Προσδοκίες για μια ακόμη συναρπαστική χρονιά αν… Του Δημήτρη Τζάνα

253

Του Δημήτρη Τζάνα*

«Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», ήταν ο τίτλος της δραματικής ταινίας του 1966 που διεκδίκησε μάλιστα και Όσκαρ και καταγράφηκε ανεξίτηλα στις μνήμες μας, με τους Νίκο Κούρκουλο, Γιάννη Βόγλη και Μαίρη Χρονοπούλου σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ανάλογα κόκκινο ήταν το σκηνικό των αγορών το 2022 καθώς η υποχώρηση των μεγάλων αγορών του πλανήτη σε μετοχές και ομόλογα ήταν μεγάλη. Ενδεικτικά, ο S&P υποχώρησε κατά 19,4%, ο Nasdaq κατά 33%, ο ευρωπαϊκός Stoxx 50 κατά 19,6%, ο MSCI για μετοχές αναδυομένων αγορών κατά 22,4%, τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα κατά 17% και τα 10ετή ιταλικά κατά 27,6%, ενώ στα κρυπτονομίσματα συντελέστηκε πανωλεθρία με το bitcoin να χάνει 75% της αξίας του από την ιστορικά υψηλή τιμή του. Η διάσωση των εμπορευμάτων που σχετίζονται με την ενέργεια και ορισμένων ακόμη εκπροσώπων από τα τρόφιμα και των σπανίων γαιών που κατέγραψαν ανοδικές κινήσεις, ολοκληρώνει την εικόνα μιας χρονιάς κατά την οποία οι μαύροι κύκνοι που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία προκάλεσαν παρατεταμένες αναταράξεις.

Στο ξεκίνημα του 2023 οι παράγοντες που προκάλεσαν τις αναταράξεις που προαναφέρθηκαν παραμένουν σε ισχύ: ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η ενεργειακή κρίση παραμένει παρά τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου αυτών των ημερών και οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα παρεμβατικά τους επιτόκια όσο θα χρειαστεί για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Αναπόφευκτα, ΟΟΣΑ και ΔΝΤ προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να επέλθει ύφεση σε μεγάλο μέρος του πλανήτη καθώς στις τρεις μεγαλύτερες περιοχές, στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ε.Ε. σημειώνεται εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας, με το +2,7% για το ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας να εκτιμάται σαν ένα μάλλον αισιόδοξο σενάριο.

Οι αγορές ωστόσο δεν συμμερίζονται την απαισιοδοξία που εκπέμπεται τόσο από τους διεθνείς οργανισμούς όσο και από τους επενδυτικούς οίκους, με τους δείκτες να κινούνται ανοδικά στο ξεκίνημα του έτους. Είτε γιατί θεωρούν ότι η αστοχία στις προβλέψεις είναι εύκολο να συντελεστεί όταν η χαμηλή ορατότητα στο διεθνές περιβάλλον είναι κυρίαρχη εκτρέφοντας την απαισιοδοξία και την αποστροφή για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων. Είτε γιατί θεωρούν ότι το ενδεχόμενο εξασθένησης των διαταρακτικών παραγόντων που προκαλούν την υψηλή αβεβαιότητα είναι πιο πιθανό από το ενδεχόμενο όξυνσής τους.
Εν μέσω αυτών των συνθηκών, το ελληνικό χρηματιστήριο πέτυχε να διαφοροποιηθεί, με το Γ.Δ. στο +4%, τις τράπεζες στο +11,4%, τα διυλιστήρια να υπεραποδίδουν αλλά τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να υστερεί (-5,4%) καθώς απολογιστικά 2 στις 3 μετοχές υποχώρησαν. Ωστόσο, αν και τα κέρδη του Γ.Δ. προέρχονται από λίγους δεικτοβαρείς τίτλους, ο άθλος είναι αξιοσημείωτος και σχετίζεται με τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας (+5%-6%) που καταγράφει αύξηση για 2ο συνεχόμενο έτος. Αν και το διεθνές περιβάλλον λειτουργεί επιβαρυντικά για τη χώρα μας και επιπλέον η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνιστά καθημερινότητα, η προεκλογική περίοδος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ένα τρίτο συνεχόμενο έτος αξιοσημείωτης επίδοσης για το ελληνικό ΑΕΠ. Αυτό θα συμβεί: Πρώτον, αν οι επενδύσεις πετύχουν το στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό (+15,5%) φτάνοντας σε ύψος που θα είναι όσο περίπου ανήλθαν οι περσινές ύψους $14,3 δις. παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών (!).Δεύτερον, αν επαναληφθεί μια ακόμη καλή τουριστική χρονιά και τρίτον αν συνεχιστεί η βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων των ελληνικών επιχειρήσεων. Αν τα μεγέθη των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίσουν τη βελτίωσή τους το 2023 όπως αναμένεται, με τις τράπεζες σε θέση οδηγού, το ίδιο θα συμβεί και με πολλές εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που ελέω της ρηχότητας του ελληνικού χρηματιστήριου τιμολογούνται χαμηλά, αναγκάζοντας πέντε ακόμη εταιρείες- διαμάντια να αποχωρήσουν το 2022! Το βέβαιο είναι ότι το 2023 θα είναι μια ακόμη συναρπαστική χρονιά για τις αγορές με το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω των παθογενειών του να έχει και τις προϋποθέσεις να ξεχωρίσει !

*Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