Κυριάκος Μητσοτάκης: Απόπειρα reboot με εξαγγελίες και έλλειψη (αυτo)κριτικής… Του Γιώργου Παπανικολάου

414

Του Γιώργου Παπανικολάου

Παρότι εμφανίστηκε μάλλον αλλεργικός στην κριτική και κυρίως την αυτοκριτική, από όσα είπε το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές ότι πήρε τουλάχιστον, εν μέρει, το μήνυμα της δυσαρέσκειας που αποτυπώνεται σε κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις.

Για αυτό και επιχείρησε να φύγει προς τα μπροστά, κάνοντας μια σειρά από εξαγγελίες σε διάφορα μέτωπα, από τη φοροδιαφυγή και την αύξηση των κρατικών εσόδων μέχρι την αμοιβή της εργασίας, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη και την αστυνόμευση.

Ωστόσο, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, δεν ήταν έτοιμος να μιλήσει για συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε μια σειρά από άλλα θέματα, από τα ελληνοτουρκικά ως την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και σε συγκεκριμένα «φάλτσα» που έγιναν στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Αντιθέτως, έκλεισε για τα καλά το θέμα του ανασχηματισμού, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να κρίνεται η αποτελεσματικότητα των υπουργών σε 2-3 μήνες και ότι οι αποχωρήσεις Νότη Μηταράκη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (τους οποίους δεν κατονόμασε) ήταν ξεκάθαρα για θέματα «συμπεριφοράς».

Εσπευσε επίσης να υπεραμυνθεί πλήρως του «επιτελικού» του σχήματος, ενώ έδειξε να θεωρεί ότι θα εξακολουθήσει να παίζει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα, πετώντας μάλιστα την ατάκα του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα σκληρά μηνύματα και ο… Κασσελάκης

Ίσως το πιο εντυπωσιακό σημείο της ομιλίας του αφορούσε τα τέσσερα μηνύματα που με σκληρή γλώσσα έστειλε στους φοροφυγάδες, τη μικρή και μεγάλη διαπλοκή, τις εστίες παρασιτισμού και την… αντιπολίτευση.

Φάνηκε έτσι έτοιμος να ανοίξει σειρά μετώπων με ισχυρούς αντιπάλους, από τους ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, τους επιχειρηματίες που παρανομούν και αισχροκερδούν κι εκείνους τους ισχυρούς που επιθυμούν να «συγκυβερνήσουν», ως τις δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού.

Μακάρι να είναι έτσι, μένει όμως να το δούμε στην πράξη, διότι αυτά τα έχουμε ακούσει κι από άλλους, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Στο ερώτημα λοιπόν αν ο πρωθυπουργός έχει χάσει ένα μέρος του μηνύματος της περιόδου, η απάντησή μας δεν μπορεί παρά να είναι καταφατική. Η πολιτικά κυρίαρχη θέση της κυβέρνησης θα τεθεί σε δοκιμασία μέσα στους επόμενους εννέα μήνες, στις Ευρωεκλογές.

Η άνετη επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη, που έως πριν ένα μήνα ήταν αυτό που λέμε «πανελληνίως άγνωστος», στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, και η αυξημένη προσέλευση στις κάλπες οπαδών, σε βαθμό που έπιασε απροετοίμαστο το κόμμα, δείχνει για μία ακόμη φορά τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό και στον πολιτικό χρόνο.

Κι ο χειμώνας, παρά την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας, κάθε άλλο παρά εύκολος προβλέπεται για μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Η «κατάρα» της δεύτερης τετραετίας…

Ο εφησυχασμός και η υπερβολική σιγουριά αποτελούν συστατικά στοιχεία της λεγόμενης «κατάρας» της δεύτερης τετραετίας. Στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης λειτουργεί αντισυσπειρωτικά, δημιουργώντας έδαφος για εσωτερικές συγκρούσεις, διχογνωμίες, ασυνεννοησία και έριδες, που σιγά σιγά αρχίζουν να βγαίνουν και προς τα έξω. Εκτρέφει εγωισμούς και φιλοδοξίες υποδαυλίζοντας τα μικροκομματικά πάθη στους διαδρόμους της εξουσίας, χωρίς να υπάρχει το reality check της σοβαρής απειλής.

Τα καμπανάκια όμως έχουν ήδη αρχίσει να χτυπάνε, σύμφωνα και με την πολύ πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA. Μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, το 66% των πολιτών δηλώνει πως θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 28% το αντίθετο. Σε σχέση με την προηγούμενη σχετική έρευνα που είχε γίνει στα μέσα Ιουνίου, υπάρχει αύξηση κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες στην αρνητική άποψη και πτώση κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες στη θετική.

