Τα ορφανά του πολέμου, η «ρωσοποίησή» τους και ο ρόλος της «μητέρας της Ρωσίας»… Του Δημήτρη Αθηνάκη

281

Του Δημήτρη Αθηνάκη

Τα παιδιά του πολέμου: 459 έχουν σκοτωθεί, 917 έχουν τραυματιστεί, 343 έχουν εξαφανιστεί, 14.732 έχουν απαχθεί – μόλις 126 έχουν επιστρέψει κατόπιν διαπραγματεύσεων. Αυτοί είναι οι εφιαλτικοί αριθμοί που δίνουν οι ουκρανικές αρχές για τον περίπου ενός έτους πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συνολικά, μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν σκοτωθεί 7.068 άμαχοι και άλλοι 11.415 έχουν τραυματιστεί.

Ο Φίλιπο Γκράντι, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε στο Reuters την περασμένη Παρασκευή ότι η Ρωσία παραβιάζει τις «θεμελιώδεις αρχές της προστασίας των παιδιών» σε καιρό πολέμου δίνοντας στα παιδιά της Ουκρανίας ρωσικά διαβατήρια και προορίζοντάς τα για τεκνοθεσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει διαρκώς εκκλήσεις για εντατικές ενέργειες από τη Δύση και τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο αριθμός των παιδιών που μεταφέρθηκαν, κυρίως διά της βίας, από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία, αγγίζει τις 14.000. Η αντίστοιχη έρευνα του Associated Press αναφέρει ότι χιλιάδες παιδιά έχουν βρεθεί στα υπόγεια των κατεστραμμένων από τον πόλεμο πόλεων και σε ορφανοτροφεία στα αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς. Περιλαμβάνουν παιδιά των οποίων οι γονείς σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς, καθώς και άλλα σε ιδρύματα ή σε ανάδοχες οικογένειες, γνωστά ως «παιδιά του κράτους».

Τα ορφανά του πολέμου, η «ρωσοποίησή» τους και ο ρόλος της «μητέρας της Ρωσίας»-1
Αγόρια από ορφανοτροφείο στην περιοχή του Ντονέτσκ σε καταυλισμό στη Ζολοτάγια Κόζα, οικισμό στην Αζοφική Θάλασσα, στο Ροστόφ. (©ΑΡ)

Η Ρωσία ισχυρίζεται, σύμφωνα με το Associated Press, ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν γονείς ή κηδεμόνες για να τα φροντίζουν ή ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους. Ωστόσο, το πρακτορείο διαπίστωσε ότι αξιωματούχοι απέλασαν παιδιά από την Ουκρανία και από περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία χωρίς τη συγκατάθεσή τους, τους είπαν ψέματα ότι δεν τους αναζητούσαν οι γονείς τους, τα χρησιμοποίησαν για προπαγάνδα, τους έδωσαν ρωσική υπηκοότητα και τα παρέδωσαν για τεκνοθεσία σε οικογένειες της Ρωσίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Νοεμβρίου, ο αρχηγός των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, καυχήθηκε ότι περίπου 200 «δύσκολοι έφηβοι» «μεταφέρθηκαν» στην Τσετσενία ως μέρος του ομοσπονδιακού προγράμματος «Εφηβοι της Ρωσίας», από διάφορες «ρωσικές περιοχές», με τα κατεχόμενα Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ να είναι μεταξύ αυτών των περιοχών.

Οι ουκρανικές αρχές, εντούτοις, ισχυρίζονται ότι, τα φερόμενα ως ορφανά, δεν είναι στην πραγματικότητα ορφανά. Τα «παιδιά του κράτους» φιλοξενούνται σε ιδρύματα διότι οι γονείς τους αδυνατούν να τους παράσχουν τα απαραίτητα. Οσα δεν φιλοξενούνταν σε ιδρύματα, πάντως, απλώς αποσπάστηκαν από τους γονείς τους στην ανατολική Ουκρανία. Ο θρήνος είναι ανείπωτος και φαίνεται από μακροσκελή ρεπορτάζ των διεθνών μέσων, που εξετάζουν περιπτώσεις γονιών και παιδιών που έχουν χαθεί μέσα στο χάος των μαχών.

Τα ορφανά του πολέμου, η «ρωσοποίησή» τους και ο ρόλος της «μητέρας της Ρωσίας»-2
Ορφανά, όπως λέγεται, του υπό ρωσική κατοχή Ντονέτσκ στο Ροστόφ της Ρωσίας. (©ΑΡ)

Αυτό, όπως αναφέρουν πλείστα όσα δημοσιεύματα, αποτελεί ένδειξη γενοκτονίας. Η Ρωσία κάνει λόγο για γενναιοδωρία. Αυτή η… γενναιοδωρία δεν είναι πρωτοφανής. Σύμφωνα με το Associated Press, το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, περισσότερα από 80 παιδιά από το Λουγκάνσκ απήχθησαν. Η Ουκρανία κατέθεσε μήνυση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν στη Ρωσία «χωρίς ιατρική υποστήριξη ή την απαραίτητη γραφειοκρατία». Τα παιδιά είχαν επιστρέψει στην Ουκρανία πριν από την τελική απόφαση.

