Τρείς υποψηφιότητες για την Περιφέρεια Αττικής… Του Διονύση Γουσέτη

941

Του Διονύση Γουσέτη

1. Γιώργος Πατούλης

Τον Γιώργο Πατούλη δεν τον «πήγαινα» ποτέ. Κάτι με τις φωτογραφίες του χρυσού σαλονιού του, κάτι με την προπαγάνδα του εναντίον των γενοσήμων, κάτι τα πανηγύρια του με εθνικιστικά τραγούδια όπως:

«Μες στην Αγιά Σοφιά / θα βρεθούμε ξανά / λειτουργία μελλοντική / οι Έλληνες μαζί»,

μου τον έκαναν απεχθή. Περισσότερο απεχθής μου φάνηκε όταν διάβασα πως εκμαίευσε το χρίσμα της ΝΔ για την περιφέρεια Αττικής εκβιάζοντας ότι, σε αρνητική περίπτωση, θα κατέβαινε υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων δημιουργώντας εμφύλιο πόλεμο με τον υποψήφιο της ΝΔ Κώστα Μπακογιάννη. Γι’ αυτό στις περιφερειακές εκλογές του 2019 ψήφισα τον Γιάννη Σγουρό του ΠΑΣΟΚ αν και στις βουλευτικές της ίδιας χρονιάς ψήφισα Μητσοτάκη.

Ήταν λοιπόν προφανής η δυσαρέσκειά μου όταν διάβασα στις 14 Ιουλίου πως πήρε πάλι το χρίσμα της ΝΔ για τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναίρεσε όμως αυτή την απόφασή του όταν ο κ. Πατούλης, την ημέρα που καιγόταν η Ελλάδα και σκοτώνονταν πιλότοι στο πυροσβεστικό αεροπλάνο, επέλεξε να χορεύει ζεϊμπεκιές στο Ζάππειο με κυρίες του απόδημου ελληνισμού.
Φαίνεται όμως ότι οι ζεϊμπεκιές ήταν μόνο η αφορμή της απόφασης του πρωθυπουργού. Φαίνεται μάλλον ότι συνεκτίμησε τα παραπάνω και ενδεχομένως και άλλα που αγνοώ.

Ο κ. Πατούλης ανέδειξε την προσωπικότητά του με τη συμπεριφορά του μετά την άρση του χρίσματος. Δημοσίευσε μια γλοιώδη συγγνώμη. Στη συνέχεια έβαλε «κύκλους» του να δηλώνουν ότι «ένα λάθος δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν». Την ίδια μέρα (Σάββατο 29 ΙΟΥΛ) συγκάλεσε διαδικτυακή συνάντηση της παράταξης του, κατά την οποία απέσπασε δήλωση στήριξης. Την επομένη μάλιστα, το πρωί της Κυριακής, έκανε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες από την περιοδεία του με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους στο Μενίδι για να δείξει απτόητος. Στη συνέχεια συγκάλεσε σύσκεψη με τους αιρετούς περιφερειακούς του συμβούλους, από τους οποίους φέρεται να προσπάθησε να αποσπάσει γραπτή δήλωση στήριξης. Αλλά δεν τα κατάφερε. Την μεθεπομένη (31 ΙΟΥΛ) η ΝΔ ανακοινώνει το χρίσμα στον Νίκο Χαρδαλιά, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι τα μέλη του ψηφοδελτίου Πατούλη μετακομίζουν στο νέο ψηφοδέλτιο. Παράλληλα επαινεί τον κ. Πατούλη και τον προτρέπει να συμφωνήσει και να μην κατέβει με αντάρτικο ψηφοδέλτιο. Εξουθενωμένος ο άλλοτε σκληρός κ. Πατούλης δηλώνει «θα στηρίξω την επιλογή του κόμματός μου», θυμίζοντας το πείραμα του Στάλιν με την κότα.

2. Νίκος Χαρδαλιάς

Για τον Νίκο Χαρδαλιά, όσο τον γνώρισα από τη δημόσια δραστηριότητά του, κυρίως τον καιρό της πανδημίας, έχω να πω ότι το ήθος του δεν συγκρίνεται με αυτό του κ. Πατούλη. Είναι πετυχημένη η επιλογή Μητσοτάκη, τόσο για την ικανότητα του ανδρός, όσο και επειδή, εκτός των άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς αντιμετωπίζει την πρόθεση πολλών σκεπτομένων νεοδημοκρατών να απομακρυνθούν από το ψηφοδέλτιο Πατούλη.

Η διαδικασία όμως της απονομής του χρίσματος στον κ. Χαρδαλιά μου γεννάει επιφυλάξεις.

α. διαβάζω ότι πριν καταλήξει ο πρωθυπουργός στη λύση Χαρδαλιά, είχε εισπράξει τρεις αρνήσεις: Από τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, από τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη και από τον δήμαρχο Βούλας- Βάρης- Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.

