DW: Οι αγωγοί ενέργειας του Γιάννη Μανιάτη

275
DW: Οι αγωγοί ενέργειας του Γιάννη Μανιάτη
© Παρέχεται από: capital.gr

Είναι τελικά πολύπλοκο για έναν υπουργό Ενέργειας. Για να σχεδιάσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του θα πρέπει να είναι λίγο υπουργός Εξωτερικών, λίγο υπουργός Ανάπτυξης, λίγο υπουργός Οικονομίας και επιπλέον θα πρέπει να έχει θητεύσει δίπλα στην Πυθία στο Μαντείο των Δελφών για να είναι σε θέση να μαντέψει τα μελλούμενα σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται. Αλλιώς δεν υπάρχει εξήγηση στο ερώτημα πώς η Γερμανία έβαλε όλα τα “ενεργειακά της αυγά” στο καλάθι του Πούτιν και βρέθηκε αθωράκιστη μετά την εισβολή της Ρωσίας στη Μόσχα. “Μέχρι και λίγες ημέρες πριν την εισβολή οι Αμερικάνοι έλεγαν ότι θα γίνει εισβολή και οι Ευρωπαίοι έκαναν αστειάκια με την Ζαχάροβα” θυμίζει στο μικρόφωνο της DW ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, ο πολιτικός με την ίσως μεγαλύτερη θητεία σε ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η Ελλάδα, σαν έτοιμη από καιρό

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευαγγελικής Ακαδημίας της Φρανκφούρτης η Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων Φρανκφούρτης προσκάλεσε πριν λίγες ημέρες τον πρώην υπουργό για να μιλήσει για αυτό το τόσο επίκαιρο θέμα και τις καλά στοχευμένες ενεργειακές επιλογές της Ελλάδας. Τα δραστήρια μέλη της Ένωσης με πρόεδρο τον Γιάννη Φλώκο επιδιώκουν διαχρονικά την προβολή της Ελλάδας στη Γερμανία ενημερώνοντας με ομιλίες, παρουσιάσεις και κοντσέρτα ένα ελληνόφωνο αλλά κυρίως γερμανόφωνο κοινό υψηλού επιπέδου. Αυτή τη χρονική περίοδο με την ενέργεια ως όπλο στα χέρια του Πούτιν έγιναν αισθητές οι καλές ενεργειακές επιδόσεις της Ελλάδας μέσα από πληθώρα άρθρων στον γερμανικό τύπο. Γιατί ενώ η Γερμανία πιάστηκε στον ύπνο και έπρεπε να κάνει αγώνα δρόμου για να υποκαταστήσει σε κάποιο βαθμό το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ελλάδα ήταν σαν “έτοιμη από καιρό”, όπως λέει και ο ποιητής. “Δεν θα μπορούσε να κάνει ένα πλάνο Β, όπως κάναμε εμείς στην Ελλάδα, στην Αλεξανδρούπολη, ή παλαιότερα με μια μικρή μονάδα, όπως η δική μας Ρεβυθούσα, να μπορεί δηλαδή να δέχεται υγροποιημένο αέριο, να το μετασχηματίζει σε κανονικό και να το διοχετεύσει σε αγωγούς;” αναρωτιέται ο κύριος Μανιάτης. “Δεν είχαν ούτε μία μονάδα:”.

Με τη βοήθεια διαφανειών ο πρώην υπουργός παρουσίασε το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, των ευκαιριών που ανοίγει η ενεργειακή μετάβαση αλλά και τα διλήμματα που συνδέονται με αυτήν. Αναφέρθηκε στους παγκόσμιους ρυπαντές και το επιτυχημένο μοντέλο μικρότερων χωρών να μειώσουν αισθητά τους ρύπους. Τη σημασία του φυσικού αερίου στον δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση και ακόμη παραπέρα. Επεσήμανε την εξάρτηση της Δύσης από χώρες, όπως την Κίνα, για την προμήθεια πρώτων υλών, κοβαλτίου, νικελίου και σπάνιων γαιών για φωτοβολταϊκά. Και όλα αυτά τα συνέδεσε με τον άνθρωπο και τη γήρανση του πληθυσμού ως σημαντικούς παράγοντες επίδρασης επί του περιβάλλοντος. Αλλά το μεγαλύτερο “πάθος” του Γιάννη Μανιάτη είναι οι αγωγοί, τους οποίους από το υπουργικό γραφείο οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε. Τα ενεργειακά “παιδιά” του, που τα βλέπει και τα χαίρεται. “Νομίζω ότι έχω πολλά παιδιά” λέει χαμογελώντας. ” Έχω τις έρευνες υδρογονανθράκων, έχω τους αγωγούς φυσικού αερίου που ήδη υλοποιούνται στην Ελλάδα. Έχω το πρόγραμμα “εξοικονομώ κατ΄ οίκον”, που είναι σπουδαίο πρόγραμμα. Είναι μια σειρά από δράσεις που απορρόφησαν ένα τεράστιο μέρος της δικής μου δραστηριότητας”.