Αυτό που διεθνή μέσα παρουσιάζουν ως την πιο απάνθρωπη από τις κινήσεις της Μόσχας σχετικά με τα παιδιά της Ουκρανίας είναι η ρωσοποίησή τους και η προετοιμασία τους για τον ρωσικό στρατό, κάτι που δεν συμβαίνει μόνον στο εσωτερικό της Ρωσίας αλλά και σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στην Κριμαία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Centre for European Policy Analysis, σημειώνεται έντονη προπαγάνδα και στρατιωτικοποίηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χερσονήσου. Φωτογραφίες φέρεται να δείχνουν μικρά παιδιά με στρατιωτικές στολές στο 60ό δημοτικό σχολείο της Σεβαστούπολης.

Τον περασμένο Μάιο, πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε προεδρικό διάταγμα για τη φροντίδα των παιδιών της Ουκρανίας, με το οποίο καθιστούσε ευκολότερη την τεκνοθεσία για τις ρωσικές οικογένειες και δυσκολότερο για τους Ουκρανούς να αναζητήσουν και να ανακτήσουν τα χαμένα παιδιά τους – άλλωστε, με το που εισέρχονται στη Ρωσία, τους αλλάζουν όνομα.

Τα ορφανά του πολέμου, η «ρωσοποίησή» τους και ο ρόλος της «μητέρας της Ρωσίας»-3
Δημοσίευμα ρωσικής υπηρεσίας που αναφέρει ότι «παιδιά από τη Μαριούπολη αναζητούν νέες οικογένειες». Αργότερα το δημοσίευμα κατέβηκε.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Ρώσος πρόεδρος έδινε εντολή στη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, προεδρική επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών, να αναλάβει δράση για τα παιδιά της Ουκρανίας, παράλληλα με τους αξιωματούχους των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

To διάταγμα ανέφερε: «Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μαζί με την επίτροπο για τα Δικαιώματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ανώτερους αξιωματούχους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα, λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για τον προσδιορισμό ανηλίκων που ζουν στις επικράτειες αυτών των συνιστωσών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έμειναν χωρίς γονική μέριμνα και για την άμεση παροχή κρατικής κοινωνικής βοήθειας, καθώς και για την παροχή κοινωνικής υποστήριξης σε αυτά τα άτομα, όπως καθορίζεται από τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η «μητέρα της Ρωσίας»

Τα ορφανά του πολέμου, η «ρωσοποίησή» τους και ο ρόλος της «μητέρας της Ρωσίας»-4
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά στη νεοδιορισθείσα προεδρική επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021. (Evgeniy Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Η επίτροπος, όμως, ήταν σαν έτοιμη από καιρό: από το 2021, οπότε και ανέλαβε τη θέση, έχει ονομαστεί «μητέρα της Ρωσίας», αφού έχει πέντε βιολογικά και πέντε τεκνοθετημένα παιδιά, ενώ φροντίζει 13 παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες.

Η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, όταν ακόμη ήταν γερουσιαστής και υποψήφια για τη θέση της επιτρόπου, είχε εμπλακεί, σύμφωνα με ρωσικά μέσα, σε σκάνδαλο όπου παιδιά ΑμεΑ, υπό την προστασία της ίδιας, φέρεται να είχαν λάβει δάνεια στο όνομά τους για τις θεραπείες τους, την ώρα που η υποψήφια επίτροπος είχε αποφασίσει να ξεκινήσει πολλά πρότζεκτ αναζητώντας χορηγίες. Αυτό όμως δεν φάνηκε να σταματά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που την όρισε επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών υπό τις προεδρικές φτερούγες.

Γαλλικά και ολλανδικά δημοσιεύματα, μάλιστα, τη χαρακτηρίζουν ιδανική «μούσα» για τον Ρώσο πρόεδρο: είναι μέλος του κόμματός του Ενωμένη Ρωσία, φιλάνθρωπος, και βαθιά θρησκευόμενη – ο σύζυγός της, δε, έπειτα από μακρόχρονη καριέρα ως προγραμματιστής, αποφάσισε να φορέσει το σχήμα του ορθόδοξου ιερέα. Η ίδια, 39 ετών σήμερα, προτού ασχοληθεί με τη φροντίδα των παιδιών του μάταιου τούτου κόσμου, ήταν αρχιμουσικός.

Η «μούσα», ωστόσο, φέρεται να είναι πίσω από τις απαγωγές των παιδιών της Ουκρανίας. Εξάλλου, στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ίδια διαχέει την υπερηφάνεια της για τα «ορφανά του πολέμου», που τώρα θα βρουν μια ζεστή αγκαλιά σε ρωσικές οικογένειες που τους περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες και μπαλόνια.

Τα ορφανά του πολέμου, η «ρωσοποίησή» τους και ο ρόλος της «μητέρας της Ρωσίας»-5
Ανάρτηση της Μαρίας Λβόβα-Μπέλοβα με δάκρυα χαράς για τη διάσωση των παιδιών από την επαρχία του Ντονέτσκ.

