Της Άννας Διανά
Τα κοινά σημεία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ είναι πολλά. Ένα εξ αυτών είναι το «καλάθι του νοικοκυριού» που κάνει σήμερα πρεμιέρα.
Όμως η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και ο Όμιλος Μετρό ΑΕΒΕ της οικογένειας Παντελιάδη έχουν ένα ακόμη κοινό.
Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα πέριξ των οικονομικών και ιδιαίτερα του Ταμείου Ανάκαμψης ενημερώθηκαν ότι ήδη έχουν υπογραφεί 41 δανειακές συμβάσεις για επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ.
Μια πιο ενδελεχής ανάγνωση της λίστας που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αποκαλύπτει ότι οι δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει επενδυτικά σχέδια και τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί.
Αφορούν στους πυλώνες «πράσινης μετάβασης» και «ψηφιακού μετασχηματισμού» Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Ειδικότερα, για την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπογραφεί οι δανειακές συμβάσεις για δύο επενδυτικά σχέδια. Το ένα ύψους 41 εκατ. ευρώ αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εξοπλισμό και υπηρεσίες πληροφορικής στο Περιστέρι, όπου και εδρεύουν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Τα 8,2 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή τα 12,3 δάνειο από την Eurobank και τα 20,5 εκατ. δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η δεύτερη δανειακή σύμβαση αφορά επένδυση σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας όπως αντικατάσταση ψυκτικού εξοπλισμού, συμβατικού φωτισμού και αναβάθμιση κλιματιστικών μονάδων. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 34,8 εκατ. ευρώ με την ίδια συμμετοχή στο 20% (6,96 εκατ. ευρώ), με τραπεζικό δανεισμό 10,4 εκατ. ευρώ και με 17,4 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η διάρκεια των δανείων είναι στα δέκα έτη.
Επιπλέον έχουν συμβασιοποιηθεί τα επενδυτικά σχέδια της The Mart της εταιρεία χονδρικού εμπορίου του Ομίλου Σκλαβενίτη. Όπως προκύπτει από τη σχετική λίστα υπογράφηκαν οι δανειακές συμβάσεις για δύο επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 17,3 εκατ. ευρώ (9,35 εκατ. ευρώ και 8 εκατ. ευρώ το καθένα), που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση της επιχείρησης μέσω της προμήθειας νέου ψυκτικού εξοπλισμού σε εννέα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Βόλο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα.
Η ίδια συμμετοχή ανέρχεται στο 20% (συνολικά και για τα δύο επενδυτικά σχέδια 3,47 εκατ. ευρώ), το 30% προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό και το 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη διάρκεια των δανείων στα δέκα έτη.
Πάνω από 58 εκατ. ευρώ τα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου Μετρό
Ο Όμιλος Μετρό ΑΕΒΕ υπό τη διοίκηση του Αριστοτέλη Παντελιάδη έχει δύο επενδυτικά σχέδια, για τα οποία έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις.
Το πρώτο επενδυτικό σχέδιο είναι ύψους 32,1 εκατ. ευρώ με την ίδια συμμετοχή στα 6,4 εκατ. ευρώ, 9,6 εκατ. ευρώ δάνειο από την Alpha Bank και 16 εκατ. ευρώ δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η επένδυση σχετίζεται με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε 20 καταστήματα, ψυκτικών εγκαταστάσεων σε 30 καταστήματα και αναβάθμιση του μηχανογραφικού εξοπλισμού της εταιρίας σε εύρος καταστημάτων της πανελλαδικά. Η διάρκεια του δανεισμού ανέρχεται σε 12 έτη.
Η δεύτερη επένδυση είναι συνολικού ύψους 12,6 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια στα 2,5 εκατ. ευρώ, τον τραπεζικό δανεισμό (Alpha Bank) στα 3,7 εκατ. ευρώ και τα 6,3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα κεντρικά γραφεία, στα κέντρα αποθήκευσης & διανομής και σε καταστήματα του δικτύου της εταιρείας στον νομό Αττικής. Η διάρκεια του δανείου είναι στα 12 έτη.
Τέλος, στη λίστα περιλαμβάνεται και μια τρίτη δανειακή σύμβαση συνολικού προϋπολογισμού 4,4 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα κεντρικά γραφεία, στα κέντρα αποθήκευσης & διανομής και σε καταστήματα του δικτύου της εταιρίας στην Αττική.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί διαμορφώνεται σε 1,1%.
Πηγή: mononews.gr