Εκλογικοί Προβληματισμοί 

280

Του Κώστα  Πάντζιου

Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα του 2022, με αρκετά καλό καιρό για την εποχή, πράγμα που δυσκολεύει πολύ την πορεία των εσόδων του ρωσικού καθεστώτος από φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Και ταυτόχρονα, τα κόμματα στην Ελλάδα να προετοιμάζονται για τις εκλογές, αφού με την έναρξη του 2023 αρχίζει και επισήμως η προεκλογική περίοδος. Μια προεκλογική περίοδος, που δεν την αισθάνεται και πολύ ο μέσος πολίτης, αφού τον δέρνουν βάσανα, όπως η ακρίβεια, οι πλειστηριασμοί, η ανεργία, οι κακές αποδοχές των εργαζομένων και πολλά άλλα, που για την θεραπεία τους οι πολίτες δεν βλέπουν πειστικές προοπτικές αντιμετώπισής τους. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι παράξενο που το θέμα των υποκλοπών διατηρεί σημαντική θέση στον στίβο της επικαιρότητας, καθώς αποτελεί την ορατή πολιτική πλευρά των συμβαινόντων στη χώρα, όσο κι αν η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη προσπαθεί με αντιπερισπασμούς, φερόμενων ως αμαρτωλών ΜΚΟ, να αποσπάσει την προσοχή της Κοινής Γνώμης από προβλήματα πολύ πιο σκληρά.

 

Είναι σίγουρο, πως το θέμα των υποκλοπών δεν είναι σε θέση να διαμορφώ-σει πλειοψηφικό ρεύμα στο εκλογικό σώμα αυτό καθ’ αυτό, όμως κανένας δημοσκόπος δεν έχει διερευνήσει αν το θέμα αυτό δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για τη Ν.Δ., όταν συμπεριληφθεί στο πακέτο της δυσαρέσκειας της Κοινής Γνώμης, από τις άλλες αιτίες που ήδη προαναφέραμε.

 

Κατά τα άλλα, οι υπεύθυνοι εκλογολόγοι της Ν.Δ. φαίνεται να στηρίζουν την εκλογική καμπάνια του κόμματος, στον στόχο της αυτοδυναμίας, που είναι σχεδόν ακατόρθωτο  να επιτευχθεί. Μπορεί όμως επικοινωνιακά να εμπεδώ-σει μία βεβαιότητα, σύμφωνα με την οποία, το κόμμα αυτό θα βγει πρώτο, στην πρώτη αναμέτρηση με την Απλή Αναλογική, έτσι ώστε να πάει με πλεο-νέκτημα στην δεύτερη εκλογή, που το εκλογικό σύστημα προβλέπει μπόνους 30 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλ. Τσίπρα, διά των δικών του εκλογολόγων, πιστεύει ότι για διαφόρους λόγους τεχνικούς, η δυσαρέσκεια των πολιτών δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Και στηρίζει την θέση αυτή, στο γεγονός ότι κατά το παρελθόν, πολλές προβλέψεις διαψεύστηκαν υπέρ της πρωτιάς του κόμματός του. Φαίνεται όμως, πως παρά ταύτα, έμμεσα αναγνωρίζουν τη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. να χαράξει εκλογικό βηματισμό, πιο γρήγορο και πιο μεγάλης διάρκειας. Και τέλος, στο πλάνο μπαίνει το τρίτο κόμμα σε δύναμη στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, που δεν αποκλείεται να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών, πρώτον διότι στις εκλογές με Απλή Αναλογική, η ψήφος έχει λιγότερη συνάφεια με την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης, δεύτερον διότι έχει ακόμα κάποιες ρίζες στο ευρύ-τερο εκλογικό σώμα και τρίτον –και κυριότερον– μπορεί να αποτελέσει την προτιμότερη «τρίτη λύση» για ψηφοφόρους που για διάφορους λόγους δεν θέλουν να ψηφίσουν ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων.

 

Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, το κόμμα αυτό, σε επίπεδο ηγεσίας, έχει διαμορφώσει μεν τακτική ίσων αποστάσεων από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αλλά από την στρατηγική του απουσιάζει η ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα επαφής με τα σύγχρονα προβλήματα του τόπου, λόγω κάποιας αγκύλωσής του με το παρελθόν. Κατά τους ίδιους πολιτικούς παρατηρητές, επιτυχής στρατηγική θα ήταν η σύγκρουση με το κυβερνόν κόμμα και τις λαϊκές επιλογές του, αλλά ταυτόχρονα πιο προωθημένες, λαϊκού χαρακτήρα προτάσεις, εφικτές και συγκεκριμένες, ενσωματωμένες όμως στην ανάγκη της πολιτικής αλλαγής, μέσα από συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς. 

 

Το πράγμα είναι δύσκολο όμως, γιατί η ηγεσία του κόμματος, θεωρεί ότι δεν πρέπει να αποστασιοποιηθεί από ψηφοφόρους που θέλουν το κόμμα αυτό να συνεχίσει την παράδοση του «καλού ΠΑΣΟΚ», κάτι που πιστεύουμε πως η ευρύτερη μάζα των ψηφοφόρων δεν την αντιλαμβάνεται. Και κάποιοι ψηφο-φόροι κάποιας προχωρημένης ηλικίας, δεν θέλουν να την θυμούνται. 

 

Και τέλος, παρά ταύτα, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να συνθλιβεί ανάμεσα στην πολωτική μέγγενη των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί έχει ψηφοφόρους με έντονη κομματική συνείδηση, κάτι το οποίο μάλλον δεν ισχύει για τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή την «Ελληνική Λύση» του κ. Κυρ. Βελλόπουλου και το «ΜΕΡΑ-25» του κ. Γ. Βαρουφάκη.

 

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, δεν αποκλείεται να έχουμε, την προσεχή άνοιξη, τη δυσκολότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 20 χρόνων.