Συσπείρωση Σουηδίας-Φινλανδίας εναντίον Τουρκίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

284

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα συνεχίσουν από κοινού την πορεία τους προς το ΝΑΤΟ, παρά την «απογοητευτική» καθυστέρηση που δημιουργεί η Τουρκία στη Σουηδία, δήλωσαν την Πέμπτη ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον και η Φινλανδή ομόλογός του Σάνα Μάριν.

Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει πλέον μόνο την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι της Σουηδίας, λόγω του θέματος της καύσης του Κορανίου και της άρνησης της Στοκχόλμης να απελάσει περίπου 130 άτομα που θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους, τους οποίους κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Αν και το Ελσίνκι κατέστησε σαφές αυτή την εβδομάδα ότι η Φινλανδία στέκεται στο πλευρό των γειτόνων της στο θέμα αυτό μέσω δηλώσεων του προέδρου της χώρας Σάοιυλι Νιινίστο και του υπουργού Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, η Μάριν έστειλε σαφές μήνυμα κατά την επίσκεψή της στη Στοκχόλμη την Πέμπτη.

«Το ταξίδι πρέπει να γίνει χέρι-χέρι, όπως το ξεκινήσαμε», δήλωσε η Μάριν, προσθέτοντας ότι η Σουηδία, όπως και η Φινλανδία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να εγκριθεί η αίτησή της στο ΝΑΤΟ.

«Δεν μου αρέσει η ατμόσφαιρα που επικρατεί, όπου η Σουηδία παρουσιάζεται ως ταραξίας. Η Σουηδία δεν είναι ταραχοποιός», είπε.

Ο Σουηδός Κρίστερσον επανέλαβε την Φινλανδή ομόλογό του, δηλώνοντας ότι η Φινλανδία και η Σουηδία «ξεκίνησαν το ταξίδι μαζί» και θα το πραγματοποιήσουν μαζί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «κατανοεί και συμμερίζεται την απογοήτευση» που προκαλεί η παρατεταμένη διαδικασία – αλλά προέτρεψε σε ψυχραιμία.

Η επίσημη επίσκεψη του Φινλανδού πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε σε ένα γενικότερο πλαίσιο αγανάκτησης των Σκανδιναβών απέναντι στον Ερντογάν και τις απαιτήσεις του. Την Πέμπτη, δύο άλλες σκανδιναβικές χώρες του ΝΑΤΟ παρενέβησαν για να στηρίξουν τη Σουηδία στη διαδικασία του ΝΑΤΟ, και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός των Εργατικών της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόρε.

«Στη Μαδρίτη πέρυσι, όλοι συμφώνησαν να προχωρήσουμε στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Επιμένω σε αυτό», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο NRK. Τόνισε ακόμη ότι οι νέες περίπλοκες τουρκικές απαιτήσεις σχετικά με την ελευθερία του λόγου της Σουηδίας δεν είναι κάτι που αξίζει να εξεταστεί.

«Η Σουηδία έχει την πλήρη υποστήριξή μας και ο πρόεδρος Ερντογάν το γνωρίζει αυτό, αλλά είναι επίσης σημαντικό να αποφύγουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας εξέφρασε επίσης τη λύπη της για τις εξελίξεις στη στάση της Τουρκίας απέναντι στην αίτηση της Σουηδίας.

«Ήλπιζα ότι η Τουρκία δεν θα έθετε απαιτήσεις με τον τρόπο που το κάνει τώρα», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο.

Πηγή: euractiv.gr