Θωράκιση της Ελλάδας από φυσικές καταστροφές με Διαστημικές Τεχνολογίες… Της Νατάσας Φραγκούλη

72

Της Νατάσας Φραγκούλη

Μια ψηφιακή ασπίδα ασφαλείας έναντι των φυσικών καταστροφών φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, αξιοποιώντας τις διαστημικές τεχνολογίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει το εθνικό πρόγραμμα μικροδορυφόρων, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο πλαίσιο του “Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων”, η Ελλάδα αποκτά έξι, συνολικά, Θερμικούς και Ραντάρ (SAR) Μικροδορυφόρους, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές μέσω προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Η Ελλάδα αποκτά Θερμικούς και Ραντάρ Μικροδορυφόρους– Ενισχύεται η θωράκιση της χώρας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Με τις συγκεκριμένες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού €53 εκατ., η Ελλάδα καθίσταται πιο ισχυρή και αυτόνομη στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών, που αφορούν στην πολιτική προστασία και στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Πρόκειται για δύο έργα στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν οι μικροδορυφόροι, θα ενισχύσουν την ικανότητα των αρχών να παρακολουθούν το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον, να εντοπίζουν μεταβολές, να εντοπίζουν και να χαρτογραφούν φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο ανθρώπινες ζωές, τη φύση και την περιουσία.

Οι μικροδορυφόροι, οι οποίοι θα αναπτυχθούν μέσω των συμβάσεων αυτών, θα προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο ζωτικής σημασίας δεδομένα, παρέχοντας στις αρμόδιες αρχές τη δυνατότητα να λαμβάνουν πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση.

“Έπεσαν” οι υπογραφές

Οι σχετικές συμφωνίες για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους Μικροδορυφόρων υπεγράφησαν μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και των εταιρειών OroraTech και ICEYE στο Περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 88η ΔΕΘ, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνου Καράντζαλου.

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν από τον Επικεφαλής Έργων Παρατήρησης της Γης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος  Dominique Gilliéron, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OroraTech Martin Langer και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ICEYE Rafal Modrzewski, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν και τα μέλη της Διοίκησης και του Επιστημονικού Προσωπικού του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

Θωράκιση της χώρας

“Με την υπογραφή αυτών των συμβάσεων, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τη θωράκιση της χώρας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης επενδύουμε στο διάστημα και αποκτούμε πολύτιμα εργαλεία, τα οποία θα μας παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Οι Μικροδορυφόροι θα μας προσφέρουν άμεση και ακριβή πληροφόρηση σε κρίσιμες στιγμές. Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο το γεγονός πως η Ελλάδα αποκτά τον δικό της “χώρο” στο διάστημα και τα δικά της δεδομένα, τα οποία όλοι οι φορείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τη χάραξη πολιτικών σε κρίσιμους τομείς, όπως η πολιτική προστασία και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, σχολίασε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

“Με την υπογραφή αυτών των συμβάσεων, που αφορούν στο διάστημα, αυξάνουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας στη Γη. Πλέον, μπορούμε να χαρτογραφούμε, να παρατηρούμε, να οργανωνόμαστε με βάση τα “μάτια” που θα έχουμε εκεί ψηλά στο διάστημα, παρέχοντας έτσι στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική Προστασία τα κατάλληλα δεδομένα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών”, σημείωσε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Δέσμευση στην Ελλάδα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος & CTO της OroraTech Martin Langer δήλωσε: “Για εμάς στην OroraTech, αυτή η σύμβαση είναι κάτι περισσότερο από μια τυπική διαδικασία – είναι μια δέσμευση να εξοπλίσουμε την Ελλάδα με προηγμένη τεχνολογία για τον εντοπισμό, την αντιμετώπιση και τον έλεγχο των δασικών πυρκαγιών”. Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της ICEYE Rafal Modrzewski σημείωσε: “Οι δορυφόροι SAR της ICEYE και τα δεδομένα τους θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παρακολουθεί περιοχές ενδιαφέροντος και να βελτιώσει την εθνική της δυνατότητα παρατήρησης για την ασφάλεια και την προστασία, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης πλημμυρών και της θαλάσσιας επιτήρησης”.

Πηγή: sepe.gr