Της Νατάσας Φραγκούλη
Μια εξαιρετικά ενθαρρυντική πρωτιά κατακτά η Ελλάδα, η οποία καταφέρνει να βρεθεί στην κορυφή της πανευρωπαϊκής κατάταξης στην επιχειρηματική καινοτομία. Ένα εξόχως σημαντικό πεδίο, το οποίο μπορεί – υπό προϋποθέσεις – να πυροδοτήσει αναπτυξιακό σπιράλ για την ίδια την οικονομία.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ποσοστό 53% των επιχειρήσεων καινοτομεί, με την Ελλάδα να κατέχει την πρωτιά με 73%
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το 73% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα καινοτομεί. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πανευρωπαϊκά, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να βρίσκεται μόλις στο 53%.
Το αμέσως υψηλότερο ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ευρώπη (στοιχεία 2018-2020) συναντάται στο Βέλγιο, όπου καινοτομεί το 71% του συνόλου, με τη Γερμανία και τη Φινλανδία να ακολουθούν (και οι δύο 69%) και την Κύπρο να έπεται (με 66%).
Στον αντίποδα, τις χειρότερες επιδόσεις σε επίπεδο καινοτόμων επιχειρήσεων έχει η Ρουμανία (με 11%), η Λετονία (με 32%), η Ουγγαρία και η Ισπανία (με 33%) και η Πολωνία (με 35%).
“Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης. Η επιχειρηματική καινοτομία σχετίζεται με το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις για να εφαρμόσουν διαδικασίες καινοτομίας, να αναπτύξουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες και να τα φέρουν στην αγορά”, εξηγεί η Εurostat, η οποία πρακτικά μετρά δύο είδη καινοτομίας: την καινοτομία προϊόντων και την καινοτομία επιχειρηματικών διαδικασιών.
Το μέγεθος μετράει
Τα στοιχεία της Eurostat για την επιχειρηματική καινοτομία δείχνουν να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του μεγέθους μιας εταιρείας και της δυναμικής της να παράγει καινοτομία. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι μεγάλες εταιρείες είναι πιο καινοτόμες από τις μεσαίες.
Η κατανομή των επιχειρήσεων ανά μέγεθος, ως προς την καινοτομία προϊόντος ή/και επιχειρηματικής διαδικασίας το 2018-2020, έδειξε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις (250+ εργαζόμενοι) ήταν πιο πιθανό να έχουν εισαγάγει καινοτομίες (74%) από τις μεσαίες (50-249 εργαζόμενοι) εταιρείες (60%).
Τα δεδομένα δείχνουν, επίσης, ότι σχεδόν επτά στις δέκα μεγάλες εταιρείες εισήγαγαν μια καινοτομία επιχειρηματικής διαδικασίας (69%) και περισσότερες από τις μισές εισήγαγαν μια καινοτομία προϊόντος (55%). Στη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που χαρακτηρίζονται ως μικρές (10-49 εργαζόμενοι), μόνο σχεδόν τέσσερις στις δέκα ήταν καινοτόμες σε επίπεδο διεργασιών και περίπου το ένα τέταρτο καινοτόμες σε επίπεδο προϊόντων.
Σταθερά ανοδικές οι επιδόσεις
Η Ελλάδα έχει μία από τις τρεις καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε. στη βελτίωση του περιβάλλοντος καινοτομίας συνολικά για την πενταετία 2015-2022. Εν μέσω δυσμενών συνθηκών, η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία πέντε χρόνια να βελτιώσει κατά 24,1% τις επιδόσεις της στην καινοτομία.
Και μπορεί αυτή η ταχεία βελτίωση να μην επιτρέπει στη χώρα να φύγει από τη λίστα των “Μέτρια Καινοτόμων” (Moderate Innovators), όπου κατατάσσεται και για το 2022, αλλά σίγουρα δημιουργεί προσδοκίες για κλείσιμο της ψαλίδας, που τη χωρίζει από τους πρωταθλητές καινοτομίας της Ένωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη μεγαλύτερη πρόοδο σε επίπεδο καινοτομίας πέτυχε την πενταετία 2015-2022 η Κύπρος (με 37,9%), ενώ την αμέσως καλύτερη επίδοση είχε η Εσθονία (24,4%) με την Ελλάδα να έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 ευρωπαϊκών κρατών στον στίβο της καινοτομίας.
Μάλιστα, υπάρχει ένας δείκτης καινοτομίας, αυτός που αφορά την ικανότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεις να εισάγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στον οποίο η Ελλάδα έχει την καλύτερη επίδοση σε σχέση με όλα τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. την πενταετία 2015-2022.
Πηγή: sepe.gr