Του Αντώνη Βενέτη
Στη στήλη του ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, ο κ. Η. Μαγκλίνης αναφέρεται σε ποικίλα θέματα, αλλά πάντα ενδιαφέροντα, τα οποία, θα έλεγα, δεν είναι τόσο γνωστά ούτε αυτό που χαρακτηρίζουμε επίκαιρο ή «πρώτης προβολής». Πολλές όμως φορές προσεγγίζουν το κρυφό βάθος των πραγμάτων.
Έτσι στη στήλη του της 18.9.2024, καταπιάνεται με φαινόμενα βρυκολακισμού, που «άνθισαν» κάτω από το εκτυφλωτικό ελληνικό φως.
Μάλιστα, θα έλεγα, το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε νησιά του Αιγαίου και ιδίως στην Άνδρο.
Ξεφυλλίζοντας, λοιπόν, εφημερίδες του 19ου αιώνα, βρήκα δύο τέτοια περιστατικά και τα παραθέτω.
ΑΙΩΝ, 26-7-1882
Εν τη ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ (Άνδρου) αναγιγνώσκομεν τα εξής: «Φρικτή ιεροσυλία έλαβε χώρα προχθές εν νυκτί εις το χωρίον Μπατσί της Άρνης. Άνθρωποι, εις ούς υπάρχουσιν ακόμα αι μωραί περί βρυκολάκων ιδέαι, ανορύξαντες τους τάφους των νεκρών, κατέκοψαν τα μέλη αυτών, ίνα μη δύνανται ούτοι να εγείρονται την νύκτα και ενοχλώσι τους ζώντας».
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16.1.1890 – ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΕΘΙΜΑ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αποτέφρωσις νεκρών. Αρκετά περίεργα πράγματα ανήγγειλαν ημίν επιβάται αφικόμενοι εξ Άνδρου. Εν των δήμω Άρνης λέγουσιν επικρατεί έθιμον, καθ’ ο εάν ονειρευθή τις εχθρόν του τεθνεώντα δέον να μεταβή νύκτωρ εις τον τάφον αυτού να εξαγάγη το πτώμα και να το καίη. Προ μηνός δε ετελέσθη ακριβώς το πράγμα τούτο. Δύο εν Δήμω Άρνης χωρικοί αδελφοί είδον κατ΄ όναρ ένα εκ των εχθρών των άρτι αποθανόντα ευθύς τηνk επομένην ημέραν μετέβησαν εις τον τάφον του εχθρού των, ανασκάψαντες δε τον τάφον εξήγαγον το πτώμα και το μετέφερον κάτωθεν συκής, όπου το έκαυσαν, μάλιστα δε λέγουσιν, ο εις των αδελφών εξήγαγε την καρδία του πτώματος, ην ιδιαιτέρως έκαυσε και την κόνιν αυτής μετέβαλε εις τα καταπότια, άτινα κατέπιεν διά να παύση το κατατρύχον αυτόν καρδιακόν νόσημα. Όλα αυτά εν ελλάδι συμβαίνοντα τα εκλαμβάνομεν ως μύθους και όμως οι δύο ούτοι ενήχθησαν ενώπιον του Ειρηνοδικείου, όπου και κατεδικάσθησαν ελαφρώς, διότι δεν προεβλέπετο υπό του Ποιν. Νόμου το έγκλημα τούτο. Τώρα εάν είναι αληθή τ’ ανωτέρω ως μας τα διηγήθησαν, παριστώσι την αμάθειαν ήτις ακόμα βασιλεύει εις τας τάξεις του λαού.