ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ, ΘΕΣΜΩΝ… Του Βασίλειου – Γεώργιου Γρηγ. Παπαδάκη

455

Του Βασίλειου – Γεώργιου Γρηγ. Παπαδάκη*

Βιώνουμε το χρυσό αιώνα των θετικών επιστημών αλλά και της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής, της κοινωνικό-οικονομικής ανισότητας, των συρράξεων και της απεμπόλησης του πνευματικού πολιτισμού, των αξιών και παραδόσεων. Με την επέλαση της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα, η οντότητα του ανθρώπου υποδουλώθηκε στον άκρατο καταναλωτισμό και στον πιο «χοντρό ευδαιμονισμό» κατά τον ακαδημαϊκό Άγγελο Τερζάκη (1907-1979). Κύρια αιτία της πνευματικής και ηθικής παρακμής είναι η μηχανοποίηση της ζωής και δηλοί κρίση σ’ όλο το σύστημα των παραγόντων που συναποτελούν το ιστορικό γίγνεσθαι. Εξαπλώνονται οι εγκληματικές οργανώσεις, το δουλεμπόριο με τις τραγικές συνέπειες, η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, το εμπόριο όπλων, η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο.

Ήδη από το 1918, ο Γερμανός φιλόσοφος, ιστορικός Όσβαλντ Σπένγκλερ (1880-1936), στο βιβλίο «Η πτώση της Δύσεως» υποστήριξε ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βρίσκεται στη φάση της παρακμής ύστερα από την ωριμότητα του. Εξάλλου ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Ουίλιαμ Όγκμπορν (1886-1959), διατύπωσε τη θεωρία της πολιτιστικής βραδυπορίας σύμφωνα με την οποία η κλασσική παιδεία προσαρμόζεται με βραδύ ρυθμό στις μεταβολές τις οποίες προκαλεί η θεαματική εξέλιξη των θετικών επιστημών και η ανάπτυξη τους μέσα σ΄ ένα περιβάλλον υλιστικό, μισαλλόδοξο και απάνθρωπο.

Η κρίση των ηθικών αξιών ξεκίνησε στα μέσα του 20ου αιώνα, ύστερα από τις τραυματικές εμπειρίες του Β’ Π.Π., οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την αμφισβήτηση και ανακατάταξη των θεσμών. Η συσσώρευση υλικών αγαθών αντί ν’ αποτελέσει μέσον άλλων επιδόσεων, από ανθρώπινη αδυναμία, έγινε αυτοσκοπός και εξέλιπε η ισόρροπη ανάπτυξη ανθρωπιστικής παιδείας και τεχνοκρατίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο μονοδιάστατος άνθρωπος ο οποίος έθρεψε τα τεχνικό πνεύμα, αποξήρανε την ψυχή του και οδηγήθηκε στον εκφυλισμό και χυδαϊσμό.

Ευκαιρία είναι, η Αθήνα να λάμψει ως το κέντρο κλασσικών σπουδών, όπως αναφέρει στο βιβλίο: «Ο Σύγχρονος Κόσμος», σελ. 150 (Η πνευματική κρίση στη σύγχρονη Ευρώπη), ο Κωνσταντίνος Τσάτσος (1899-1987).

Στις εκλογές 21ης Μαΐου 2023, η Ελλάδα ντύθηκε στα γαλάζια με εξαίρεση το νομό Ροδόπης, με το κοκκινωπό χρώμα της συριζαϊκής αφροσύνης. Φύλακες γρηγορείτε. Στις εκλογές, 25ης Ιουνίου, το φυλλοβόλο δένδρο της πνευματικής αδράνειας και εκφύλισης θα κοπεί σύρριζα.

*Επίτιμο μέλος Ε.Ε.Δ.