Ύφεση: Διαψεύδεται η θεωρία για την καμπύλη των αποδόσεων

282

Πριν από δεκαετίες ο οικονομολόγος Κάμπελ Χάρβεϊ παρουσίασε μία διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, υποστηρίζοντας ότι  το σχήμα της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων, συνδέεται άμεσα με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ. Έκτοτε είχε ένα σημαντικό σερί πολλών ετών προβλέποντας υφέσεις και περιόδους ανάπτυξης.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 πριν από κάθε ύφεση που καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε προηγηθεί μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, όταν δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια υπερβαίνουν αυτά των μακροπρόθεσμων.

Όπως γράφει το Bloomberg, η αναστροφή της καμπύλης στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παρατηρείται και πάλι, ωστόσο ο Χάρβεϊ λέει ότι αυτή τη φορά η αμερικανική οικονομία θα καταφέρει να αποφύγει μια πραγματική ύφεση, παρόλο που θα συνεχίσει να επιβραδύνεται για λίγο ακόμη.

Ψευδές σήμα

«Ο δείκτης καμπύλης των αποδόσεων έχει προβλέψεις 8 στις 8 υφέσεις από το 1968 — χωρίς ψευδείς συναγερμούς», είπε ο Χάρβεϊ, ο οποίος τώρα  είναι καθηγητής στο Fuqua School of Business του Πανεπιστημίου Ντιουκ, σε συνέντευξή του, προσθέτοντας: «Έχω λόγους να πιστεύω, ωστόσο, ότι αναβοσβήνει ένα ψευδές σήμα».

Η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων τριών μηνών και των αποδόσεων 10 ετών μειώθηκε σε σχεδόν μείον μία ποσοστιαία μονάδα τον περασμένο μήνα από 234 μονάδες βάσης τον Μάιο του 2022. Η διαφορά, στην οποία βασίζεται η εργασία του Χάρβεϊ, έχει αντιστραφεί σταθερά από τα μέσα Νοεμβρίου και διαμορφώθηκε την Τετάρτη γύρω στις μείον 82 μονάδες βάσης.

Παρά το γεγονός ότι η καμπύλη αντιστράφηκε για ένατη φορά από το 1968, ο Χάρβεϊ είπε ότι μάλλον δεν είναι προάγγελος για ύφεση.

Υπογράμμισε επίσης, ότι ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι η σχέση καμπύλης απόδοσης-ανάπτυξης έχει γίνει τόσο γνωστή και καλύπτεται ευρέως στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης που τώρα επηρεάζει τη συμπεριφορά. Η ευαισθητοποίηση παρακινεί τις εταιρείες και τους καταναλωτές να αναλάβουν δράσεις μετριασμού του κινδύνου, όπως η αύξηση της αποταμίευσης και η αποφυγή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων — που προμηνύουν  θετικές εξελίξεις για την οικονομία.

Μια άλλη ώθηση στην οικονομία έρχεται από τις αγορές εργασίας, όπου η τρέχουσα πλεονάζουσα ζήτηση εργασίας σημαίνει ότι οι απολυμένοι εργαζόμενοι πιθανότατα θα βρουν νέες θέσεις πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Επιπλέον, είπε, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι στιγμής έχουν γίνει στον τομέα της τεχνολογίας, αυτοί οι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης που απολύθηκαν πρόσφατα δεν είναι επίσης ικανοί να μείνουν άνεργοι για πολύ καιρό.

Πηγή: ot.gr