β. Μετά τις τρεις αρνήσεις, ήταν το Σάββατο 29 ΙΟΥΛ, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον κ. Χαρδαλιά τηλεφωνικά και το απόγευμα της ίδιας μέρας πέρασε την πλαϊνή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε και την Κυριακή τηλεφωνικά με τον κ. Χαρδαλιά και τον παρέπεμψε στους κ. Μπρατάκο και Σταύρο Παπασταύρου για τα περαιτέρω, ο δε υφυπουργός έσπευσε αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου, καταπίνοντας τον προσωπικό του στόχο για την Ευρωβουλή. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε το χρίσμα.

Η διαδικασία λοιπόν ενός υφυπουργού, ο οποίος δια τηλεφώνου παραιτείται από το αξίωμά του κι τους στόχους του και ορίζεται υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής ως εκτελών διατεταγμένη υπηρεσία, δεν είναι αντάξια, νομίζω, του θεσμού των περιφερειαρχών.

3. Γιώργος Ιωακειμίδης

Τον Γιώργο Ιωακειμίδη τον γνωρίζω προσωπικά, ως συνάδελφο πολιτικό μηχανικό, εδώ και δεκαετίες. Μετά συναντηθήκαμε και στο ΚΚΕ εσ. πριν αποχωρήσουμε και οι δυο. Στο ότι ουδέποτε το ήθος ή η ικανότητά του έχουν αμφισβητηθεί, υπερθεματίζω με τη δική μου προσωπική εμπειρία. Όταν διάβασα, στις 29 ΙΟΥΝ, την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια, έσπευσα να δηλώσω στο facebook ότι θα τον ψηφίσω, διότι πλην της προσωπικής γνωριμίας και εκτίμησης, υπήρχαν δυο λόγοι που με ωθούσαν. Ο ένα ήταν η δυσαρέσκειά μου με τον κ. Πατούλη και ο άλλος ότι δεκαετίες τώρα ο Γιώργος Ιωακειμίδης είναι δήμαρχος στο Ρέντη πολιτευόμενος ως ανεξάρτητος, εκτός κομμάτων.

Βλέπω τώρα ότι αφ’ ενός ο κ. Πατούλης αντικαταστάθηκε και αφ’ ετέρου ότι ο Γιώργος Ιωακειμίδης έλαβε δημόσια υποστήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 29 ΙΟΥΛ, ένα μήνα αργότερα από την αναγγελία της υποψηφιότητάς του.

Δεν είμαι συμπαθών του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως επιμένω ότι θα ψηφίσω τον Γιώργο Ιωακειμίδη.

Γιατί;

Πρώτον, διότι ο Γιώργος δεν εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία. Αποφάσισε εδώ και καιρό την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια ως ολοκλήρωση του κύκλου του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεύτερον, διότι η εκ των υστέρων υποστήριξή του από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί «χρίσμα» αλλά μάλλον, όπως εκτιμώ, ιδιοτελή κίνηση για να καρπωθεί το αποτέλεσμα του αγώνα του. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τις απανωτές συντριπτικές ήττες και την παραίτηση του κ. Τσίπρα. Ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται χρεωμένος με την κ. Δούρου που πρόσφατα άρθηκε η ασυλία της λόγω της δίκης για την καταστροφή στο Μάτι επί θητείας της στην Περιφέρεια. Προσπαθεί να φανεί ότι δεν βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, αλλά ότι εμφανίζει υποψηφιότητες αξιοπρεπείς. Σημειώνω ότι και σε δυο άλλες περιπτώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητους υποψήφιους.

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης δεν αντέδρασε στην υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ούτε με ένα «ευχαριστώ». Αντίθετα, σημειώνω τη συνάντησή του, στις 24 ΙΟΥΛ με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου για να ενημερωθεί για τα νέα ψηφιακά εργαλεία, που ετοιμάζει το Υπουργείο και αφορούν τους Δήμους.

Στον ιστότοπό του ( https://giorgosioakeimidis.gr/ ) γράφει στην πρώτη σελίδα:

«Μετά από 41 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκ των οποίων τα 29 ως Δήμαρχος Ρέντη και μετά ως Δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη, θα συνεχίσω να παλεύω για μια Αυτοδιοίκηση που θα έπρεπε να είναι αυτάρκης, χωρίς να ταπεινώνεται από την κεντρική εξουσία και χωρίς τον έλεγχο των κομμάτων, που μόνο καλό δεν της κάνουν».

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Αν στο μέλλον αποδειχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καπελώνει τον Ιωακειμίδη, διατηρώ το δικαίωμα να αποσύρω την υποστήριξή μου. Το δικαίωμα το άσκησε ακόμα και ο πρωθυπουργός.