ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ: Γιατί εμφανίζεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά

345

Του αγγειοχειρουργού Δημήτριου Παπασταύρου

Λεμφοίδημα: γιατί εμφανίζεται; 

Το λεμφοίδημα είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με κακή λειτουργία του λεμφικού συστήματος, παρεμπόδιση ή επιβράδυνση της κυκλοφορίας της λέμφου. Μπορεί να αναπτυχθεί αυθόρμητα μετά από ένα δομικό ελάττωμα ή, πιο σπάνια, μετά από μια συγγενή ασθένεια: αυτό είναι γνωστό ως πρωτοπαθές λεμφοίδημα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου ή λοίμωξη: σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για δευτεροπαθές λεμφοίδημα. Η συσσώρευση λέμφου στους υποδόριους ιστούς προκαλεί οίδημα του μέρους του σώματος που επηρεάζεται από τη δυσλειτουργία. Το λεμφοίδημα επηρεάζει κυρίως τα άκρα (χέρια και πόδια), αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος, όπως ο λαιμός ή τα γεννητικά όργανα. 

Στάδια Λεμφοιδήματος:

Το λεμφοίδημα είναι μια χρόνια ασθένεια, η οποία μπορεί να έχει τρία διαφορετικά στάδια: 

Στάδιο 1: το οίδημα είναι σε ένα σημείο και μπορεί να μειωθεί ανυψώνοντας το προσβεβλημένο άκρο. 

Στάδιο 2: το οίδημα έχει απλωθεί, επηρεάζει μόνιμα ολόκληρο το άκρο και προκαλεί αλλαγές στην εμφάνιση του δέρματος. 

Στάδιο 3: το άκρο είναι πολύ πρησμένο, δυσκίνητο και παρουσιάζει λοιμώδεις δερματολογικές επιπλοκές. 

Ποιες είναι οι λύσεις; 

Ο στόχος της θεραπείας του λεμφοιδήματος είναι η πρόληψη της προοδευτικής αύξησης του οιδήματος, η αποκατάσταση της κινητικότητας και η πρόληψη της ανάπτυξης μολυσματικών επιπλοκών λόγω της αποτυχίας του ανοσοποιητικού συστήματος στην πληγείσα περιοχή. Περιλαμβάνει εφαρμογή επιδέσμων και χειροκίνητη λεμφική παροχέτευση (μασάζ των περιοχών που επηρεάζονται από στάση λέμφου) από τον φυσιοθεραπευτή, τη χρήση ρούχων συμπίεσης, σωματική δραστηριότητα και περιποίηση του δέρματος. Η χειρουργική επέμβαση εξετάζεται σε σπάνιες περιπτώσεις όταν αυτά τα μέτρα έχουν αποτύχει. 

Η ελαστική συμπίεση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης του λεμφοιδήματος. Με τη χρήση της, τα άτομα με λεμφοίδημα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε παρακάτω:

https://bit.ly/3puxqt5