Ρωσία: Η τύχη του Πριγκόζιν και άλλες μυστηριώδεις υποθέσεις

479

Αργά χθες βράδυ συνετρίβη στην περιοχή Τβερ της Ρωσίας, βορείως της Μόσχας, το αεροπλάνο του ιδρυτή της μισθοφορικής εταιρείας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, με τις πληροφορίες να λένε ότι στη λίστα των επιβατών ήταν και ο ίδιος ο Πριγκόζιν, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι νεκρός.

«Ο επικεφαλής της Ομάδας Wagner, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Ο Πριγκόζιν, ηγήθηκε της αποτυχημένης ανταρσίας εναντίον των ανώτατων δυνάμεων του ρωσικού στρατού στις 23-24 Ιουνίου, για την οποία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία σε εμφύλιο πόλεμο.

Οκτώ πτώματα στον τόπο του δυστυχήματος

Στο μεταξύ οκτώ πτώματα έχουν περισυλλεγεί στο σημείο όπου συνετρίβη σήμερα ιδιωτικό αεροσκάφος με 10 επιβαίνοντες, στα ονόματα των οποίων περιλαμβάνεται αυτό του αρχηγού της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων.

Σύμφωνα με το RIA, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο σημείο της συντριβής συνεχίζονται.

Η λίστα με τους μυστηριώδεις θανάτους

Και δεν είναι ο μόνος, ο θάνατος του οποίου περιβάλλεται από έντονο μυστήριο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναλύει κι άλλες περιπτώσεις πολέμιων του Πούτιν, που είτε πέθαναν είτε κινδύνεψαν:

Αλεξέι Ναβάλνι

Ο πιο εξέχων ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, Αλεξέι Ναβάλνι, μεταφέρθηκε στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2020 για ιατρική περίθαλψη μετά από δηλητηρίαση στη Σιβηρία με αυτό που οι δυτικοί εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν ο στρατιωτικός νευρικός παράγοντας Novichok. Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ο Ναβάλνι κέρδισε τον θαυμασμό σε όλο τον κόσμο για την οικειοθελή επιστροφή του στη Ρωσία το 2021. Συνελήφθη αμέσως κατά την άφιξή του. Τώρα εκτίει ποινές συνολικά 11-1/2 ετών για απάτη και άλλες κατηγορίες που λέει ότι είναι ψεύτικες. Το πολιτικό του κίνημα έχει τεθεί εκτός νόμου και έχει κηρυχθεί «εξτρεμιστικό». Στον Ναβάλνι προστέθηκαν πρόσφατα άλλα 19 χρόνια χρόνια κάθειρξης. 

Σεργκέι Σκριπάλ

Ένας πρώην διπλός πράκτορας της Ρωσίας που έδωσε μυστικά στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο στην αγγλική πόλη του Σάλσμπερι του καθεδρικού ναού του Σάλσμπερι τον Μάρτιο του 2018.

Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν δηλητηριαστεί με Novichok, μια ομάδα νευρικών παραγόντων που αναπτύχθηκε από τον σοβιετικό στρατό τη δεκαετία του 1970 και του 1980. Και οι δύο επέζησαν. Η Ρωσία αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο στη δηλητηρίαση και είπε ότι η Βρετανία πυροδοτεί την αντιρωσική υστερία.

Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα

Ένας Ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, ο Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα κατήγγειλε προσπάθειες να τον δηλητηριάσουν το 2015 και το 2017. Ένα γερμανικό εργαστήριο βρήκε αργότερα υψηλά επίπεδα υδραργύρου, χαλκού, μαγγανίου και ψευδαργύρου σε αυτόν, σύμφωνα με ιατρικές αναφορές που είδε το Reuters. Η Μόσχα αρνήθηκε ανάμειξη.

