Financial Times για «φθηνά δάνεια»: Οι νέοι στην Ελλάδα αποκτούν την ευκαιρία για ένα δικό τους σπίτι

256

Η Κατερίνα Γκιούση είχε παραιτηθεί από την ελπίδα να αγοράσει ένα σπίτι που θα είναι το σπίτι ΤΗΣ. «Μου φαινόταν απλά αδιανόητο», δήλωσε η 29χρονη κομμώτρια στους FT η οποία παντρεύτηκε πρόσφατα και έχει αποκτήσει έναν γιο 19 μηνών. 

Η επταετής έκρηξη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα έχει προκαλέσει το ίδιο πρόβλημα σε πολλούς νέους, οι οποίοι ουσιαστικά θεωρούνται αποκλεισμένοι από την αγορά ακινήτων και αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο.

Σχεδόν το 50% των πολιτών δυσκολεύονται ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιό τους

Σε άρθρο τους οι Financial Times αναφέρονται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι νέοι Έλληνες να αγοράσουν το δικό τους σπίτι και στο πώς η κατάσταση αυτή αναμένεται να αλλάξει χάρη στο πακέτο στέγασης 1,75 δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Το πακέτο αυτό αναμένεται να δώσει σε χιλιάδες νέους πρόσβαση σε δάνεια με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, ώστε να χρηματοδοτήσουν την αγορά της κατοικίας τους. Ωστόσο, όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο δεν είναι σίγουρο πως θα επιλύσει το πρόβλημα με το υψηλό κόστος της στέγασης.

Ειδικότερα, καθώς το κόστος δανεισμού ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που προσφέρει ανακούφιση στους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Δέσμη μέτρων είχαν λάβει προηγουμένως η Μαδρίτη, η Βαρσοβία και η Ιρλανδία. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Eteron, ενός Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, το 47,9% των πολιτών ηλικίας μεταξύ 18 και 44 ετών δυσκολεύονται ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Για τον λόγο αυτό, το ζήτημα της στέγασης έχει γίνει η προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Έτσι θα δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών, που θα συγχρηματοδοτεί το κράτος. Αυτό σημαίνει πως ο δανεισμός σε πρώτη φάση θα είναι με επιτόκιο γύρω στο 1%. 

Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος είναι Υπουργός Επικρατείας και το πρόσωπο που σχεδίασε το εν λόγω πρόγραμμα, «στην πραγματικότητα τα έξοδα στέγασης καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος. Δεν ίσχυε αυτό στο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό χρειάστηκε να δημιουργήσουμε διαφορετικά εργαλεία για να καλύψουμε αυτές τις διαφορετικές ανάγκες». Δυστυχώς το ποσοστό των Ελλήνων που δαπανά πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για έξοδα στέγασης ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι FT, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε πρόσφατα ότι η δέσμη μέτρων θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε υψηλότερο κόστος στέγασης.

 

«Η εμπειρία μεταξύ των χωρών δείχνει ότι η νέα φορολογική επιδότηση για το κόστος των τόκων των στεγαστικών δανείων μπορεί να αυξήσει τις τιμές των κατοικιών όταν η νέα προσφορά είναι περιορισμένη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η πρόσβαση στην ιδιοκτησία κατοικίας», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι.

Financial Times για «φθηνά δάνεια»: Οι νέοι στην Ελλάδα αποκτούν την ευκαιρία για ένα δικό τους σπίτι-1
Φωτ: Intime

 

Οι τιμές στη στέγαση θα παραμείνουν απλησίαστες

Από την πλευρά του ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, δήλωσε ότι ενώ τα μέτρα είναι ένα βήμα προς τη «σωστή κατεύθυνση», οι τιμές στη στέγαση θα παραμείνουν απλησίαστες όσο οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί.

Το κυβερνητικό πακέτο στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση της έλλειψης προσφοράς κατοικιών χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων κονδυλίων ύψους 1,375 δισ. ευρώ για την ανακαίνιση παλαιών διαμερισμάτων για φοιτητές και χαμηλόμισθους. 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μετακινήσει τους δημόσιους υπαλλήλους από 177 γραφεία της που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας στα προάστια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα χώρων στο κέντρο της πόλης.

Ο Δημήτρης Μελαχρινός, Chief Executive του Σπιτόγατου, της μεγαλύτερης online πλατφόρμας ακινήτων είπε στους Financial Times πως οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 30%, ενώ τα ενοίκια κατά 50% τα τελευταία επτά χρόνια”. Μάλιστα για τις αυξήσεις αυτές ευθύνονται και πλατφόρμες όπως το Airbnb.

Ενδεικτικά, στο Κουκάκι και την Πλάκα, δύο περιοχές δίπλα στην Ακρόπολη, τα παλιά κτίρια έχουν ανακαινιστεί και έχουν μετατραπεί σε boutique ξενοδοχεία, ενώ οι πρώην ένοικοί τους – που ήταν φοιτητές και νέα ζευγάρια – πλέον έχουν αντικατασταθεί από τουρίστες.

Πηγή: FT, kathimerini.gr