Το σχέδιο για την Ουκρανία εφόσον εκλεγεί ο Τραμπ: Όχι άλλα όπλα στο Κίεβο, αν δεν διαπραγματευτεί με Μόσχα

290

Δύο κορυφαίοι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ έχουν παρουσιάσει ένα σχέδιο με στόχο τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, το οποίο και φαίνεται να έχει σε γενικές γραμμές την αποδοχή του. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters το σχέδιο αυτό, που θα επιδιώξει να θέσει σε εφαρμογή ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, εφόσον επανεκλεγεί, προβλέπει ότι θα σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στο Κίεβο, πως δεν πρόκειται να λάβει άλλα όπλα και εν γένει στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσινγκτον, εάν δεν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ – βάσει πάντα του σχεδίου –  θα προειδοποιήσουν ταυτόχρονα τη Ρωσία ότι η όποια άρνησή της να διαπραγματευτεί θα σημάνει ενίσχυση της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Κιθ Κέλογκ, απόστρατος Αντιστράτηγος. Ο Κέλογκ είναι εμπνευστής του σχεδίου μαζί με τον Φρεντ Φλάιτς.

Και οι δύο είχαν διατελέσει επικεφαλής προσωπικού στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ (2017 – 2021). Όπως εξήγησε ο Κέλογκ στο Reuters, για όσο καιρό διαρκέσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, θα τηρείται κατάπαυση του πυρός με βάση τις επικρατούσες γραμμές μάχης.

Δραματική στροφή σε σχέση με την έως τώρα στρατηγική

Από την πλευρά του ο Φλάιτς διευκρίνισε πως η αντίδραση του Τραμπ στο σχέδιο ήταν θετική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «συμφώνησε με κάθε λέξη». Ο Στίβεν Τσιουνγκ, εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε πως μόνο δηλώσεις από τον ίδιο τον πρόεδρο ή εξουσιοδοτημένα μέλη της εκστρατείας του πρέπει να θεωρούνται επίσημα.

Η στρατηγική, που περιγράφουν οι Κέλογκ και Φλάιτς, αποτελεί το πιο λεπτομερές σχέδιο για την Ουκρανία, που έχει παρουσιαστεί από συνεργάτες του Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει δημοσίως ότι θα επιδιώξει τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, εφόσον επικρατήσει του Τζον Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Οι δηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει για την ανάγκη ειρηνευτικών συνομιλιών φαίνεται επίσης να συνάδουν με το σχέδιο των Κέλογκ και Φλάιτς. Αν επανεκλεγεί, θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2025 και θα μπορεί να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του.

Αν τελικά ακολουθήσει τη στρατηγική των στενών συνεργατών του, θα έχουμε μία δραματική στροφή στην έως τώρα θέση των ΗΠΑ απέναντι στον πόλεμο, η οποία και πιθανότατα θα πυροδοτήσει αντιδράσεις και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως ούτε το Κρεμλίνο ούτε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών θέλησαν να απαντήσουν σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό του σχεδίου.

Τι υπόσχονται στη μία και την άλλη πλευρά

Τα βασικά σημεία του σχεδίου σκιαγραφήθηκαν σε δημόσια διαθέσιμη ερευνητική εργασία,  που δημοσιεύτηκε από το «America First Policy Institute», ένα συνδεόμενο με τον Τραμπ think tank, στο οποίο οι Κέλογκ και Φλάιτς κατέχουν ηγετικές θέσεις. Ο Κέλογκ είπε ότι θα ήταν καθοριστικής σημασίας να κάτσουν Ρωσία και Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γρήγορα εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές. «Λέμε στους Ουκρανούς: Πρέπει να έρθετε στο τραπέζι. Και αν δεν έρθετε στο τραπέζι, η υποστήριξη θα στερέψει», είπε. «Και λέμε στον Πούτιν ότι πρέπει να έρθει στο τραπέζι και αν δεν το κάνει, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς ό,τι χρειάζονται για να κερδίσουν στο μέτωπο».

Σύμφωνα με το σχέδιο ως δέλεαρ για να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες η Μόσχα θα ελάμβανε επίσης την υπόσχεση ότι θα αναβληθεί για μεγάλο διάστημα η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία δεν θα χρειαστεί να εκχωρήσει επισήμως εδάφη. Ωστόσο οι δύο συνεργάτες του Τραμπ εκτιμούν ότι είναι απίθανο να να ανακτήσει τον αποτελεσματικό έλεγχο ολόκληρης της επικράτειάς της στο εγγύς μέλλον. «Η ανησυχία μας είναι ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος φθοράς, θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά νεαρών ανδρών», τονίζουν.

Πηγή: naftemporiki.gr