Αλεξάντρ Λιτβινένκο

Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο, πρώην πράκτορας της KGB και ειλικρινής επικριτής του Πούτιν, πέθανε το 2006 σε ηλικία 43 ετών, αφού ήπιε πράσινο τσάι με πολώνιο-210, ένα σπάνιο και ισχυρό ραδιενεργό ισότοπο, στο ξενοδοχείο Millennium του Λονδίνου, δήλωσαν Βρετανοί αξιωματούχοι.

Ο Πούτιν πιθανότατα ενέκρινε τη δολοφονία, κατέληξε μια βρετανική έρευνα το 2016. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ανάμειξη. 

Μια έρευνα που διεξήχθη από ανώτερο βρετανό δικαστή διαπίστωσε ότι ο πρώην σωματοφύλακας της KGB Αντρέι Λουγκοβόι και ένας άλλος Ρώσος, ο Ντμίτρι Κόβτουν, διέπραξαν τη δολοφονία στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που, όπως είπε, πιθανότατα κατευθύνθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Ο Λιτβινένκο έφυγε από τη Ρωσία για τη Βρετανία έξι χρόνια πριν δηλητηριαστεί.

Αλεξάντρ Περεπιλίτσνι

Ο 44χρονος Ρώσος βρέθηκε νεκρός κοντά στο πολυτελές σπίτι του σε ένα κτήμα έξω από το Λονδίνο, αφού είχε βγει για τζόκινγκ τον Νοέμβριο του 2012.

Αναζήτησε καταφύγιο στη Βρετανία το 2009, αφού βοήθησε σε μια ελβετική έρευνα για ένα ρωσικό πρόγραμμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ο ξαφνικός θάνατός του προκάλεσε ενδείξεις ότι μπορεί να είχε δολοφονηθεί.

Η βρετανική αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο επιθετικού παιχνιδιού παρά τις υποψίες ότι μπορεί να είχε δολοφονηθεί με ένα σπάνιο δηλητήριο. Σε προανάκριση ακούστηκε ότι στο στομάχι του βρέθηκαν ίχνη ενός σπάνιου και θανατηφόρου δηλητηρίου από το φυτό gelsemium.

Ο Περεπιλίτσνι είχε απολαύσει ένα μεγάλο μπολ με σούπα που περιείχε οξαλίδα, ένα δημοφιλές ρωσικό πιάτο. Η Ρωσία αρνήθηκε ανάμειξη.

Βίκτωρ Γιουσένκο

Ο Βίκτορ Γιούσενκο, τότε ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, δηλητηριάστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2004, στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα έναντι του φιλοδυτικού πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Είπε ότι δηλητηριάστηκε ενώ δειπνούσε έξω από το Κίεβο με αξιωματούχους των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Το σώμα του βρέθηκε να περιέχει 1.000 φορές περισσότερη διοξίνη από ό,τι συνήθως. Το πρόσωπο και το σώμα του παραμορφώθηκαν από τη δηλητηρίαση και στη συνέχεια έκανε δεκάδες επεμβάσεις.

Κέρδισε την προεδρία σε επαναληπτική ψηφοφορία αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας απέρριψε τα αποτελέσματα που ανακήρυξαν τον Γιανούκοβιτς νικητή εν μέσω διαδηλώσεων στους δρόμους που ονομάστηκαν «Πορτοκαλί Επανάσταση».

Άννα Πολιτκόβσκαγια

Η Άννα Πολιτκόβσκαγια, μια δημοσιογράφος που έκανε αναφορά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πυροβολήθηκε έξω από το διαμέρισμά της στη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου 2006, αφού επέστρεψε στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ. Η δολοφονία της Άννα Πολιτκόβσκαγια, μιας 48χρονης μητέρας δύο παιδιών, προκάλεσε κατακραυγή στη Δύση και υπογράμμισε τις ανησυχίες για τους κινδύνους για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στη Ρωσία. 

