Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα… Του Πέτρου Βενέτη

934

Του Πέτρου Βενέτη

Όλες οι παρατάξεις ξόρκιζαν ανέκαθεν και μετά βδελυγμίας το πελατειακό κράτος.

Αναλύσεις επί αναλύσεων έδειχναν πόσο κακό κάνει στην οικονομία και στη καλή διοίκηση (να μην επαναλαμβάνουμε το τι και πως), αλλά μόλις αναλάμβαναν κάποιοι την κυβέρνηση, άρχιζε το ξεπούλημα και το ρουσφέτι και κανένα κόμμα δεν ήταν έτοιμο να θυσιαστεί για να κάνει την αρχή.

Το 1980, ο Ράλλης, προσπάθησε κάτι να κάνει, αλλά επαναστάτησαν όλα τα στελέχη της ΝΔ, για την μη αποκατάσταση των «γαλάζιων παιδιών», όπως τα αποκαλούσαν. (Δεν θυμάμαι, αν πρόλαβε κι αυτός να «χαλάσει»).

Μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όχι μόνο απεκατέστησε πλήρως το πελατειακό Κράτος, αλλά το νομιμοποίησε με τη γνωστή ρήση του χωροφύλακα Κουτσόγιωργα : «ο Ελληνικός λαός ψήφισε το ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμά του. Δεν είναι δυνατόν να το εφαρμόσει με άτομα τα οποία δεν πιστεύουν σ’ αυτό».

Ακολούθησε πογκρόμ απολύσεων, όπου ήταν δυνατόν, ή μεταφορά σε θέσεις «ψυγείου» και αντικατάσταση από «πράσινα παιδιά», με πρασινοφρουρούς να επιτηρούν τις διαδικασίες.

Στην ποικιλία προϊόντων (βολέματος) προστέθηκαν οι «κοινωνικοποιημένες» εταιρίες, όπου έγινε το πολύ μεγάλο φαγοπότι, μέχρι να κλείσουν. Βέβαια δώσαμε όλοι τον οβολό μας για τη δικαίωση του «τρίτου δρόμου», όπως αποκαλούσε ο Ανδρέας τον σοσιαλισμό του, για να καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοεί.

Έκτοτε το πανηγύρι συνεχίστηκε, αλλά τα πλοκάμια του Κράτους άρχισαν σιγά – σιγά να μικραίνουν.

Απ’ τη μία οι υποχρεώσεις απ’ τους δανειστές, απ’ την άλλη το μεγάλο ξεχείλωμα στις χασούρες, που έπρεπε να καλύπτει το κρατικό ταμείο (όντας μείον), άρχισαν οι πωλήσεις ή τα κλεισίματα.

Η Ολυμπιακή με τους 300 κηπουρούς και καθόλου κήπους, συρρικνώθηκε, μέχρι να πουληθεί κακήν κακώς, αφού είχε «ξεπουπουλιαστεί», με το προσωπικό να επιμένει για τα «κεκτημένα».

Η Olympic catering, με το ένα σάντουιτς ανά εργαζόμενο, πουλήθηκε.

Ο ΟΤΕ, ιδιωτικοποιήθηκε.

Η ΔΕΗ, αποκρατικοποιήθηκε με τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής ΔΕΔΔΗΕ (μη κρατική) και την (νέα) ΔΕΗ, η οποία ανταγωνίζεται (με επιτυχία) τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο ΟΛΠ Πειραιά ιδιωτικοποιήθηκε και ξεφύγαμε από το τσοντάρισμα που έπρεπε να κάνουμε συνέχεια εμείς οι φορολογούμενοι.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, έχει περιοριστεί πολύ το Κράτος, με αποτέλεσμα να μην έχει πολλά μνα προσφέρει στους πελάτες του.

Κατά τη γνώμη μου, αυτό ήταν και ένας από τους λόγους της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι διάολο αριστερό κόμμα είσαι, αν δεν μπορείς να βολέψεις τον κόσμο σου σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες!».

Ο καημένος ο Τσίπρας το είχε δει αυτό και γι’ αυτό υπόσχονταν προεκλογικά κρατικοποίηση της ΔΕΗ και άλλων.

«Πεδίον δόξης» για την ΝΔ να βάλει μια ταφόπλακα στο πελατειακό κράτος, χωρίς να ρισκάρει πολλά, γιατί ο κόσμος βλέπει και καταλαβαίνει καλύτερα την πραγματικότητα, απ’ ότι «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» του διεισδυτικού Γκάτσου.

Κι έχει γλυκαθεί πιά με καλύτερες υπηρεσίες, χωρίς να του ζητάνε κάθε χρόνο να τσοντάρει μερικά δις, εις υγείαν των βολεμένων.

Αρκεί να συνεχίσει να τις έχει.