Της Νατάσας Φραγκούλη
Ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω από κρίσιμους τεχνολογικούς τομείς θέλει να δημιουργήσει η Ευρώπη, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφέστατα φόβους για “διαρροή” τεχνολογίας από την Ε.Ε. προς τρίτα μέρη και κυρίως προς την Κίνα. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι προηγμένοι ημιαγωγοί, η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικές τεχνολογίες και η βιοτεχνολογία, αποτελούν κρίσιμους για την οικονομική ασφάλεια της Ε.Ε. τομείς, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω εκτίμησης κινδύνου από κοινού με τα κράτη-μέλη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση, που αφορά την αξιολόγηση ενός από τα τέσσερα είδη κινδύνων: του τεχνολογικού κινδύνου και της διαρροής τεχνολογίας. Η εκτίμηση κινδύνου θα έχει αντικειμενικό χαρακτήρα και στο παρόν στάδιο δεν μπορούν να προβλεφθούν τα αποτελέσματά της, ούτε τα τυχόν επακόλουθα μέτρα.
Από τους δέκα κρίσιμους τεχνολογικούς τομείς, που εξέτασε συνολικά η Επιτροπή, κατέληξε ότι οι πλέον ευαίσθητοι και άρα αυτοί που απειλούνται από άμεσους κινδύνους τεχνολογικής ασφάλειας και διαρροής τεχνολογίας, είναι:
– Οι προηγμένες τεχνολογίες ημιαγωγών (μικροηλεκτρονική, φωτονική, μικροκυκλώματα υψηλής συχνότητας, εξοπλισμός κατασκευής ημιαγωγών).
– Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (υπολογιστική υψηλών επιδόσεων, υπολογιστικό νέφος, υπολογιστική παρυφών, ανάλυση δεδομένων, όραση υπολογιστή, γλωσσική επεξεργασία, αναγνώριση αντικειμένων).
– Οι Κβαντικές τεχνολογίες (κβαντική υπολογιστική, κβαντική κρυπτογραφία, κβαντικές επικοινωνίες, κβαντική ανίχνευση και κβαντικά ραντάρ).
-Οι Βιοτεχνολογίες (τεχνικές γενετικής τροποποίησης, νέες γονιδιωματικές τεχνικές, γονιδιωματική καθοδήγηση, συνθετική βιολογία).
Τι φοβάται η Ε.Ε.
Η Επιτροπή συνιστά να διενεργηθούν συλλογικές εκτιμήσεις κινδύνου από τα κράτη-μέλη, από κοινού με την Επιτροπή, αρχικά για τους τέσσερις αυτούς τομείς, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η σύσταση περιλαμβάνει ορισμένες κατευθυντήριες αρχές για τη διάρθρωση των συλλογικών εκτιμήσεων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης με τον ιδιωτικό τομέα και της προστασίας της εμπιστευτικότητας.
Κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με προτάσεις για περαιτέρω συλλογικές εκτιμήσεις κινδύνου με τα κράτη-μέλη σε έναν ή περισσότερους από τους απαριθμούμενους πρόσθετους τεχνολογικούς τομείς ή σε υποσύνολα αυτών, η Επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη εν εξελίξει ή προγραμματισμένες δράσεις για την προώθηση ή τη συνεργασία στον υπό εξέταση τεχνολογικό τομέα.
Γενικότερα, η Επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη ότι τα μέτρα. που λαμβάνονται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. στους σχετικούς τομείς. μπορούν να συμβάλουν στη μείωση ορισμένων τεχνολογικών κινδύνων.
Επόμενα βήματα
Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη, μέσω των κατάλληλων φόρουμ εμπειρογνωμόνων, για την έναρξη των συλλογικών εκτιμήσεων κινδύνου στους τέσσερις προαναφερθέντες τεχνολογικούς τομείς.
Επιπλέον, θα ξεκινήσει ανοικτό διάλογο με τα κράτη-μέλη σχετικά με το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα και το εύρος των περαιτέρω εκτιμήσεων κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τη συμβολή του παράγοντα “χρόνος” στην εξέλιξη των κινδύνων.
Η Επιτροπή μπορεί να παρουσιάσει περαιτέρω σχετικές πρωτοβουλίες έως την άνοιξη του 2024, βάσει του εν λόγω διαλόγου και της πρώτης εμπειρίας από τις αρχικές συλλογικές εκτιμήσεις κινδύνου, καθώς και περαιτέρω εισηγήσεων, που ενδέχεται να υποβληθούν σχετικά με τους απαριθμούμενους τεχνολογικούς τομείς.
Όπως διευκρινίζει, πάντως, η σύσταση δεν θα προδικάζει το αποτέλεσμα της εκτίμησης κινδύνου.
Πηγή: sepe.gr