Πληροφορική: Η ψηφιακή μάχη των 3,5 δισ. ευρώ – Ράλι εξαγορών και συγχωνεύσεων… Του Στέφανου Μαχτσίρα

439

Του Στέφανου Μαχτσίρα

Ζεστό χρήμα πάνω από 3,5 δισ. ευρώ καλείται να διαχειριστεί μέχρι το 2027 ο κλάδος της πληροφορικής με μεγάλους και μικρούς να «ακονίζουν μαχαίρια» και να προετοιμάζονται για τον ψηφιακό πόλεμο της διανομής των κονδυλίων, την ώρα που ο εντεινόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και επιχειρήσεων ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου.

Με το Ταμείο Ανάκαμψης να εισφέρει 2,4 δισ. ευρώ και το ΕΣΠΑ 1,1 δισ. ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας, οι ισορροπίες στις επιχειρήσεις αναδιατάσσονται και αναδιαμορφώνονται συνεχώς με τον κλάδο να λαμβάνει θέσεις μάχης. Την ίδια στιγμή, πάνω από 200 εκατ. ευρώ ετησίως εκτιμάται πως θα κοστίζει η συντήρηση των ψηφιακών συστημάτων του δημοσίου με τις εταιρείες να εμφανίζονται έτοιμες να καρπωθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ψηφιακός κλάδος της χώρας αριθμεί περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζομένους και κύκλο εργασιών άνω των 13 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ), με το οικονομικό και κοινωνικό του αποτύπωμα να είναι τεράστιο.

Ράλι εξαγορών και συγχωνεύσεων με το βλέμμα στο ψηφιακό αύριο

Σε αυτό το κλίμα, εξαγορές και συγχωνεύσεις προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς με την αγορά να βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση και τους παίκτες – βαρόμετρα του κλάδου να προσπαθούν να ενισχύσουν το μερίδιο τους σε μία ιδιαίτερα απαιτητική αγορά.

Το περασμένο έτος, τα deals που προχώρησαν άγγιξαν τα 60 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο 2023, ο όμιλος της Entersoft εξαγόρασε το 62% της startup λογισμικού διαχείρισης προσλήψεων SmartCV, έναντι 528.000 ευρώ. Τον Ιούλιο υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% των μετοχών της SW RetailSoft, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.

Ακόμα υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% της Infopower HR Solutions έναντι 900.000 ευρώ ενώ στις αρχές του 2023 εξαγόρασε την εταιρεία λογισμικού CGSoft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Η Real Consulting εξαγόρασε το 60% της κυπριακής Advanced Management Solutions (AMS) προς 1,59 εκατ. ευρώ, έχοντας συνάψει συμφωνία για την απόκτηση του υπολοίπου 40%. Η ΑΜS δραστηριοποιείται στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και στην υλοποίηση έργων που αφορούν την διαχείριση επιχειρηματικών πόρων.

Η Epsilon Net, κινούμενη «αθόρυβα», προχώρησε στην εξαγορά του 60% της Scan έναντι 5 εκατ. ευρώ, απέκτησε το 60% της Diginet έναντι 1,6 εκατ. ευρώ, το 80% της Ορόσημο Πληροφορική αντί 1,36 εκατ. ευρώ, ενώ κατέχει και το σύνολο των μετοχών της μειοψηφίας (35%) της Epsilon HR Α.Ε.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα μπήκε, με ποσοστό 7,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, με την προοπτική αυτό σταδιακά να αυξηθεί. Κίνηση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί ενώ αποτυπώνει ταυτόχρονα και την δυναμική της εταιρείας.

Τον χορό των εξαγορών έσυρε και η SoftOne, η οποία απέκτησε το 100% της Sunsoft, έναντι τιμήματος που προσέγγισε τα 6 εκατ. ευρώ. Η Sunsoft είναι κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων στις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας.

Ο όμιλος Quest εξαγόρασε έναντι 2,47 εκατ. ευρώ την ΕΠΑΦΟΣ, εταιρεία που κατέχει επιχειρηματικό λογισμικό και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τον εκπαιδευτικό τομέα.

Οι «συγκρατημένες» προσλήψεις και το κενό των 8.000 εργαζομένων

Tην ίδια στιγμή βέβαια και παρά την ψηφιακή «επανάσταση», υποτονικές είναι οι προθέσεις προσλήψεων στον κλάδο της πληροφορικής στην χώρα μας για το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ManpowerGroup. Ειδικότερα, οι προθέσεις προσλήψεων για τον συγκεκριμένο κλάδο διαμορφώνονται στο +11%.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 29% των εργοδοτών στον συγκεκριμένο κλάδο εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Παράλληλα, το 18% προβλέπει μείωση στις προσλήψεις, ενώ το 47% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή.

Οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μαρτυρούν μία σημαντική μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Το ποσοστό που ανέφεραν οι Έλληνες εργοδότες, +11%, εμφανίζεται μειωμένο κατά  -21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο έχοντας παράλληλα μειωθεί κατά  -16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι συγκρατημένες προοπτικές προσλήψεων εξηγούνται από την έκρηξη της ζήτησης, η οποία τώρα ξεφούσκωσε, για εξειδικευμένα στελέχη στην πληροφορική. Μετά την πανδημία λόγω των αυξημένων αναγκών  για ψηφιακές λύσεις και υπηρεσίες καταγράφηκε ένα κύμα προσλήψεων από εταιρείες του κλάδου το οποίο όμως αργότερα υποχώρησε, χωρίς να αποκλείεται να επανέλθει δριμύτερο το τρέχον έτος την ώρα που κράτος και ιδιωτικός τομέας ανοίγουν τον βηματισμό τους για να «συναντηθούν» με την ψηφιακή εποχή.

Ο κλάδος, την ίδια στιγμή, έρχεται αντιμέτωπος με την «Λερναία Ύδρα» της δυσκολίας εύρεσης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΠΕ, πως οι επιχειρήσεις χρειάζονται 16.000 ειδικούς κάθε χρόνο την ώρα που οι σχολές «παράγουν» 8.000. Με το χάσμα να φαντάζει αγεφύρωτο, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για άμεση ανάληψη δράσης.

Σύμφωνα με την ManpowerGroup, για το πρώτο τρίμηνο του 2024, το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα ανέφερε πως δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους που να καλύπτουν τις απαιτήσεις του. Αν και το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023, το πρόβλημα «φωνάζει» με τους εργοδότες, όπως δηλώνουν τουλάχιστον, να είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν ευελιξία στον χρόνο και στον τρόπο εργασίας αλλά και αυξήσεις μισθών για να λειάνουν τις επιπτώσεις ενός ζητήματος που υπονομεύει τις προοπτικές ενός κλάδου ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Πηγή: ot.gr