Οπως λέει το France24, εξάλλου, η Λβόβα-Μπέλοβα προτιμά να χρησιμοποιεί λέξεις όπως «διάσωση» αντί για «απέλαση» και «κηδεμονία» παρά «τεκνοθεσία». Στην πραγματικότητα, όμως, παιδιά από ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, κοινωνικά κέντρα ή ανάδοχα σπίτια στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας προσφέρονται σε ρωσικές οικογένειες μαζί με πληρωμή από το ρωσικό κράτος.

Τον περασμένο Οκτώβριο, δε, ρωσικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλείται το Institute of War Studies, ανέφεραν ότι η Ρωσίδα επίτροπος για τα δικαιώματα του παιδιού υιοθέτησε ένα αγόρι από την Ουκρανία το οποίο απελάθηκε από τη Μαριούπολη στη Ρωσία. Το ίδιο επιβεβαιώνει και η Washington Post, αναφέροντας ότι η ίδια έχει επίσης μιλήσει δημοσίως για τις προσπάθειές της να αλλάξει τις απόψεις του παιδιού, συμπληρώνοντας ότι η εν λόγω πολιτική ασκείται σθεναρά από την επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών του Πούτιν, η οποία υποστηρίζει ανοιχτά την αφαίρεση της ουκρανικής ταυτότητας των παιδιών και τη διδασκαλία τους να αγαπούν τη Ρωσία. 

Τα παιδιά, τη βοηθεία της Ρωσίδας επιτρόπου, λαμβάνουν, λοιπόν, ρωσική «επανεκπαίδευση, αφομοίωση και ψυχική αποκατάσταση» σε ρωσικές επαρχίες -13 τον αριθμό σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, 16 σύμφωνα με την ίδια-, ενώ λευκορωσικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι περίπου 1.000 παιδιά μεταξύ 6 και 15 ετών βρέθηκαν στη Λευκορωσία για «ξεκούραση και αποκατάσταση», συνοδευόμενα, όπως ανέφερε το Belta, 120 εκπαιδευτές. Η ίδια η Λβόβα-Μπέλοβα λέει ότι τα παιδιά λαμβάνουν φροντίδα και καθημερινά μαθήματα ρωσικής γλώσσας και ιστορίας.

Τα ορφανά του πολέμου, η «ρωσοποίησή» τους και ο ρόλος της «μητέρας της Ρωσίας»-6
Δημοσίευμα του λευκορωσικού Belta για τα παιδιά της Ουκρανίας που κατέφτασαν στη Λευκορωσία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι περίπου 2.000 «ασυνόδευτα παιδιά» από την Ουκρανία «εκκενώθηκαν» με κατεύθυνση τη Ρωσία, κυρίως από ορφανοτροφεία και άλλα ιδρύματα, ενώ «350 ορφανά από το Ντονμπάς έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ανάδοχες οικογένειες σε 16 περιοχές της Ρωσίας και άλλα 1.000 περιμένουν νέους γονείς».

Μάλιστα, επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέφερε ότι «η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα έφερε ορφανά από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ στην περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ για τοποθέτηση σε ανάδοχες οικογένειες.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ, η προεδρική επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών, ο κυβερνήτης Γκλεμπ Νικίτιν και η σύμβουλος του αρχηγού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ για τα δικαιώματα των παιδιών, Ελεονόρα Φεντορένκο, τοποθέτησαν 24 παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες. Ολα τα παιδιά έχουν λάβει ρωσική υπηκοότητα. Εμεναν σε ορφανοτροφεία για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα περισσότερα εξ αυτών έχουν τραυματικές εμπειρίες λόγω των πολυετών εχθροπραξιών στο Ντονμπάς.

Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι ειδικοί έχουν συνεργαστεί με τους πιθανούς ανάδοχους γονείς και τα παιδιά για να αποκτήσουν μια αίσθηση της διάθεσης, της ψυχικής κατάστασης και της ετοιμότητας των παιδιών να ενταχθούν σε ανάδοχες οικογένειες. Η εστίαση ήταν στην επιλογή των σωστών γονέων για τα παιδιά και όχι το αντίστροφο».

Τα ορφανά του πολέμου, η «ρωσοποίησή» τους και ο ρόλος της «μητέρας της Ρωσίας»-7
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντά τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, στο Κρεμλίνο, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Επειτα από όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο ότι η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ελβετία και η Βρετανία έθεσαν την επίτροπο υπό καθεστώς κυρώσεων «για την αναγκαστική μεταφορά και τεκνοθεσία παιδιών από την Ουκρανία.

Η Λβόβα-Μπέλοβα κατηγορείται ότι επέτρεψε σε 2.000 ευάλωτα παιδιά να συλληφθούν βιαίως από τις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ και ότι ενορχηστρώνει μια νέα πολιτική για τη διευκόλυνση των αναγκαστικών τεκνοθεσιών τους στη Ρωσία».

Πηγή: kathimerini.gr