Το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Ρωσικού Θανάτου

Αλλά δεν είναι μόνο οι πολιτικοί του αντίπαλοι του Κρεμλίνο. Το τελευταίο διάστημα στη Ρωσία αυξάνονται διαρκώς οι θάνατοι ολιγαρχών.

Κάποιοι το λένε το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Ρωσικού Θανάτου. Μέσα στη λίστα των Ρώσων ολιγαρχών που έχουν πεθάνει είναι ένας Ρώσος μεγιστάνας αλλαντικών, ένα στέλεχος ρωσικής βιομηχανίας φυσικού αερίου, ο αρχισυντάκτης ρωσικού ταμπλόιντ, ο διευθυντής ρωσικού ναυπηγείου, ο επικεφαλής ρωσικού χιονοδρομικού κέντρου, ένας Ρώσος αξιωματούχος της αεροπορίας και ένας Ρώσος μεγιστάνας των σιδηροδρόμων.

Tον Ιανουάριο, ο Pavel Antov, ο Ρώσος μεγιστάνας αλλαντικών, που είχε εκφράσει μια επικίνδυνη έλλειψη ενθουσιασμού για τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας, βρέθηκε νεκρός σε ένα ξενοδοχείο στην Ινδία, μόλις δύο ημέρες μετά τον θάνατο ενός από τους Ρώσους συντρόφους του στο ίδιο ξενοδοχείο. Ο Antov αναφέρθηκε ότι έπεσε νεκρός από παράθυρο ξενοδοχείου.

Το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Ρωσικού Θανάτου

Ο Antov δεν ήταν παρά η τελευταία προσθήκη σε μία μακάβρια λίστα ανθρώπων. Όπως αναφέρει το Atlantic, το Σύνδρομο είναι ένα φαινόμενο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών, γραφειοκρατών, ολιγαρχών και δημοσιογράφων.

Ο κατάλογος των Ρώσων ολιγαρχών μεγαλώνει, όπως αυξάνονται και οι μέθοδοι που πεθαίνουν – ύποπτες δηλητηριάσεις, ύποπτες καρδιακές προσβολές και υποτιθέμενες αυτοκτονίες – είναι αξιοσημείωτος για την ποικιλία των αφύσικων θανάτων.

Στα πτώματα των ηγετών της βιομηχανίας φυσικού αερίου Λεονίντ Σούλμαν και Αλεξάντερ Τουλάκοφ βρέθηκαν με σημειώματα αυτοκτονίας στις αρχές του έτους. Στη συνέχεια, σε διάστημα ενός μήνα, τρεις ακόμη Ρώσοι επιχειρηματίες — ο Βασίλι Μέλνικοφ, ο Βλάντισλαβ Αβάγιεφ και ο Σεργκέι Προτοσένια — βρέθηκαν νεκροί, με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι αυτοκτόνησαν αφού πρώτα σκότωσαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Και η λίστα συνεχίζεται…

Τον Ιούλιο του 2022, ο Γιούρι Βορόνοφ, στέλεχος της ενεργειακής βιομηχανίας, βρέθηκε να επιπλέει στην πισίνα του στα προάστια της Αγίας Πετρούπολης με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι του. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο γεννημένος στη Λετονία επικριτής του Πούτιν Νταν Ράποπορτ έπεσε από το παράθυρο του διαμερίσματός του στην Ουάσινγκτον, ένα μίλι από τον Λευκό Οίκο – ακριβώς πριν ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, ο πρόεδρος μιας ρωσικής εταιρείας πετρελαίου, πέσει έξι ορόφους από ένα παράθυρο στη Μόσχα.

Τον περασμένο Ιανουάριο , ο διευθυντής της εταιρείας πληροφορικής Γκριγκόρι Κοτσένοφ έπεσε από ένα μπαλκόνι και δέκα μήνες πριν, στη Γαλλική Ριβιέρα, ένας Ρώσος μεγιστάνας των ακινήτων έπεσε μοιραία κάτω από μια σκάλα.

Πηγή: ot.gr