Ελληνικές πρωτιές

Ο παράγων του χρόνου στον ενεργειακό σχεδιασμό έχει μεγάλη σημασία, γιατί αφορά σε έργα μακράς πνοής, όπου ισχύει ο “νόμος της δεκαετίας”, σύμφωνα με την εμπειρία Μανιάτη. “Δεν σχεδιάζεις για το σήμερα, αλλά κυρίως για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μπορεί να είσαι εσύ αυτός που θα οραματιστείς, θα σχεδιάσεις και θα χρηματοδοτήσεις αυτά τα έργα, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα είσαι εσύ αυτός που θα κόψει την κορδέλα των εγκαινίων τους”. Υπάρχουν στιγμές ικανοποίησης; “Ναι, υπάρχουν, μια τέτοια στιγμή ήταν όταν είδα ότι επρόκειτο να υλοποιηθεί ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός ΙGB. Μια μεγάλη ευχαρίστηση ήταν όταν ο αγωγός ΤΑP που τον νομοθετήσαμε στη Βουλή το 2013 έγινε η υλοποίησή του κι άρχισε να φέρνει φυσικό αέριο το 2019, 2020.’Όταν είδα επιτέλους ότι υπήρξε εκ μέρους της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης επανεκκίνηση των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες. Είναι μερικά πράγματα που σου γλυκαίνουν την πίκρα που πολλές φορές έχεις όταν αισθάνεσαι ότι χάνει η χώρα σου τα τραίνα που πολλές φορές περνούν μπροστά της και δεν ανεβαίνει επάνω”. Στην εκδήλωση της Φρανκφούρτης ο Γιάννης Μανιάτης είπε κάτι που ίσως και οι ζώντες στην Ελλάδα να μην το έχουν συνειδητοποιήσει. Τις ελληνικές πρωτιές.

“Διαθέτουμε την καλύτερη εταιρεία στον κόσμο που κατασκευάζει σωλήνες για μεταφορά φυσικού αερίου κι αύριο πράσινου υδρογόνου. Έχουμε την καλύτερη εταιρεία στον κόσμο στην κατασκευή υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων. Την καλύτερη εταιρεία στον κόσμο παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών. Μια από τις καλύτερες στον κόσμο εταιρεία παραγωγής αλεξικέραυνων και μονάδων προστασίας από αυξομειώσεις τάσεων. Έχουμε 3, 4 εταιρείες ηλιακών θερμοσιφώνων που ανήκουν στις 20 καλύτερες του κόσμου. Έχουμε 3 άριστες εταιρείες κατασκευής έξυπνων μετρητών, έχουμε πολύ σοβαρές εταιρείες από τις καλύτερες της Ευρώπης στην κατασκευή υλικών μονώσεων, προκειμένου να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας”. Ο πρώην υπουργός Ενέργειας δηλώνει ικανοποιημένος για τη στρατηγική θέση που κατέκτησε τελευταία η Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη και που θα ενισχυθεί όταν λειτουργήσει ο EastMed. Είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι αυτός πάλι που θα κόψει την κορδέλα των εγκαινίων. Στις επικείμενες εκλογές δεν ξαναβάζει υποψηφιότητα.

Ειρήνη Αναστασοπούλου, Φρανκφούρτη

Πηγή: Deutsche Welle, msn.com