Του Δημήτρη Στεργίου
Στις 4 Οκτωβρίου του 2000, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» στο Αιγαίο, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης βροντοφώναξε στη Βουλή «Αυτή είναι η Ελλάδα, η δική σας, των άλλων, η Ελλάδα όλων»! Και συμπλήρωσε εύστοχα: «Ας μην κάνουμε τους έκπληκτους όταν ανακαλύπτουμε την αλήθεια. Υπάρχει χρόνια αυτή η πραγματικότητα κι αυτή είναι η αλήθεια. Πάψτε, λοιπόν, να παρουσιάζετε μια άλλη πραγματικότητα. Είναι πίσω στην ακτοπλοΐα, όπως πίσω στους αυτοκινητοδρόμους, τους σιδηροδρόμους και άλλους τομείς…».
Δεν είπε όμως την αλήθεια ότι αυτή η πραγματικότητα κυριαρχούσε, μολονότι από το 1981 έως το 2000 είχαν εισρεύσει στην Ελλάδα με τη μορφή φόρων, δανείων, κοινοτικών πακέτων 380 δισεκατομμύρια ευρώ και δαπανήθηκαν 400 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία δόθηκαν για δημόσιες επενδύσεις μόνο 27 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ 164 δισεκατομμύρια ευρώ για τοκοχρεολύσια δανείων, 97 δισεκατομμύρια ευρώ για αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων, 90 δισεκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις και 23 δισεκατομμύρια ευρώ για δημόσια κατανάλωση!!!
Την ίδια αλήθεια δεν την είπε κανείς διάδοχός του κι όταν «αυτή η Ελλάδα όλων» συνεχιζόταν και συνεχίζεται και σήμερα με εφιαλτικότερες εικόνες, με εκατόμβες νεκρών στους δρόμους (21 μαθητές στα Τέμπη, 7 μαθητές στο Πέταλο Μαλιακού, 46 από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη κ.λπ.), ενώ, σύμφωνα με την επιχειρησιακή μονάδα Meteo του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), από το 2000 έως το 2021 (δεν συμπεριλαμβάνονται οι πρόσφατες γνωστές συμφορές του 2022 και του 2023) περίπου 500 καιρικά επεισόδια προκάλεσαν πάνω από 230 νεκρούς και ανυπολόγιστες φυσικές καταστροφές με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Στις παραπάνω συμφορές προστίθενται κι εκείνες από τις πυρκαγιές με πάνω από 200 νεκρούς και καταστροφές στα δάση και στην παραγωγή!
Δεν την είπε κανείς, μολονότι εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία πρόσθετα έσοδα με την ίδια μορφή 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ και δαπανήθηκαν 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία δόθηκαν για δημόσιες επενδύσεις μόνο 155 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 7 δισεκατομμύρια ετησίως κατά μέσο όρο. Τα υπόλοιπα δόθηκαν: 580 δισεκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, 564 δισεκατομμύρια ευρώ για τοκοχρεολύσια δανείων, 460 δισεκατομμύρια ευρώ για αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων και 130 δισεκατομμύρια ευρώ για δημόσια κατανάλωση!!!
Ολες αυτές οι παλιές και πρόσφατες συμφορές (πυρκαγιές, πλημμύρες, τροχαία και μάλιστα με… εξαγωγές και στη Λιβύη!) μου θύμισαν τις συμφορές που είχε προκαλέσει (άθελά του, ο καημένος!) ο Οιδίπους στη Θήβα, με επιβεβαίωση της διαπίστωσης ότι δεν είναι τυχαίο κάτι που επαναλαμβάνεται και, συνεπώς, πρέπει να αναζητούνται τα αίτια.
Θυμήθηκα την απάντηση που έδωσε ο ιερέας στον Οιδίποδα, όπως προκύπτει από την κορυφαίας δραματικής τέχνης τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή (στίχοι 24-30):
«…Η πόλη, το βλέπεις και μόνος σου, είναι πολύς καιρός που παραπαίει. Βουλιάζει μες στη δίνη των αιμάτων και δεν μπορεί την κεφαλή της να σηκώσει απ’ τον θολό βυθό να πάρει λίγη ανάσα. Προτού να δέσουν οι καρποί στους κάλυκες σαπίζουν·κοπαδιαστά ψοφούν τα βόδια στη βοσκή· των γυναικών οι μήτρες μαραθήκαν. Ο θεός ο πυρφόρος περνά και τα πάντα σαρώνει· ο φοβερός λοιμός ερήμωσε την πόλη των Καδμείων· ο μαύρος Αδης πλούτισε με βογκητά και στεναγμούς…».
Απίστευτη επανάληψη της ιστορίας ως τραγωδίας, καθώς και για όλες αυτές τις συμφορές ο μάντης Τειρεσίας είπε (στίχοι 350-379) στον Οιδίποδα «της αληθείας την ισχύν», δηλαδή την αιτία της συμφοράς στη Θήβα, που ήταν «η φοβερή (σ.σ.: «δεινόπους» τη χαρακτηρίζει ο Σοφοκλής) γοργοπόδαρη διπλή κατάρα του πατέρα και της μητέρας του», τονίζοντας ότι «εσύ σκορπάς το μίασμα τ’ απαίσιο στην πόλη». Και πάνω στον έντονο καβγά τους λόγω της «αληθείας που έχει πάντα κύρος», όπως τόνισε ο Τειρεσίας, ο ένοχος Οιδίπους είπε τα γνωστά «εσύ είσαι τυφλός στ’ αφτιά, στα μάτια και στον νου», όπως λέμε όλοι μας, δηλαδή ότι για όλα φταίνε οι άλλοι! Οπως και ο Κώστας Σημίτης τότε στη Βουλή και όλοι οι προηγούμενοι και οι επόμενοι.
Αλλά επιτρέψτε μου να παρουσιάσω σε επόμενο σημείωμα τις… πολύποδες «κατάρες» και τις «δεινόποδες» Ερινύες, οι οποίες, κατά την ελληνική μυθολογία και τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, τιμωρούν εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα κατά της φυσικής, της οικονομικής, της κοινωνικής και της ηθικής τάξης…
Πηγή: ot.gr