Ως προς την αξιολόγηση της ίδιας της κυβέρνησης, στο ίδιο περίπου διάστημα, οι θετικές απόψεις έχουν μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 32%, και οι αρνητικές έχουν αυξηθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 61%. Κι όλα αυτά έχουν συμβεί μέσα στη συνήθως ανέφελη καλοκαιρινή περίοδο, που φέτος όμως σημαδεύτηκε από μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά και σοβαρές κυβερνητικές αστοχίες. Η ίδια η λειτουργία της κυβέρνησης κατατάσσεται στην τρίτη θέση των προβλημάτων κατά τους πολίτες, με 15%, ποσοστό που ήταν μόλις 3% τον Ιούνιο!

Προφανώς πρόκειται για μια φωτογραφία της στιγμής, ίσως στη χειρότερη περίοδο της υπερ-τετραετούς κυβερνητικής θητείας, με τα υπέρ της ποσοστά να είναι λίγο χαμηλότερα και από την περίοδο της τραγωδίας των Τεμπών. Τώρα όμως δεν υπάρχει ούτε ο «μπαμπούλας» του Τσίπρα ούτε η άμεση προοπτική εθνικών εκλογών, για να κρατήσει «τα σκυλιά δεμένα».

Οι σκελετοί στο ντουλάπι

Υπάρχουν όμως οι κρυμμένοι σκελετοί της προηγούμενης τετραετίας, κάποιοι εκ των οποίων αναπόφευκτα έρχονται στην επιφάνεια. Πρόκειται για τον δεύτερο παράγοντα στην «κατάρα» της δεύτερης τετραετίας. Δύσκολο πια να φορτώσεις τις αστοχίες, τις παραλείψεις και τα λάθη στον προηγούμενο.

Αυτό ακριβώς φαίνεται να συνέβη προ ολίγων ημερών. Ήταν μάλιστα ο φιλοκυβερνητικός Σκάι που ανέσυρε τον σκελετό, με ένα ρεπορτάζ που αναπόφευκτα έκανε αίσθηση: «Από το 2018 η πολιτεία είχε στη διάθεσή της έκθεση με μοντέλα που προέβλεπαν το κακό που θα μπορούσε να συμβεί στον Θεσσαλικό Κάμπο, με τρομερή ακρίβεια», διαβάζουμε, «το 2018 καταρτίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και προέβλεπε 26 μέτρα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2022, έγινε η πρώτη Έκθεση αξιολόγησης, δηλαδή το τι έχει γίνει. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς κανένα από τα 26 μέτρα δεν είχε υλοποιηθεί».

«Με βάση αυτά τα σενάρια, είχαν καταρτιστεί κάποια μέτρα όπως:

  • Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών – Δεν ολοκληρώθηκε
  • Ταμιευτήρας νερού στη Λάρισα – Δεν ξεκίνησε
  • Εθνικό Μητρώο Πλημμυρικών Συμβάντων – Προκήρυξη διαγωνισμού συμβούλου μόλις το 2023 για την υλοποίηση του έργου
  • Δίκτυο συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων – Δεν έχουν εγκατασταθεί σταθμοί».

Θα είναι ο μόνος σκελετός που θα βγει στην επιφάνεια; Δύσκολο. Γι’ αυτό και το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθήσει να φύγει από την αίσθηση της παντοδυναμίας και να βρει πώς θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της. Αλλιώς, ας θυμούνται το πρόσφατο σχόλιο του γνωστού @GreekAnalyst στο twitter, που μόνο ως αντικυβερνητικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί: «Αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά και γρήγορα στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις η κυβέρνηση, θα αλλάξουν οι καταστάσεις δραστικά και γρήγορα τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η κυβέρνηση».

ΥΓ: Η ακρίβεια δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το προσκήνιο. Στον γενικευμένο πληθωρισμό στα τρόφιμα, στην πανάκριβη βενζίνη, στα ενοίκια και στις τιμές ακινήτων που έχουν αναρριχηθεί στα ύψη, θα προστεθούν και νέες μεταβλητές, ενώ αναμένονται και οι περαιτέρω επιπτώσεις από την καταστροφή του Θεσσαλικού Κάμπου.

Βαθμηδόν η ψαλίδα ανάμεσα στα εισοδήματα μεγάλου μέρους των πολιτών και τα έξοδα διαβίωσής τους ανοίγει σε βαθμό που μάλλον δεν έχει ξαναζήσει η νεότερη Ελλάδα. Κατά την ταπεινή μας άποψη, παρά τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη, το θέμα δεν απασχολεί την κυβέρνηση όσο θα έπρεπε, κάτι που φάνηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο…  

Πηγή: euro2day.gr