκατε ήδη, στα ελληνικά και αγγλικά, αυτό που στο Ίδρυμα ονομάζουμε «ημερολόγιο της αγάπης», το οποίο θα μας θυμίζει κάθε μέρα να πράττουμε μία καλή πράξη και να το σημειώνουμε στο ημερολόγιο με ένα απλό τικ.

Από το πρόγραμμα του Συνεδρίου ξεχωρίζω δύο θέματα ως ερωτήματα, τα οποία θέλω να συσχετίσω και με το Ίδρυμα της Αγάπης. Το ένα είναι «πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση» και το δεύτερο είναι «με την αλήθεια ή με την πατρίδα;», όπου ξεχωριστή αξία για μένα, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα, αλλά και ως δημοσιογράφος, έχει σήμερα, η λέξη ΑΛΗΘΕΙΑ.

Στο profile της ΚAITHΣ και στο καταστατικό του Ιδρύματος υπάρχει μία φράση, η μόνη που αναγράφεται με έμφαση. Αυτή είναι: «Η ΚΑΙΤΗ βρίσκει την θέση της και την αποστολή της, οραματιζόμενη μια Πολιτεία, που αισθάνεται την βασική της υποχρέωση, την μέριμνα να είναι ευτυχισμένοι οι πολίτες της».

Αισθανόμενος τον εαυτό μου δημοσιογράφο, συνδέω την αλήθεια με αυτή την ρήση, που, όπως ανέφερα, ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει στο καταστατικό του Ιδρύματος.

Ως Πρόεδρος και υπεύθυνος για την αποστολή αυτού του Ιδρύματος, αλλά και ως δημοσιογράφος, καταθέτω σήμερα ενώπιον σας, ότι νιώθω την ανάγκη, σε κάθε γραπτό μου που δημοσιεύεται, να κυριαρχεί η αλήθεια και η προτροπή προς  όσους εκπροσωπούν την Πολιτεία, να μην ξεχνούν την βασική υποχρέωση της Πολιτείας, που είναι, η μέριμνα να είναι ευτυχισμένοι οι πολίτες της.