Του Αντώνη Τριφύλλη*
Πρώτη φορά έζησα έναν πόλεμο. Δεν θα ήθελα να ζήσω ξανά.
Ήταν η αποφράδα εκείνη νύχτα που η χούντα έκανε το μοιραίο λάθος. Άφησε τα τουρκικά στρατεύματα να καταλάβουν κυπριακά εδάφη.
Ήμουν ναύτης στον ναύσταθμο. Αν και διπλωματούχος, είχα την ρετσινιά του «κομμουνιστή χωρίς δράση». Κατηγορία λοιπόν Α. Όλοι οι συμφοιτητές μου στου «Παλάσκα» είχαν γίνει αξιωματικοί. Ήμουν βάρδια, όταν άρχισαν τα όργανα. Στην αρχή ως φήμες, στην συνέχεια ως πανηγυρισμοί στους δρόμους. Ο Ιωαννίδης είχε ανατρέψει τον Παπαδόπουλο λίγους μήνες πριν.
Θυμάμαι την άφιξη του Κωνσταντίου Καραμανλή, την λαοθάλασσα, την κραυγή «Δώστε την χούντα στον λαό». Και θυμάμαι τα πρόσωπα, Ο Κίσινγκερ, ο Μακάριος, ο Σαμψών..
Τα λέω όλα αυτά γιατί σε λίγο καιρό έχουμε τις εκλογές στην Τουρκία. Και, αναπόφευκτά, τίθενται δυο ερωτήματα: Ποιος θα νικήσει, και τι στάση θα κρατήσει απέναντι στην Ελλάδα.
Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση θα ήταν, μέχρι πρόσφατα, ο Ερντογάν. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον έφεραν ως νικητή και στις Προεδρικές και στις κοινοβουλευτικές. Έστω με βραχεία κεφαλή η συμμαχία των 6 έδειχνε να καταφέρνει να επικρατήσει.. Κι αυτό γιατί η φθορά αναπόφευκτα καθορίστηκε από τους τραγικούς σεισμούς. Και σε αυτήν την περίπτωση, μετά τις πρώτες αγάπες λόγω της βοήθειας που έστειλε η χώρα μας, η στάση του επανήλθε στην πεπατημένη. Η αναθεωρητική πολιτική του πάγωσε όσους είχαν πιστέψει τα λόγια του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λύκος λοιπόν δεν έγινε αρνάκι. Η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών πήγε περίπατο. Ευτυχώς η Ελλάδα ήταν ήδη προετοιμασμένη με την κατάλληλη στρατιωτική και διπλωματική δραστηριότητα.
Και τότε σαν κερασάκι από την τούρτα ξεπήδησε η ασθένεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών κατέρρευσε αφήνοντας άναυδους φίλους και εχθρούς. Και τώρα όλοι ψάχνουν να δουν τι θα απογίνει. Οι εκλογές πλησιάζουν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Και, κυρίως, αν θα είναι σε θέση να ηγηθεί για πολλοστή φορά των εκλογικών υποχρεώσεων.
Βέβαια οι δικοί του μας λένε ότι σε λίγες ημέρες θα συνέλθει. Ότι ήταν ιογενής γρίπη, γαστρεντερίτιδαή οτιδήποτε άλλο βάλει ο νους μας. Ας του ευχηθούμε, όπως και οι αντίπαλοί του, καλή ανάρρωση.
Πάμε τώρα στο δεύτερο σενάριο. Οι ‘’6’’ κερδίζουν τις εκλογές και με την βοήθεια των Κούρδων αναλαμβάνουν την εξουσία. Κεντρικό τους αφήγημα είναι ο εκδημοκρατισμός της χώρας και η επιστροφή της στην κανονικότητα. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε το θάρρος να μιλήσει για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Είναι Αλεβίτης και τόλμησε να το πει δημόσια. «Θα σταματήσουμε να κρίνουμε ο ένας τον άλλο με βάση την εθνική ταυτότητα και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις».
Θέλει τη στενότερη δυνατή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Στην Ένωση υπάρχουν τα λεφτά και στις ΗΠΑ τα όπλα. Παρά την σημαντική αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, τα σύγχρονα αεροπλάνα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, όπου εκεί στέκει κέρβερος ο Μενέντες και το ισχυρό ελληνοαμερικανικό λόμπι.
Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά. Ας τον πιστέψουμε. Δεν χάνουμε τίποτε. Το ζήτημα είναι αν θα τον πιστέψουν οι σύμμαχοί και ιδίως η Μεράλ Ακσενέρ του «Καλού Κόμματος».
Τις τελευταίες ημέρες το ισχυρό φιλοκουρδικό κόμμα HDP ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου. Μέχρι τώρα τηρούσε ουδέτερη στάση. Σίγουρα αυτή η υποστήριξη θα αυξήσει τις πιθανότητες νίκης της αντιπολίτευσης.
Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Και τότε θα δούμε αν η γείτονα χώρα θα επιλέξει την πρόοδο και την Ειρήνη ή όχι. Πάντως ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός ως «Δρ Όλεθρος» για τι δυσοίωνες προβλέψεις του, προφητεύει ότι η Τουρκία θα προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα γιατί είναι βουτηγμένη στα χρέη. Θα δικαιωθεί άραγε;
Ότι και αν συμβεί, και στο διάστημα μέχρι τις εκλογές μπορεί κάθε μέρα να συμβεί οτιδήποτε, η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Η αποτρεπτική δύναμη του στρατού μας είναι δεδομένη.
*Ο Αντώνης Τριφύλλης, είναι μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην στέλεχος της Ε.Ε.
Y.Γ. Εάν επιθυμείτε να εμβαθύνετε στα της Τουρκίας μπορείτε να ακούσετε το αφιέρωμα της ARTE.
Πηγή: fortunegreece.com