Κομματικός Ίλιγγος… Του Κώστα Πάντζιου

29

Του Κώστα Πάντζιου

Με τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική και κομματική μας σκηνή τις τελευταίες ημέρες, αρχίζει να σχηματοποιείται αυτό που συχνά λέγεται «όλοι εναντίον όλων». Πρώτον αυτό. Δεύτερον, φαίνεται πως η εποχή που ζούμε δεν ευνοεί καθόλου τον νυν πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη και ευνοεί, αντίθετα, τους πρώην πρωθυπουργούς, Κ. Καραμανλή, Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα. Δύσκο-λοι καιροί, λοιπόν, για εν ενεργεία πρωθυπουργούς!!!

Πάμε τώρα στα γεγονότα. Ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, επιτίθεται στον κ. Αντ. Σαμαρά, εύλογο αυτό, γιατί η κόντρα έχει μήενς που έχει αρχίσει, αλλά επιτίθεται και στον κ. Νίκο Παππά, που έχει θέση αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και στον κ. Ν. Ανδρουλάκη, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο γράφων δεν έχει την αξίωση να κάνει τον ερασιτέχνη ψυχολόγο, αλλά είναι γνωστό πως όταν ένας άνθρωπος περνά φάση ισχυρής ψυχολογικής πίεσης, τότε γίνεται επιθετικός.

Καλύτερα, όμως, να δούμε την πολιτική πλευρά των γεγονότων. Πρώτον, οι λεγόμενοι «Βαρώνοι» της Ν.Δ., λέγεται πως έχουν αποφασίσει να είναι εναντίον του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο θεωρούν ως υπεύθυνο για τη συνεχή δημοσκοπική καθίζηση του κόμματος. Σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, πολλοί μέσα στο κυβερνόν κόμμα θεωρούν πως με την συνεχιζόμενη απώλεια ποσοστών στο κόμμα, δεν είναι μακριά η στιγμή, κατά την οποία η Ν.Δ. μπορεί να βρεθεί δημοσκοπικά και κάτω από το 20%!! Αυτό σημαίνει πως το κόμμα δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές με τον αρχηγό που έχει τώρα –λέγουν οι ίδιοι κύκλοι– άρα ο αρχηγός πρέπει να αλλάξει, πριν είναι πολύ αργά. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή θεώρησε ότι επειδή ο ίδιος τον αντιπαθεί πολιτικά, δεν είναι ο κ. Ν. Παππάς, θεσμικά επικεφαλής ενός κόμματος, κάτι που όλοι γνωρίζουμε πως ως συμπεριφορά είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική.

Ο ίδιος ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει πόντους στον κ. Ν. Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επικεντρώνοντας την αντιπαράθεση μαζί του σε πολιτικό επίπεδο, τόσο κραυγαλέα, ώστε πολλοί πολιτικοί παρατηρητές να συμπεραίνουν πως τον επέλεξε, τον κ. Ν. Ανδρουλάκη, ως σοβαρό «αντίπαλο» –και γιατί όχι, ίσως και ως μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο, αφού το κόμμα της Ν.Δ. δεν μπορεί να έχει άλλη κυβερνητική επιλογή. Άλλωστε, έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, με τον κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, το 2012!!

Πάμε τώρα στο απέναντι «στρατόπεδο». Ο κ. Στ. Κασσελάκης συνεχίζει απτόητος να συρρικνώνει δημοσκοπικά το κόμμα του, που παρέλαβε πριν ενάμιση χρόνο στο 17,8% και το πήγε κάτω από το 10%, πετυχαίνοντας κάτι το… απίθανο. Κάνει πολλά πράγματα για να υπονομεύει δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ακόμα και τώρα που είναι πρώην Πρόεδρός του, που θέλει όμως να γίνει πάλι Πρόεδρός του, αλλά κάποια κατεστημένα δεν τον αφήνουν!!! Πανικόβλητος και αυτός, νοικιάζει γραφεία για το κόμμα που… πρόκειται να ιδρύσει, δίνοντας το «σύνθημα» στους οπαδούς του, στα όργανα του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στους ψηφοφόρους του, πως δεν τους έχει ανάγκη, αφού μπορεί να έχει καλύτερη τύχη με το δικό του κόμμα. Κάποιοι που γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά του πρώην κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διαδίδουν πως η άγρα συνέδρων δεν πάει καθόλου καλά για τον πρώην Πρόεδρο και επομένως παίρνει τα μέτρα του.

Υπάρχουν όμως και οι απλοί πολιτικοί παρατηρητές. Και αυτοί φρονούν πως ό,τι συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκολύνει τα μέγιστα την επάνοδο του κ. Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, με νέο κόμμα, που θα έχει σύγχρονη πολιτική πλατφόρμα, νέες ιδέες και σαφείς πολιτικούς και κοινωνικούς προσανατολισμούς. Το ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Μίλησε για την «Κοινωνική Αντιπολίτευση», που –προσθέτουμε εμείς– την συναποτελούν περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι, οι οποίοι παραμένουν ανένταχτοι κομματικά, ενώ δημοσκοπικά δείχνουν ότι δεν θέλουν να πάνε να ψηφίσουν άλλο κόμμα, που να μην είναι ενταγμένο στην γνήσια Κεντροαριστερά.

Αυτοί οι συμπολίτες μας, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα δώσουν διέξοδο στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί λόγω του «Κασσελακισμού», ευτυχώς πρόσκαιρα στο χώρο αυτό. Όσο για τον συμπαθή κατά τα άλλα κ. Στ. Κασσελάκη, πιστεύουμε πως ούτε με το κόμμα που θα ιδρύσει πρόκειται να ευδοκιμήσει, γιατί έχει αποδείξει πως είναι… ταλέντο στο να υπονομεύει μια δουλειά, πολιτική εννοείται, με την οποία καταπιάνεται, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του!!!