Οι αγορές αποτίμησαν θετικά την απόσυρση του Τζο Μπαϊντεν από την προεδρική κούρσα… Του Δημήτρη Τζάνα

224

Του Δημήτρη Τζάνα*

Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε τελικά από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και σε συνέχεια της ανεπιτυχούς απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ που είχε προηγηθεί, μεταβλήθηκε πάλι το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ. Έτσι, ενώ μετά την απόπειρα κατά του Τραμπ ο ίδιος κατέγραφε δημοσκοπικό προβάδισμα, μετά την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις για υποψήφια Πρόεδρο για τους Δημοκρατικούς, η διαφορά μειώθηκε αισθητά (στο 48% για τον Τραμπ, στο 47% για την Χάρις). Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες στη Wall Street συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία αλλά το σκηνικό άλλαξε στην Ευρώπη: η αυξημένη πιθανότητα για Προεδρία Τραμπ οδηγούσε σε υποχώρηση των ευρωπαϊκών δεικτών καθώς η ρητορική του περί απομονωτισμού των ΗΠΑ (αυξημένοι δασμοί, λιγότερες δαπάνες για εξοπλισμούς προς τρίτους) προκαλούν ανησυχίες στην Ευρώπη. Αντιθέτως, το σενάριο της υποψηφιότητας της Καμάλα Χάρις προκαλεί ευφορία στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς θεωρούν ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους δυτικούς συμμάχους τους και η απειλή μια συστημικής ανατροπής στη Δύση περιορίζεται.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι εισερχόμαστε σε μια τρίμηνη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας ως τις εκλογές του Νοεμβρίου που είναι πιθανό να περιλαμβάνει και «αχαρτογράφητα ύδατα» στο βαθμό που οι γεωπολιτικές εντάσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ένταση στη Μ. Ανατολή, διατηρούνται. Την ίδια ώρα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επανεξελέγη στη θέση της Προέδρου της Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν μετέβαλε τα παρεμβατικά της επιτόκια αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να το πράξει τον Σεπτέμβριο αξιολογώντας πάντα τα δεδομένα του πληθωρισμού που υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο. Από την άλλη πλευρά, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναπροσάρμοσε στο 3,85% τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων (-10 μ. β.) σε μια προσπάθεια να αναζωγοννηθεί η οικοδομική δραστηριότητα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης με 5% στο τρέχον έτος. Αξιομνημόνευτο είναι ακόμη το ψηφιακό black-out της προηγούμενης Παρασκευής που αποκάλυψε τους υψηλούς κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία από τον υψηλό βαθμό εξάρτησης από το λειτουργικό σύστημα ενός τεχνολογικού κολοσσού, της Microsoft αλλά και την ανεπαρκή κυβερνοασφάλεια ακόμη και όταν διενεργείται η διαδικασία αναβάθμισης του λογισμικού ασφαλείας !

Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίστηκε με τις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφοντας συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τις συναλλαγές ωστόσο να υπενθυμίζουν ότι η θερινή ραστώνη είναι εδώ καθώς δεν ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ. Η έκθεση της UBS αναβάθμισε τις τιμές στόχους για όλες τις συστημικές τράπεζες με περιθώρια που ξεπερνούν το 40% (περίπτωση της Πειραιώς με τιμή στόχο 5,50 ευρώ), προτείνει τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα και βλέπει οικονομική μεγέθυνση με ρυθμό 2,5% όταν το ΙΟΒΕ προβλέπει 2,1%. Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. με οδηγό τις τράπεζες και επιλεγμένα blue chips (μετοχές της ενέργειας, τον ΟΤΕ κ.α.) πετυχαίνει την αναρρίχηση του στις παρυφές των 1500 μονάδων, με τις 1493 μονάδες να αποτελούν τη σημαντικότερη αντίσταση στην παρούσα φάση. Η επιβεβαίωση της θετικής πορείας των τραπεζών κατά το 2ο τρίμηνο με τα αποτελέσματα τους να αναμένονται να δημοσιοποιηθούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, από κοινού με την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, θα αποτελέσουν τους βασικούς καταλύτες για διαμόρφωση νέου υψηλού έτους για τον Γ.Δ. σε συνέχεια της επίδοσης των 1503 μονάδων στις αρχές Μαΐου. Στο βαθμό που το εξωτερικό περιβάλλον δεν απειλήσει με δυσμενείς εξελίξεις που ενδεχομένως προκαλέσουν ένα ακόμη κύκλο ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές…

*Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