Πολωνικές υποσχέσεις προς Φινλανδία για προσπάθεια πειθούς του Όρμπαν σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

325

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, στενός σύμμαχος της Ουγγαρίας, υποσχέθηκε στην Φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μάριν στο Ελσίνκι ότι θα βοηθήσει να πείσει τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι τα δύο μοναδικά κράτη που απομένουν για να επικυρώσουν την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Πολωνία, η οποία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικύρωσαν την αίτηση ένταξης της Φινλανδίας, δεν είχε πάντα τις καλύτερες σχέσεις με τη Φινλανδία. Αν και οι δύο χώρες είχαν κάπως τεταμένες σχέσεις λόγω των διαφορετικών ερμηνειών για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, τέτοιες διαφωνίες δεν υπήρχαν πουθενά στο Ελσίνκι.

Η Πολωνία και η Φινλανδία μοιράζονται επί του παρόντος την πρώτη γραμμή κατά της Ρωσίας, μια πρόκληση που «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνη της», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι. Υπογραμμίζοντας μια ενιαία προσέγγιση, ο Πολωνός πρωθυπουργός ήταν επίσης πρόθυμος να δώσει χείρα βοηθείας και να ασκήσει πίεση στην Ουγγαρία.

«Σε λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός [Βίκτορ] Όρμπαν κι εγώ θα συναντηθούμε στο πλαίσιο του σχήματος της ομάδας Βίζεγκραντ. Είμαι βέβαιος ότι μαζί με τους φίλους μας από τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία θα ζητήσουμε από τον Βίκτορ Όρμπαν να επικυρώσει γρήγορα τα έγγραφα για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, καθώς αυτό είναι κρίσιμο για την ανατολική πλευρά της περιοχής μας», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Κυριακής (20 Νοεμβρίου).

Οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας και της Πολωνίας ζήτησαν επίσης τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους Ρώσους ολιγάρχες και στο ρωσικό κράτος. Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη βοήθεια και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δήλωσαν οι Μάριν και Μοραβιέτσκι.