Κάθε $1 που επενδύεται στο ΑΙ επιστρέφει $4,6 στην οικονομία… Της Νατάσας Φραγκούλη

57

Της Νατάσας Φραγκούλη

Ένα ισχυρότατο αποτύπωμα, το οποίο σε οικονομικούς όρους μπορεί να μεταφραστεί σε $19,9 τρισ. έως το 2030, αποκτά τεχνητή νοημοσύνη. Νέα έρευνα της IDC προβλέπει ότι το ΑΙ θα έχει σωρευτικό παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο $19,9 τρισ. έως το 2030, αντιπροσωπεύοντας το 3,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ τη χρονιά εκείνη.

Σύμφωνα με την έκθεση (The Global Impact of Artificial Intelligence on the Economy and Jobs), αυτή η οικονομική μεγέθυνση θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας σε κάθε περιοχή του κόσμου, μετασχηματίζοντας ριζικά ολόκληρους κλάδους της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι σχεδόν ομόφωνα και συγκεκριμένα σε ποσοστό 98%, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων έχουν αναγάγει την τεχνητή νοημοσύνη ως πρώτη προτεραιότητα για τις εταιρείες τους.

IDC: Το ΑΙ θα συνεισφέρει $19,9 τρισ. στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030, προσθέτοντας 3,5% στο ΑΕΠ ετησίως

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2030, κάθε $1, που δαπανάται σε λύσεις και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα των επιχειρήσεων, θα αποφέρει $4,60 στην παγκόσμια οικονομία. Το πολλαπλασιαστικό αυτό αποτέλεσμα προκύπτει, σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, από τρεις βασικούς λόγους: από την αυξημένη ζήτηση για λύσεις και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, από τα οφέλη της, που απολαμβάνουν οι χρήστες τεχνητής νοημοσύνης λόγω αύξησης της παραγωγικότητας και της ροής νέων εσόδων και από τον αντίκτυπο σε ολόκληρη την αλυσίδα όλων των εμπλεκόμενων παρόχων ΑΙ.

Επιταχυνόμενη ανάπτυξη

“Το 2024, η τεχνητή νοημοσύνη εισήλθε σε μια φάση επιταχυνόμενης ανάπτυξης, η οποία οδήγησε σε αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων και σημαντική βελτιστοποίηση του λειτουργικού κόστους”, αναφέρει η IDC.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της εταιρείας, με την αυτοματοποίηση των επαναλαμβανόμενων εργασιών και το ξεκλείδωμα νέων ευκαιριών, η τεχνητή νοημοσύνη “θα έχει βαθιές οικονομικές συνέπειες, αναδιαμορφώνοντας τις βιομηχανίες, δημιουργώντας νέες αγορές και αλλάζοντας το ανταγωνιστικό τοπίο”.

Η επίδραση στην αγορά εργασίας

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην επίδραση του ΑΙ στον χώρο της εργασίας, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα της IDC αναμένει ότι ορισμένα (48%) ή τα περισσότερα (15%) τμήματα της εργασίας τους θα αυτοματοποιηθούν από την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ μόνο μια μειοψηφία (3%) αναμένει ότι οι εργασίες του θα αυτοματοποιηθούν πλήρως από το ΑΙ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ ορισμένες θέσεις εργασίες θα επηρεαστούν αρνητικά από την αυξανόμενη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης, νέες θέσεις εργασίας, όπως οι Ειδικοί Δεοντολογίας AI και οι Μηχανικοί AI Prompt, θα αναδυθούν.

Στο μεταξύ, η έρευνα δείχνει ότι οι θέσεις που απαιτούν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, όπως η νοσηλευτική και άλλες που βασίζονται στη λήψη αποφάσεων, που εμπλέκει και ηθικούς παράγοντες πέρα από τα μαθηματικά δεδομένα, θα παραμείνουν ιδιαίτερα ανθεκτικές απέναντι στην πλήρη αυτοματοποίηση.

“Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τη δουλειά σας, αλλά κάποιος που ξέρει πώς να χρησιμοποιεί το ΑΙ θα κάνει τη δουλειά του καλύτερα από εσάς”, επισημαίνει η έρευνα.

Πηγή: sepe.gr