Οι αγορές αψηφούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους… Του Δημήτρη Τζάνα

34

Του Δημήτρη Τζάνα*

Η Κίνα παραμένει πάντα μια χώρα όπου η οικονομία έχει κεντρικό σχεδιασμό και το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα επιθυμεί να έχει πλήρη έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν θέμα χρόνου να επιδιώξει να επαναφέρει τον ρυθμό μεγέθυνσης στο 5%, επίπεδο που απέχει από τα συνεχή διψήφια ποσοστά που καταγράφηκαν για πάνω από 30 χρόνια οδηγώντας την κινεζική οικονομία σε οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη. Για το σκοπό αυτό, οι Κινεζικές αρχές αποφάσισαν τις προηγούμενες ημέρες να εφαρμόσουν πολιτική τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας (stimulation policy) με την έκδοση ομολόγων $ 142 δις. σε πρώτη φάση και άλλων τόσων στην συνέχεια με τη ρευστότητα των οποίων οι κινεζικές τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν τους επιθυμητούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και των ακινήτων.

Οι αγορές του πλανήτη έλαβαν αμέσως τα μηνύματα κινούμενες ανοδικά, με τους δείκτες της Wall Steet μάλιστα, τον S & P 500 και τον Dow Jones να καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, ενώ ανάλογες επιδόσεις κατέγραψε ο Dax στη Γερμανία και ο Eurostoxx 600. Επιπλέον, η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία αυξάνει την πιθανότητα για συνέχιση της μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή με την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο διαμορφώνουν σκηνικό που αυξάνει τον γεωπολιτικό κίνδυνο.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίστηκε με τις ανοδικές κινήσεις των διεθνών αγορών καταγράφοντας 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, χωρίς ωστόσο ο Γ.Δ. να πετύχει να ξεπεράσει τις 1470 μονάδες στην παρούσα φάση, αν και ο καταλύτης που επιζητείτο ήρθε με τον καλύτερο τρόπο: το placement των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα δρομολογήθηκε και το εύρος της τιμής για τη διενέργεια του βιβλίου προσφορών ξεπέρασε τις προσδοκίες, με το ανώτατο όριο να διαμορφώνεται στα €7,95. Διαφαίνεται δε ότι η υπερκάλυψη της έκδοσης από διεθνείς και Έλληνες επενδυτές θα είναι υψηλή επιτρέποντας την εκτίμηση για υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης για τις προοπτικές τόσο της Εθνικής όσο και του τραπεζικού κλάδου.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία των ισχυρών επενδυτών για τη συμμετοχή τους στο placement, που συνεπάγεται ρευστοποιήσεις άλλων τίτλων για τη δημιουργία της απαραίτητης ρευστότητας, με συνέπεια την υποχώρηση του Γ.Δ. Ανάλογα είχε κινηθεί ο Γ.Δ. και το Νοέμβριο του 2023 όταν διενεργήθηκε το placement για το 22% της Εθνικής πιεζόμενος προς τις 1200 μονάδες για να αναρριχηθεί στη συνέχεια κατά 80 και πλέον μονάδες μετά την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Την ίδια ώρα, η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών για το 1ο εξάμηνο οδηγούν στην καταγραφή ικανοποιητικών επιδόσεων, με το συνολικό κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 7% , το EBIDTA κατά 11,6% και τα καθαρά κέρδη κατά 20,7%, εξέλιξη που αν συνεχισθεί και στο 2ο εξάμηνο θα οδηγήσει σε μονοψήφιο επίπεδο το μέσο P/E της αγοράς. Mε το discount του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές να διευρύνεται (!), όταν ο ελληνικός ρυθμός μεγέθυνσης υπερβαίνει το 2% και οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξάνονται κατά 1 δις. τον Αύγουστο, ενώ την ίδια ώρα στη Γερμανία η ανάπτυξη αγγίζει το μηδέν και η απειλή να γίνει και αρνητική είναι ορατή!

*Σύμβουλος Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.