Του Δημήτρη Τζάνα*
Η επενδυτική κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της προς τον επικεφαλής της Federal, τον Τζέρομ Πάουελ, προσδοκώντας ότι η ρητορική του μετά την αυριανή συνεδρίαση θα επιβεβαιώσει την έναρξη του κύκλου υποχώρησης των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από την Κριστίν Λαγκάρντ κατά την συνεδρίαση στις 12 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα μεγέθη των τεχνολογικών κολοσσών του 2ο τριμήνου στις ΗΠΑ καθώς και τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τον Ιούλιο. Επί του παρόντος, οι αγορές κινούνται με τη συνήθη συναλλακτική ραστώνη του καλοκαιριού προσδοκώντας ότι δεν θα συμβούν εξωγενείς διαταραχές που μπορεί να εξελιχθούν σε μαύρους κύκνους καλώντας εσπευσμένα τους διαχειριστές να διενεργήσουν κινήσεις περαιτέρω μείωσης των επενδυτικών κατηγοριών που ενσωματώνουν αυξημένους κινδύνους δηλαδή των μετοχών. Συνεκτιμώντας μάλιστα ότι αρκετοί δείκτες στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη έχουν ήδη καταγράψει ιστορικά υψηλές επιδόσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ απειλεί να κλιμακώσει τη βία στη Μ. Ανατολή και να διαμορφώσει προϋποθέσεις εμπλοκής και άλλων χωρών, καθώς ακόμη και η Τουρκία ξεδιπλώνει απειλητική ρητορική κατά του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη και όλα δείχνουν ότι η μονομαχία ανάμεσα σε Τραμπ και Κάμαλα Χάρις θα είναι μέχρι τις 5 Νοεμβρίου αβέβαιη ως προς το αποτέλεσμά της, με τον πολιτικό κίνδυνο να είναι υψηλός για τις αγορές. Παράλληλα, δεν προκύπτουν δεδομένα που να δικαιολογούν αισιοδοξία για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε σχέση με τη διάρκεια του.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αναπόφευκτα επηρεάζεται από τα παραπάνω δεδομένα. Η θερινή ραστώνη προκαλεί υποχώρηση των συναλλαγών ενώ η αυξημένη αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος και η απειλή επιδείνωσης της κρίσης στη Μ. Ανατολή οδηγεί σε αυξημένη νευρικότητα. Σαν αποτέλεσμα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους πτωτικά χάσματα στο γράφημα του Γενικού Δείκτη με τους διαχειριστές να επιστρατεύουν καθημερινά διαφορετικές παλέτες δεικτοβαρών τίτλων για να επαναφέρουν τον Γ.Δ. σε αξιοπρεπές κλείσιμο στις δημοπρασίες. Το μήνυμα είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο τυγχάνει πάντα ειδικής προσοχής από τους επενδυτές εξωτερικού που σύμφωνα με την ΕΧΑΕ διενήργησαν το 65% των συναλλαγών στο 1ο εξάμηνο, αυξάνοντας την καθαρή κερδοφορία της κατά 42,4% και διαμορφώνοντας προϋποθέσεις γενναιόδωρων χρηματικών διανομών.
Παράλληλα, η Metlen (ο γνωστός μας Μυτιληναίος) κατέγραψε ιστορικά υψηλή κερδοφορία στο 1ο εξάμηνο, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδος θα ανακοινωθούν τα μεγέθη των συστημικών τραπεζών και της Optima Bank, με τον πήχη των προσδοκιών να είναι υψηλός για τις επιδόσεις τους. Σαν αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει τη συσσώρευση με μικρό εύρος διακύμανσης λίγο πάνω από τις 1460 μονάδες εν αναμονή του θετικού καταλύτη που θα τον οδηγήσει στην υπέρβαση των 1487 μονάδων, του σημαντικότερου ορίου αντίστασης στην πορεία του για την πραγματοποίηση νέου υψηλού για το τρέχον έτος. Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας ζητεί τη συστράτευση δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η μεταρρυθμιστική κόπωση προκειμένου να διατηρηθούν ρυθμοί μεγέθυνσης πάνω από το 2%, ώστε μακροπρόθεσμα να μειωθεί το χάσμα στο κατά κεφαλήν εισόδημα ανάμεσα στη χώρα μας και τις άλλες ευρωπαϊκές.
*Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